Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020

EKAΣ τέλος για 60.000

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

•Και σταδιακή κατάργηση έως το 2019 για όλους τους άλλους
•Οι περικοπές που ήδη έχουν «κλειδώσει» σε επικουρικές, εφάπαξ, μερίσματα
•320.000 συντάξεις στον αέρα! Εχουν εγκριθεί, αλλά δεν αναμένονται

(Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο)

Η Θέση μας: Αλυτη εξίσωση το Προσφυγικό

Διαβάστε online την «δημοκρατία»,  εδώ


Διαβάστε ακόμη:

►Σκηνές ροκ στην Ειδομένη με τους 7.000 εγκλωβισμένους
Την Παρασκευή συμβούλιο αρχηγών στο Προεδρικό
Αγρια επεισόδια χθες. Τα κλειστά σύνορα των Σκοπίων εξαγριώνουν τους μετανάστες, που θέλουν πάση θυσία να περάσουν

►«Μακριά» από τις… γάτες των Ιμαλαΐων!
Βόλτα στον Εθνικό Κήπο χθες για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά! Για κουβέντα χωρίς απρόοπτα και «συνακροάσεις»

►Μεγαλη επιτυχία! Ο…Μπαρουφάκης, σύμβουλος των Εργατικών στην Αγγλία

►Η Τουρκία μαζεύει πάλι στρατό στα σύνορα με τη Συρία
Τεθωρακισμένα και κομβόι που μεταφέρουν πυρομαχικά! Η Ρωσία προειδοποιεί την Αγκυρα

►Το πήρε ο Ντι Κάπριο το Οσκαρ
Επειτα από 22 χρόνια ο δημοφιλής ηθοποιός πανηγύρισε. Δεν κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο με τον «Τιτανικό», το πήρε με την…αρκούδα, πρωταγωνιστόντας στην ταινία η  «Επιστροφή»

►Τραγωδία με νοσηλεύτρια «Αμαλία Φλέμινγκ»

►Τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών στην Ενωση Εισαγγελέων

►Τακτοποιήθηκε (επιτέλους) το ζήτημα με τις τιμές των φίλτρων αιμοκάθαρσης

Περίπου 60.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα στερηθούν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), αφού η συγκεκριμένη παροχή καταργείται, από σήμερα, γι’ αυτούς. Πρόκειται για την εφαρμογή της μνημονιακής δέσμευσης που θέλει το 20% των «προνομιούχων» δικαιούχων του ΕΚΑΣ να χάσει την εν λόγω παροχή. Ως προνομιούχοι θεωρούνται όσοι λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές από συντάξεις στα επίπεδα από 720 έως 800 ευρώ, με συνέπεια ένα μεγάλο μέρος αυτών να χάνει ένα πρόσθετο βοήθημα που γι’ αυτά τα εισοδήματα κυμαινόταν από 30 έως 50 ευρώ τον μήνα. Η συγκεκριμένη απώλεια θα γίνει αισθητή στους συνταξιούχους αυτής της κατηγορίας όταν θα γίνει η πρώτη εκταμίευση του ΕΚΑΣ, που συνήθως πραγματοποιείται τον Μάιο ή τον Ιούνιο κάθε έτους. Στη συνέχεια, η μνημονιακή δέσμευση επιβάλλει το ΕΚΑΣ, έως το τέλος του 2019, να έχει αντικατασταθεί από κάποιο άλλο προνοιακό βοήθημα.

Δικαιούχοι

Σημειώνεται ότι το 2015 το ΕΚΑΣ χορηγήθηκε σε περισσότερους από 300.000 δικαιούχους – χαμηλοσυνταξιούχους, ηλικίας άνω των 65 ετών, με τη συνολική δαπάνη να υπερβαίνει τα 900.000.000 ευρώ, ενώ για φέτος ήδη έχει προϋπολογιστεί κονδύλι κατά 223.000.000 ευρώ λιγότερα.

Το υπουργείο Εργασίας φαίνεται ότι, εκτός από το ΕΚΑΣ, προωθεί περικοπές τόσο σε υψηλές συντάξεις όσο και σε επικουρικές, σε μερίσματα του Δημοσίου και σε εφάπαξ. Επίσης, μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες επανεξετάζουν και το σκέλος των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσής του από τα αρχικά όρια που τέθηκαν στο σχέδιο νόμου, το οποίο παρουσιάστηκε στις αρχές Ιανουαρίου. Πιο αναλυτικά, οι περικοπές που ετοιμάζονται έχουν ως εξής:

Επικουρικές συντάξεις: Μείωση 2%-30% για συντάξεις άνω των 170 ευρώ. Οι παρεμβάσεις θα είναι στοχευμένες για να επιτευχθεί εξορθολογισμός των συντάξεων και θα εστιαστεί σε συγκεκριμένα τομείς (πρώην ΔΕΚΟ, τράπεζες).
Μερίσματα: Οι περικοπές για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) εκτιμάται ότι μπορεί να κυμανθούν από 30% έως 40%.
Εφάπαξ: Η εφαρμογή ενός νέου τρόπου υπολογισμού προκαλεί μειώσεις που μπορεί να φτάσουν έως και το 35%.
Εθνική Σύνταξη: Θα χορηγείται στο σύνολό της (384 ευρώ) για συνταξιοδοτήσεις με 20 έτη ασφάλισης και άνω. Αντίθετα, για περιπτώσεις συνταξιοδότησης με 15αετία, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν μειωμένη εθνική σύνταξη (285 ευρώ).
Πλαφόν: Η μείωση του πλαφόν στις κύριες συντάξεις προβλέπεται ήδη στο υπάρχον σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου από τα 2.772 ευρώ για μία σύνταξη στα 2.300 ευρώ και από τα 3.680 ευρώ για άθροισμα συντάξεων στα 3.080 ευρώ. Φαίνεται, όμως, ότι σχεδιάζεται να μειωθούν και άλλο τα ανώτατα όρια στα 2.000 ευρώ και 2.500 ευρώ αντίστοιχα.

Στον «αέρα» 320.000 συντάξεις και εφάπαξ 

Πάνω από 320.000 είναι οι συντάξεις και τα εφάπαξ που παραμένουν σε εκκρεμότητα για χρονικό διάστημα που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνάει τα τρία έτη. Η «μερίδα του λέοντος» ανήκει στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), που φαίνεται ότι έχει πάνω από 120.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις και ακολουθεί το ΙΚΑ με 80.000 κύριες συντάξεις να βρίσκονται στην αναμονή. Ο ΟΑΕΕ έχει περίπου 33.000 αιτήσεις απονομών συντάξεων στην αναμονή και άλλες 8.000 το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ). Υπάρχουν ακόμα πάνω από 60.000 αιτήσεις απονομής εφάπαξ που βρίσκονται ανεκτέλεστες, αφού το συγκεκριμένο βοήθημα έχει σταματήσει να καταβάλλεται για αιτήσεις που υποβλήθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μετά, δηλαδή εδώ και δυόμισι χρόνια. Αν τα ασφαλιστικά ταμεία επιδίωκαν να εξοφλήσουν συντάξεις και εφάπαξ που βρίσκονται στην αναμονή, θα χρειάζονταν άμεσα ποσό που υπερβαίνει τα 3,5 δισ. ευρώ.

Ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται κατά μέσο όρο από οκτώ έως 12 μήνες, εάν πρόκειται για περιπτώσεις ασφάλισης μόνο σε έναν ασφαλιστικό φορέα, και διπλασιάζεται στους 24 μήνες, εάν πρόκειται για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης σε περισσότερους φορείς (π.χ. ΙΚΑ και ΟΑΕΕ). Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις όπου η καθυστέρηση υπερβαίνει την τριετία, ειδικά εάν στη διαδοχική ασφάλιση εμπλέκεται το ΝΑΤ. Αντίστοιχη είναι η καθυστέρηση που παρατηρείται και για την απονομή της επικουρικής σύνταξης. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι για να απονεμηθεί η επικουρική πρέπει να έχει πρώτα απονεμηθεί η κύρια σύνταξη. Στο σκέλος του εφάπαξ η καθυστέρηση που έχει προκύψει οφείλεται τύποις, στην αδυναμία εφαρμογής του νέου μαθηματικού τύπου, βάσει του οποίου θα γίνεται ο υπολογισμός των συγκεκριμένων βοηθημάτων. Επί της ουσίας όμως οι καθυστερήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι ειδικά στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), που χορηγεί το 60% των εφάπαξ, τα έσοδα από εισφορές (περίπου 350.000.000 ευρώ) δεν επαρκούν για να καλύψουν τη δαπάνη από τις αιτήσεις που βρίσκονται σε αναμονή (πάνω από 1 δισ. ευρώ).

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ληστεία με τα αναδρομικά στις συντάξεις!

Αντί ο ΕΦΚΑ να πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ακριβή ποσά, κατέβαλε έως και 75% λιγότερα Το επιτελικό κράτος των κυρίων Μητσοτάκη και Βρούτση...

Ο Γιώργος Κύρτσος αποθεώνει τον… εαυτό του σε ένα Ρεσιτάλ αμετροέπειας

Η δημόσια αυτοϊκανοποίηση του Κύρτσου! Ρεσιτάλ αυτοαποθέωσης έδωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος, προκαλώντας -δικαίως- ποικίλα ειρωνικά σχόλια. Ο «γαλάζιος» ευρωβουλευτής και πρώην...

Νέος Πτωχευτικός: Χαριστική βολή για τους μικρομεσαίους!

Έρευνα: Οι «γκρίζες ζώνες» του νέου νόμου. Θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στις ευάλωτες οικογένειες, αλλά και στις επιχειρήσεις, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς Από τις...

OPAP ARENA από ψηλά-Αποκλειστικά πλάνα από το νέο γήπεδο της ΑΕΚ

Ο υπεύθυνος του έργου Πάνος Παναγιωτίδης αποκαλύπτει στον ΟΠΑΠ πότε θα είναι έτοιμο και εξηγεί γιατί θα αποτελεί «καυτή» έδρα Το όνειρο των φίλων της...

Αντιπολίτευση: Τα αποτελέσματα του νομοσχεδίου είναι δολοφονικά

Διμέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η ελάσσονα αντιπολίτευση, η οποία ναι μεν υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας κατά του Χρήστου Σταϊκούρα...