Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Εκπτώσεις τέσσερις φορές κάθε χρόνο!

Τέσσερις φορές τον χρόνο θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν εκπτώσεις τα εμπορικά καταστήματα, στο πλαίσιο των νέων κανόνων που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για την καλή λειτουργία της αγοράς. Για το θέμα αυτό θα ξεκινήσει διαβούλευση με όλους τους φορείς της αγοράς το αμέσως προσεχές διάστημα, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.

Η πρόταση που έχει γίνει από την αγορά είναι να επιτρέπονται από το πρώτο Σάββατο του Ιανουαρίου σε ό,τι αφορά τις χειμερινές εκπτώσεις και από το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου σε ό,τι αφορά τις θερινές και να κυμαίνονται μεταξύ τεσσάρων και έξι εβδομάδων. Επίσης θα επιτρέπονται δύο ενδιάμεσα 10ήμερα εκπτώσεων το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, αναφορικά με την υπόθεση της πώλησης του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας και της δυνατότητας πώλησης αυτού και μέσω του λιανεμπορίου τροφίμων ο υφυπουργός σημείωσε ότι προωθείται νέα νομοθετική ρύθμιση το αμέσως προσεχές διάστημα, ασχέτως της εκδίκασης της υπόθεσης από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Η απόφαση για νέα νομοθετική ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία, καθώς η τιμή πώλησης του συγκεκριμένου προϊόντος από τη στιγμή που βγήκε η προσωρινή απόφαση του ΣτΕ το καλοκαίρι κατεγράφη επαναφορά της τιμής του στα υψηλά πρότερα επίπεδα, δηλαδή υπήρξε αύξηση 20%.

Οσον αφορά την ίδρυση των επιχειρήσεων, δίνεται δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες με οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία μέχρις ενός ορισμένου ορίου, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν εκ νέου στην αγορά, αλλά χωρίς να απαλειφθεί η απαίτηση του ασφαλιστικού φορέα για τα πιθανά χρέη του επιχειρηματία.

Επιπλέον, το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών και τη λειτουργία καταστημάτων τροφίμων προβλέπει:

1. Δυνατότητα μη καταβολής του αντιτίμου εάν δεν έχει προσκομιστεί το νόμιμο παραστατικό (απόδειξη).

2. ΦΠΑ – Ο καταναλωτής θα είναι σε θέση να γνωρίζει την τιμή προ και μετά ΦΠΑ, η οποία θα αναγράφεται στις πινακίδες βιομηχανικών προϊόντων στα καταστήματα.

3. Δεν θα χρεώνεται χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και έγκριση του καταναλωτή οτιδήποτε τιμολογείται (π.χ. ψωμί, εμφιαλωμένο νερό στα εστιατόρια).

4. Ελαττώνονται τα επιτρεπόμενα βάρη στα χύμα προϊόντα, εφόσον δεν υπάρχει το κόστος της συσκευασίας.

5. Προστασία από την εξαπάτηση στην αγορά καυσίμων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ