Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Είναι καλά 21.000 € τον μήνα;

Σε χρυσάφι για το μηδενικό έργο που παρήγαγαν πληρώθηκαν τα στελέχη και οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ και της Ειδικής Γραμματείας Αποκρατικοποιήσεων καθώς, όπως προκύπτει από απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στον Αλέξη Τσίπρα, το Δημόσιο τους έδωσε σε δύο χρόνια περίπου 14.000.000 ευρώ. Προφανώς επειδή πέτυχαν το ακατόρθωτο: Να μη γίνει ούτε μία πραγματική αποκρατικοποίηση.

Κι όλα αυτά, μία μόλις ημέρα μετά την αποκάλυψη της βουλευτού της Ν.Δ. Φεβρωνίας Πατριανάκου ότι με χρυσάφι αμείβονται και τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τον πρόεδρο του Δ.Σ. να εισπράττει περίπου 21.000 τον μήνα, τον α’ αντιπρόεδρο 15.000 ευρώ και τον β’ αντιπρόεδρο 14.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διεβίβασε στη Βουλή ο κ. Σταϊκούρας, οι αμοιβές-έξοδα των συμβούλων του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για εννιά μήνες (Ιούλιος 2011 – Μάρτιος του 2012) ανήλθαν σε 6.900.000 ευρώ! Επιπλέον την ίδια περίοδο το ΤΑΙΠΕΔ απασχόλησε 20 άτομα με το σύνολο των αμοιβών να ανέρχεται σε 285.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των δαπανών για τα ταξίδια των στελεχών του Ταμείου ανήλθε σε 79.000 ευρώ.

Πέρα όμως από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το Δημόσιο ξόδευε επί δύο χρόνια χρήματα και για την Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων, η οποία λειτουργούσε παράλληλα με το ΤΑΙΠΕΔ και σχεδόν με τις ίδιες αρμοδιότητες. Και εκεί το ποσόν προκαλεί ζάλη, αφού έφτασε κοντά στα 6.500.000 ευρώ. Συγκεκριμένα για χρηματοοικονομικούς συμβούλους της γραμματείας το Δημόσιο πλήρωσε 870.000 ευρώ, ενώ για τους νομικούς συμβούλους 165.436 ευρώ. Το μεγάλο ποσόν ωστόσο είναι οι αμοιβές των χρηματοοικονομικών, τεχνικών και νομικών συμβούλων για την παροχή υπηρεσιών ανά έργο αποκρατικοποίησης από τον Ιούνιο του 2010 ως τον Ιούνιο του 2012, το οποίο ανέρχεται σε 5.548.935 ευρώ.

Μολονότι όμως το υπουργείο προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις τονίζοντας ότι το Ταμείο τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ολοκλήρωσε την αξιοποίηση τριών περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου με συνολικά έσοδα 1,4 δισ. ευρώ, παραλείπει εντέχνως να αναφέρει ότι πρόκειται για τις υποθέσεις του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ και τις άδειες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες είχαν δρομολογηθεί εδώ και καιρό και θα εκτελούνταν ακόμα κι αν δεν υπήρχαν ούτε ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων ούτε ΤΑΙΠΕΔ. Με απλά λόγια, 14.000.000 ευρώ δόθηκαν για να μη γίνει τίποτα.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ