Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Εισηγήσεις (και) για νέα περαίωση χωρίς περιθώριο άρνησης!

Το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα νέας περαίωσης για τις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις της περιόδου 2000-2010 εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να εισρεύσουν άμεσα έσοδα στα κρατικά ταμεία και να περιοριστεί η «μαύρη τρύπα» του Προϋπολογισμού, που μέχρι στιγμής φτάνει τα 3 δισ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών έχει κατατεθεί πρόταση από υπηρεσιακά στελέχη, με την οποία δίνεται μια τελευταία ευκαιρία σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που «γύρισαν την πλάτη» στην περαίωση να υπαχθούν σε αυτήν, προκειμένου να κλείσουν χωρίς έλεγχο τις ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις τους.

Αν και η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δεχτεί νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις τύπου περαίωσης ανέλεγκτων υποθέσεων, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν «φωνές» που θέλουν να τεθεί η πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού η τελευταία ρύθμιση απέφερε στα ταμεία του Δημοσίου το ποσό των 2,25 δισ. Ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα «περαίωση ή έλεγχος». Το σχέδιο προβλέπει ότι οι εφορίες θα καλούν τους επιτηδευματίες να αποδεχτούν εντός προθεσμίας 5 ημερών το εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων 2000-2009. Στο εκκαθαριστικό θα αναγράφεται το σύνολο της οφειλής για την περαίωση κάθε οικονομικού έτους, το κατά οικονομικό έτος προοδευτικό άθροισμα των επιμέρους οφειλών, καθώς και το ποσό της συνολικής οφειλής για όλα τα οικονομικά έτη.

Οσους δεν αποδεχτούν το εκκαθαριστικό τούς περιμένει τακτικός φορολογικός έλεγχος. Σε περίπτωση αποδοχής του εκκαθαριστικού σημειώματος, το σύνολο της οφειλής θα βεβαιώνεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ στο όνομα του υπόχρεου, ο οποίος θα καλείται να πληρώσει άμεσα ως προκαταβολή το 20% της βεβαιωθείσης οφειλής. Τα υπόλοιπα προς καταβολή ποσά που αφορούν τις ρυθμιζόμενες ανέλεγκτες υποθέσεις του επιτηδευματία θα καταβάλλονται από 6 έως 24 μηνιαίες δόσεις ανάλογα με το ύψος της οφειλής.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει τακτικούς ελέγχους με συνοπτικές διαδικασίες και με την εφαρμογή 10 κριτηρίων σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται και οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες οι οποίες έχουν αναλάβει τον φορολογικό έλεγχο των Α.Ε. και ΕΠΕ και χορηγούν φορολογικά πιστοποιητικά. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να διαπιστωθεί αν οι νόμιμοι ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία της έκθεσης φορολογικής συμμόρφωσης… κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Με πρόσφατες αλλαγές που έγιναν στη νομοθεσία το υπουργείο Οικονομικών έδωσε τη δυνατότητα στις εφορίες να διενεργούν τακτικούς ελέγχους-εξπρές σε πρόσθετο αριθμό Α.Ε. και ΕΠΕ.

Πρόκειται για έλεγχους που θα γίνονται απευθείας από τις εφορίες και ανεξάρτητα από τους υποχρεωτικούς έλεγχους που πρέπει να αναθέτουν οι ανώνυμες επιχειρήσεις -από μόνες τους- σε ιδιωτικές εταιρίες για την έκδοση του φορολογικού πιστοποιητικού. Οι τακτικοί έλεγχοι-εξπρές θα γίνονται με συγκεκριμένα κριτήρια.

Ειδικότερα θα λαμβάνονται υπόψη:

1. Λήψη ή έκδοση πλαστών – εικονικών φορολογικών στοιχείων.

2. Συναλλαγές με ανύπαρκτες φορολογικά εταιρίες.

3. Προϊόντα ή συναλλαγές που υπερτιμολογήθηκαν.

4. Στοιχεία ή ενδείξεις για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας από εσωτερική ή εξωτερική πληροφόρηση ή επεξεργασία δεδομένων.

5. Μη έκδοση έκθεσης φορολογικής συμμόρφωσης από τους ιδιώτες ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία.

6. Αναφορά από τους νόμιμους ελεγκτές ότι δεν τους χορηγήθηκαν οι αναγκαίες πληροφορίες για τον φορολογικό έλεγχο.

7. Περιπτώσεις ελέγχων εταιριών κατά τους οποίους έχουν προκύψει στοιχεία για παράβαση των διατάξεων από τους νόμιμους ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία.

8. Ασκηση δίωξης μελών του Δ.Σ. σύμφωνα με τις διατάξεις περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

9. Συγκέντρωση του ελέγχου σε ποσοστό πάνω από εβδομήντα τοις εκατό (70%) του κλάδου από το ίδιο ελεγκτικό γραφείο.

10. Ευρήματα του ποιοτικού ελέγχου.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών προωθεί ειδική ρύθμιση για την τμηματική καταβολή των φόρων και των οφειλών των επιχειρήσεων. Το σχέδιο προβλέπει διαγραφή του συνόλου ή μεγάλου μέρους των προσαυξήσεων και των προστίμων για ληξιπρόθεσμα χρέη και φορολογικές παραβάσεις του παρελθόντος καθώς επίσης και τμηματική καταβολή των οφειλών σε πολλές δόσεις ανάλογα με το ύψος των ακαθάριστων εσόδων. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο:

– Επιχειρήσεις με υψηλές οφειλές, οι οποίες με βάση αντικειμενικά στοιχεία βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση, θα μπορούν να καταβάλουν τα χρέη τους μέχρι και σε 44 μηνιαίες δόσεις.

– Οσοι αποδέχονται τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και παραβάσεις θα απαλλάσσονται από τις χρηματικές ποινές και θα εντάσσονται στη ρύθμιση καταβάλλοντας κάθε μήνα ή τρίμηνο ένα τμήμα του οφειλόμενου φόρου, το οποίο θα αντιστοιχεί σε ποσοστό των ακαθάριστων εσόδων τους βάσει των δηλώσεων που υποβάλλουν.

Ο φόρος που θα βεβαιώνεται αυτόματα θα κυμαίνεται στο 3%-5% των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία ανάλογα με το μέγεθος και το είδος της δραστηριότητας.

Προϋπόθεση για την ένταξη στις νέες αυτές ρυθμίσεις είναι οι επιχειρήσεις να αποδεχτούν τις παρατυπίες και τα χρέη τους.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ