Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Εκαναν νόμο το e-mail της τρόικα για τους μισθούς

Απίστευτες καταγγελίες για εκπροσώπους εξωθεσμικών κέντρων που συναντώνται με την τρόικα και καταδίδουν τη χώρα ακούστηκαν χθες στη Βουλή, ακόμη και από «πράσινους» εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

Οι ίδιοι άνθρωποι μάλιστα κατήγγειλαν «υπουργούς», οι οποίοι συναγελάζονται με τα εξωθεσμικά λόμπι, προκειμένου να νομοθετήσουν τα «θέλω» τους.

Την ίδια ώρα η Βάσω Παπανδρέου έριχνε νέα «βόμβα», λέγοντας ότι κουμάντο πλέον κάνει η τρόικα, ενώ η Λούκα Κατσέλη δήλωνε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το άρθρο 37 που καταργεί την ευνοϊκή ρύθμιση και παγώνει την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, αν δεν γίνουν αλλαγές. Το ίδιο επανέλαβε και χθες το βράδυ με δηλώσεις της στο κεντρικό δελτίο του Mega, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύεται καθόλου με την τρόικα και προκαλώντας ισχυρό πονοκέφαλο στο Μαξίμου, καθώς τη θεωρούν πλέον «απρόβλεπτη».

«Κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες που θέλουν να καταργηθεί η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και θέλουν να προωθήσουν τις θέσεις τους επισκέπτονται μυστικά την τρόικα. Αυτοί οι παράγοντες καταδίδουν τη χώρα στην τρόικα» είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Παναγόπουλος, ο οποίος όμως μέχρι πρόσφατα σιωπούσε. Στο ίδιο κλίμα και ο κ. Ασημακόπουλος της ΓΣΕΒΕ, ο οποίος όμως στοχοποίησε και μέλη της κυβέρνησης: «Υπάρχουν πολλοί από την κυβέρνηση που τους αρέσει να μιλάνε με τα λόμπι συμφερόντων, να κάνουν συμφωνίες στο μιλητό, στον καφέ ή στο γεύμα» είπε. Πιο συγκεκριμένος ο Β. Κορκίδης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, ο οποίος τόνισε ότι πίσω από αυτά τα συμφέροντα κρύβονται οι βιομήχανοι (ΣΕΒ), οι ξενοδόχοι (ΣΕΤΕ) και οι τράπεζες.

Η Λ. Κατσέλη και οι εκπρόσωποι ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ συμφώνησαν ότι η κυβέρνηση παραδόθηκε στην τρόικα. Η κυρία Κατσέλη υπενθύμισε ότι οι ίδιες ρυθμίσεις αποτελούσαν επιταγές της τρόικας και, όταν ήταν η ίδια στο υπουργείο, ωστόσο δεν πέρασαν, ενώ ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ υποστήριξαν ότι ο κ. Βενιζέλος απλώς έκανε νόμο το e-mail που του έστειλε η τρόικα για τα εργασιακά, με αποτέλεσμα η Β. Παπανδρέου να πει:

«Mου φαίνεται ότι κουμάντο κάνει η τρόικα». Μολονότι κανένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν δήλωσε ευθέως πως θα καταψηφίσει, υπήρξαν και βαρείς χαρακτηρισμοί, όπως αυτοί του Ανδ. Μακρυπίδη, ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «φτωχολόγιο», και του Κ. Καρτάλη, που το χαρακτήρισε προκαταβολή νέων σκληρότερων ρυθμίσεων που θα έρθουν. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν επίσης η ΑΔΕΔΥ, η Ενωση Αποστράτων, οι συνταξιούχοι, οι απόφοιτοι της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και τα άτομα με αναπηρία.

Γιώργος Λυκουρέντζος


ΝΔ: Δεν έχει τέλος ο «νοσηρός κομματισμό» της κυβέρνησης

Δύο πυκνογραμμένες σελίδες χρειάστηκε ο προπαγανδιστικός βραχίονας του τομέα Τύπου του ΠΑΣΟΚ για να απαντήσει, χωρίς επί της ουσίας να πει τίποτε στη Νέα Δημοκρατία για τις αποκαλύψεις που έκανε για τον «νοσηρό κομματισμό» της κυβέρνησης.

Φαίνεται ότι στο ΠΑΣΟΚ δείχνουν ότι όχι μόνο έχουν χάσει τον μπούσουλα, ευρισκόμενοι σε τρικυμία εν κρανίω, αλλά στην προσπάθειά τους να επιτεθούν στη Ν.Δ. λησμόνησαν ότι τις ίδιες θέσεις εξέφρασε και το επίλεκτο στέλεχος του κόμματός τους Βάσω Παπανδρέου μιλώντας στον ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ. Ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούν την κυρία Παπανδρέου, η οποία ζήτησε την κατάργηση των 77 οργανισμών που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ την τελευταία διετία και πρότεινε να διώξουν τους μετακλητούς που διόρισαν οι υπουργοί, για «γελοιότητα και λαθροχειρία». Δεν ξέρουμε πώς αντέδρασε η κυρία Παπανδρέου, επίλεκτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, όταν πληροφορήθηκε όσα της καταμαρτυρεί το σύστημα Γιώργου Παπανδρέου, αλλά σίγουρα θα υπάρξουν και νέα επεισόδια αντιπαράθεσης.

Χθες η Νέα Δημοκρατία μέσω του εκπροσώπου της Γιάννη Μιχελάκη επανέφερε το θέμα στην επικαιρότητα τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ενώ η κυβέρνηση βάζει σε εφαρμογή σχέδιο μαζικών απολύσεων, την ίδια στιγμή επιμένει στη διόγκωση του σπάταλου κράτους, με τη δημιουργία περίπου 70 νέων κρατικών δομών, τις παράνομες προσλήψεις του 2010, την αύξηση των μετακλητών στα γραφεία υπουργών και τη μεθόδευση νέων προσλήψεων. Οι πρακτικές της δημιουργούν μείζον οικονομικό, πολιτικό και ηθικό ζήτημα. Είναι πρακτικές νοσηρού κομματισμού, που συνδυάζουν βόλεμα “ημετέρων” και κατάφωρη αδικία σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων. Και ρωτούμε: Προτίθενται -ναι ή όχι;- να ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους αυτές;».

Προς επίρρωση μάλιστα των τοποθετήσεών του ο κ. Μιχελάκης υπενθύμισε τις δηλώσεις της Βάσως Παπανδρέου και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που υιοθετούν τις θέσεις της Ν.Δ. περί πρακτικών της κυβέρνησης οι οποίες αυξάνουν το σπάταλο κράτος, και το αίτημα βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος να αποσταλεί επιστολή στα Κοινοβούλια της Ευρώπης, στην οποία να τονίζεται ότι η συνταγή για την έξοδο από την κρίση που ακολουθείται είναι λάθος.

Ο Πολιτικός Σχεδιασμός της Ν.Δ. στα «σημεία επικαιρότητας» που εκδίδει αναφέρει μια σειρά δηλώσεων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που επιβεβαιώνουν «την ολοκληρωτική κατάρρευση της κυβερνητικής αξιοπιστίας», ακόμη και μέσα στο ίδιο τους το κόμμα, και καταλήγει με βάση τα παραπάνω ότι «για τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας αυτή η κυβέρνηση είναι ήδη παρελθόν».

Τέλος ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε ότι «η κυβέρνηση συναγωνίζεται τον κακό εαυτό της και πάντα βγαίνει δεύτερη».

Νίκος Ελευθερόγλου


Ιδιωτικοί ράμπο θα ελέγξουν 300 φορείς για τη συμμετοχή τους στις δαπάνες του Δημοσίου

Σε ιδιωτική εταιρία πρόκειται να αναθέσει η κυβέρνηση τον έλεγχο της Δημόσιας Διοίκησης, για να διαπιστώσει ποιοι φορείς και κάτω από ποιες προϋποθέσεις επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στους δημόσιους πόρους.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της πίεσης που ασκεί η τρόικα προς την κυβέρνηση για να συρρικνώσει το κράτος, έτσι ώστε να σταματήσει ο εκτροχιασμός των δημόσιων δαπανών.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης Στέφανου Γκρίτζαλη, αναζητεί εταιρία συμβούλων από τον ιδιωτικό τομέα, που καλείται να μελετήσει τα «επιχειρησιακά δεδομένα» για 300 επιλεγμένους φορείς του κράτους. Η απόφαση αυτή, παρά το γεγονός ότι κόστος είναι μικρό (υπολογίζεται σε 20.000 ευρώ), δημιουργεί ένα θέμα ουσίας, καθώς εμφανίζεται η κυβέρνηση να μην εμπιστεύεται τους δικούς της μηχανισμούς για να προχωρήσει σε αυτήν την καταγραφή και αναθέτει τον έλεγχο σε ιδιώτες.

Ειδικότερα, αντικείμενο του έργου της εταιρίας που θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-13», όπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση, είναι «η επεξεργασία επιλεγμένων επιχειρησιακών δεδομένων για συγκεκριμένους φορείς του Δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα κάθε είδους (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικά, Α.Ε. του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κ.λπ.), με στόχο τη διαπίστωση των φορέων εκείνων των οποίων η λειτουργία επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στους δημόσιους πόρους».

Στην εταιρία συμβούλων θα δοθούν -σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή- για καθέναν από τους 300 φορείς τα πρωτογενή δεδομένα λειτουργίας του, προκειμένου να τα επεξεργαστεί. Παράλληλα, η εταιρία καλείται να ορίσει «Δείκτες Απόδοσης» (Δ.Α.) βάσει των οποίων θα καταστεί εφικτή η αξιολόγηση των επιπτώσεων της λειτουργίας των φορέων στους δημόσιους πόρους.

Οι Δείκτες Απόδοσης θα είναι ενιαίοι για όλους τους φορείς και θα διαφοροποιούνται μόνον ανά τομέα πολιτικής στον οποίο εμπίπτει ο κάθε φορέας. Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε δημιουργία μιας ενιαίας λίστας κατάταξης των φορέων, ανάλογα με τις επιπτώσεις που έχει η λειτουργία τους στους δημόσιους πόρους. Με βάση αυτή τη λίστα ο κάθε φορέας θα βαθμολογείται με συγκεκριμένα μόρια, ανάλογα με τη συμμετοχή του στις δαπάνες του Δημοσίου.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ