Σάββατο, 17 Απρίλιος 2021

Εκδοτικό θαύμα η «δημοκρατία» μέσα στην κρίση

«Σχεδιασμός, ψηφιακή εποχή, ενέργεια και καινοτομία»: Αυτό ήταν το θέμα άλλου ενός συνεδρίου της Παγκόσμιας Ενωσης Εφημερίδων (World Association of Newspapers) που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο, το οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο της βόρειας Γερμανίας. Ομιλητές από όλα τα μέρη του κόσμου, από την Ολλανδία, τη Βρετανία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Γαλλία και τη Γερμανία βρέθηκαν στο διήμερο συνέδριο, για να μεταφέρουν την πείρα και τις απόψεις τους για τις εξελίξεις και το μέλλον της έντυπης δημοσιογραφίας. Ομως στο συνέδριο παρουσία είχε και η χώρα μας, μέσα από τη δική μας «δημοκρατία». Στο Αμβούργο ταξίδεψε ο εκδότης των εφημερίδων «δημοκρατία» και «κυριακάτικη δημοκρατία» Ιωάννης Ν. Φιλιππάκης, για να δώσει το ελληνικό στίγμα του Τύπου, σε μια χρονική περίοδο που η οικονομική κρίση δημιουργεί πολλαπλές αλλαγές, απώλειες αλλά και ευκαιρίες στο επιχειρηματικό πεδίο.

Αυτό ήταν, άλλωστε, και το θέμα της ομιλίας του κ. Φιλιππάκη: «Ανάπτυξη σε αντιδιαστολή με τη λιτότητα». Ο εκδότης της «δημοκρατίας» παρουσίασε αναλυτικά πολλά από τα οικονομικά στοιχεία της χώρας μας, την επίδραση που έχει επιφέρει στις επιχειρήσεις του Τύπου η ύφεση της ελληνικής οικονομίας, τις δραματικές μειώσεις στις διαφημιστικές δαπάνες αλλά και στην κυκλοφορία των εφημερίδων. Ομως παράλληλα παρουσίασε και την πορεία της εφημερίδας «δημοκρατία», η οποία αποτελεί κυριολεκτικά εκδοτικό επιτεύγματα, καθώς κατάφερε να κερδίσει μεγάλο κομμάτι της ελληνικής αγοράς και μάλιστα ακριβώς σε αυτήν την περίοδο, κατά την οποία η χώρα μας διέρχεται την πιο σοβαρή κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο εκδότης των εφημερίδων «δημοκρατία» και «κυριακάτικη δημοκρατία» Ιωάννης Ν. Φιλιππάκης παρουσίασε με στοιχεία την εκδοτική πορεία, σκιαγραφώντας παράλληλα το πλαίσιο μέσα στο οποίο γεννήθηκε, δηλαδή τα απογοητευτικά στοιχεία της ελληνικής αγοράς με τη διαρκώς αυξανόμενη ανεργία και τη διαρκώς επιδεινούμενη ανάπτυξη, για να αποδείξει ακριβώς αυτό που υποστήριζε το θέμα της ομιλίας του: Τις επιχειρηματικές δυνατότητες μέσα σε οικονομικό πλαίσιο λιτότητας.

Το παράδειγμα της «δημοκρατίας» απέδειξε στο συνέδριο ότι σε επιχειρηματικό επίπεδο όποιες και αν είναι οι ιστορικές και οικονομικές συγκυρίες, μια εκδοτική ιδέα, όταν είναι προσεκτικά σχεδιασμένη και στοχευμένη, όταν αποτελεί προϊόν σκληρής και μεθοδικής προσπάθειας και όταν διατηρεί τη δημοσιογραφική ακεραιότητά της, μπορεί να αποτελέσει ένα επιτυχημένο μοντέλο.

Ο κ. Ιωάννης Ν. Φιλιππάκης δεν έχασε όμως και άλλη μία μοναδική ευκαιρία. Να μιλήσει στο Αμβούργο, στη δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική πόλη, στην καρδιά της χώρας που παίρνει τις αποφάσεις για το μέλλον των κρατών της Ευρώπης, για την πολιτική που ασκεί αυτή η χώρα. Δεν έχασε την ευκαιρία να κατακεραυνώσει μέσα από το Αμβούργο τη γερμανική κυβέρνηση για όσα επιβάλλει με… όπλο την οικονομική ισχύ της.

Το κλείσιμο της ομιλίας του εκδότης της «δημοκρατίας»: «Η κάλυψη των ειδήσεων σε περιόδους κρίσης αποτελεί πραγματική πρόκληση, καθώς, όταν εμφανίζονται οι κρίσεις, τα ακραία περιστατικά πληθαίνουν. Καθήκον μας είναι, λοιπόν, να παρέχουμε στο κοινό επαρκείς ερμηνείες για αυτά τα ακραία περιστατικά. Η Ιστορία μάς έχει διδάξει πως εκτός από ανθρώπινο πόνο, οι οικονομικές κρίσεις γεννούν βίαιες συγκρούσεις και κοινωνική αναταραχή. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι κοινωνικές εξεγέρσεις οδηγούν σε πολέμους κρατών ή εθνικούς πολέμους, ενώ πολύ συχνά δημοκρατικά καθεστώτα ανατρέπονται με πραξικοπήματα και τη θέση τους παίρνουν απολυταρχικά καθεστώτα. Παρ’ όλα αυτά, τα πραξικοπήματα δεν γίνονται σε όλες τις περιπτώσεις με τα όπλα. Ορισμένες φορές δεν ενορχηστρώνονται από συνταγματάρχες ή από στρατηγούς, αλλά από εκλεγμένες κυβερνήσεις, οι οποίες ισχυρίζονται ότι είναι δημοκρατικές. Αυτό ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση της Κύπρου, όταν εκλεγμένες κυβερνήσεις ευρωπαϊκών κρατών οργάνωσαν ένα τραπεζικό πραξικόπημα σε ένα μικρό κράτος της ευρωζώνης. Ενα μη συστημικό κράτος, όπως παραδέχθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Για πρώτη φορά στην Ιστορία, μια ομάδα κρατών επέβαλε την περασμένη Παρασκευή απώλειες στους τραπεζικούς καταθέτες μιας άλλης χώρας, αποφασίζοντας αυτό που ονομάζεται “κούρεμα” σε ασφαλισμένες από το κράτος καταθέσεις. Ετσι, την περασμένη Παρασκευή γίναμε μάρτυρες ενός διαφορετικού είδους πραξικοπήματος που δεν μοιάζει με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Και όπως ανέφερα προηγουμένως, είναι υποχρέωσή μας σε περιόδους κρίσεως να ερμηνεύουμε αυτά τα ακραία γεγονότα.

Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που δήλωσαν σοκαρισμένοι, όταν η “δημοκρατία”, η εφημερίδα που εκπροσωπώ και της οποίας το όνομα προέρχεται από την ιερή, αρχαία λέξη που όλοι γνωρίζετε, απεικόνισε την κ. Μέρκελ στο άρθρο της πρώτης σελίδας με στρατιωτική στολή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά αυτή ακριβώς είναι η δική μας “ερμηνεία” για την ασυνήθιστη κατάσταση, την οποία βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια. Η πραγματική ζημιά που έχει υποστεί η χώρα μου μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον αφανισμό, τον οποίο συνήθως επιφέρουν οι ένοπλες συγκρούσεις. Η ίδια συνταγή εφαρμόζεται αυτήν τη στιγμή και στην Κύπρο. Η επίδραση, που θα έχει η αναγκαστική επιβολή ζημιών στους καταθέτες, είναι στην ουσία ένοπλη ληστεία. Και αυτών των ειδών τα μέτρα επιβάλλονταν μέχρι σήμερα μόνο σε κράτη που είχαν χάσει σε κάποιον πόλεμο. Είναι αδιανόητα εν καιρώ ειρήνης και μάλιστα μεταξύ συμμάχων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, το άρθρο στο πρωτοσέλιδό μας, το οποίο απεικόνιζε τη Φράου Μέρκελ ως στρατιωτική ηγέτιδα, εκπροσωπεί την άποψή μας ή, αν θέλετε καλύτερα, την ερμηνεία μας. Πιστεύουμε πως ο ιμπεριαλισμός δεν θα επιβάλλεται εφεξής με τα όπλα, αλλά με την οικονομική ισχύ. Παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσματα θα είναι ακριβώς τα ίδια: Πόνος και βάσανα μαζί με την απόλυτη καταστροφή της οικονομίας και των κοινωνικών δομών ενός μικρού έθνους».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ