Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Εκπτωση 85% στα πρόστιμα για αυθαίρετα!

Οδηγίες προς όσους επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα εξέδωσε με εγκύκλιό του το υπουργείο Περιβάλλοντος. Διευκρινίζεται ότι το χρονικό περιθώριο για μεταφορά δηλώσεων από τον παλιό νόμο (4014/2011) στον καινούργιο (4178/2013), για περιπτώσεις που βρίσκονταν σε κατάσταση αρχικής υποβολής ή έχουν ακόμη ληξιπρόθεσμες οφειλές, είναι έως τις 6 Φεβρουαρίου του 2014.

Οσοι υπαχθούν στη ρύθμιση έως την παραπάνω ημερομηνία θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το πρόστιμο που τους αναλογεί σε 102 δόσεις. Μόνο έτσι θα μπορέσουν και εκείνοι που υπάχθηκαν στις προηγούμενες ρυθμίσεις να κερδίσουν περισσότερες δόσεις στην αποπληρωμή του προστίμου και έκπτωση έως 85%, ειδικά για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Πιο αναλυτικά, η εγκύκλιος διευκρινίζει τα εξής ζητήματα:

-Μετά την υπαγωγή στον νέο νόμο, αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές που έγιναν πριν από την 28η Ιουλίου 2011 απαλλάσσονται από την επιβολή κυρώσεων και δεν οφείλονται αναδρομικά, βεβαιωμένες ασφαλιστικές εισφορές, οποιονδήποτε φόρο και οποιασδήποτε μορφής πρόστιμα και τέλη (π.χ. ύδρευσης, καθαριότητας).

-Τυχόν καταβληθέντες φόροι, τέλη και πρόστιμα δεν αναζητούνται.

-Κατά τη διαδικασία υπαγωγής, ο ιδιοκτήτης καταθέτει υπεύθυνη δήλωση για την ημερομηνία ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης. Στην τεχνική έκθεση, ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός περιγράφει το εμβαδόν και τη χρήση στις αυθαιρεσίες. Ο μηχανικός οφείλει να καταθέσει αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα, από τα οποία πρέπει να αποδεικνύεται ο χρόνος κατασκευής του κτιρίου.

-Η ιδιότητα του τριτέκνου αποδεικνύεται και με το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

-Η ιδιότητα του πολυτέκνου αποδεικνύεται, εκτός από το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή/και με αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής Αρχής, συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας.

-Σε περιπτώσεις κληρονομιάς ακινήτου που έχει αυθαιρεσίες, εάν αναφέρεται στο έντυπο Ε9 του αποβιώσαντος η αυθαίρετη κατασκευή, τότε αυτό θεωρείται δημόσιο έγγραφο.

-Τα κτίρια που θεωρούνται συνοδευτικά και προσωρινής διαμονής, για τα οποία υπάρχει ο περιορισμός των 35 τ.μ., για να υπαχθούν στη ρύθμιση πρέπει να είναι κτίρια στα οποία διαμένουν άτομα και όχι κτίρια που στεγάζουν σταυλικές εγκαταστάσεις.

-Η όχθη, η παλαιά όχθη και η παρόχθια ζώνη των λιμνών ανήκουν στις απαγορευμένες περιοχές για να υπαχθούν στον νόμο αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται σε αυτές. Ανάλογη απαγόρευση υπάρχει και για αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται μέσα σε ρέμα.

-Ξεκαθαρίζεται ότι με τη φράση στον νόμο «ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω» νοείται ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 80%.

Νομιμοποίηση για ακίνητα πριν το ’75

Με βάση τη νέα ρύθμιση, νομιμοποιούνται ακίνητα που κατασκευάστηκαν πριν από το 1975, αλλά και όσα έχουν μικρές πολεοδομικές παραβάσεις, με ένα παράβολο των 500 ευρώ. Επίσης, με την καταβολή του 80% του ειδικού προστίμου μπορούν να νομιμοποιηθούν και αυθαίρετα κτίσματα που κατασκευάστηκαν από το 1983 έως το 2003, ενώ το 100% του προστίμου πρέπει να καταβάλουν όσοι έχουν αυθαίρετα που χτίστηκαν από το 2004 μέχρι τις 28 Ιουλίου 2011, που θεωρείται καταληκτική ημερομηνία. Στους ιδιοκτήτες δίνεται το δικαίωμα πλήρους νομιμοποίησης ενός αυθαίρετου κτίσματος με την καταβολή το λιγότερο 50 ευρώ τον μήνα σε 102 δόσεις το πολύ. Η διάρκεια της νέας ρύθμισης είναι 18 μήνες.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ