Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020

Εκρυβαν τα σκάφη τους στα ολλανδικά κανάλια!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Απάτη δεκάδων εκατομμυρίων φέρνει στην επιφάνεια το ΣΔΟΕ, εντοπίζοντας Ελληνες ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής που έχουν «κρύψει» την περιουσία τους στο ολλανδικό νηολόγιο. Σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας της Ολλανδίας, αρμόδιες υπηρεσίες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έλαβαν πριν από δύο εβδομάδες πλήρη λίστα με 122 σκάφη που κατασκευάστηκαν στην Ολλανδία και αγοράστηκαν από Ελληνες επιχειρηματίες.

Το γεγονός όμως ότι καταγράφηκαν στο ολλανδικό νηολόγιο είχε ως αποτέλεσμα να γλιτώσουν την ελληνική φορολόγηση. Τα σκάφη αυτά εντοπίστηκαν σε έναν μεγάλο βαθμό σε ελληνικές μαρίνες. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να είχαν δηλωθεί κανονικά στις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών τους, κάτι που δεν συνέβη. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΔΟΕ κάνουν λόγο για έσοδα που μπορούν να εισπραχθούν και τα οποία φτάνουν έως και τα 200.000.000 ευρώ.

Πρόκειται για αγορές που πραγματοποιήθηκαν από το 2002 και μετά και οι οποίες έγιναν στη συντριπτική τους πλειονότητα μέσω offshore εταιριών. Ετσι, οι ιδιοκτήτες των σκαφών αυτών μπορούσαν να τα κυκλοφορούν ανενόχλητοι στις ελληνικές θάλασσες και να μην καταβάλλουν τον φόρο που τους αναλογεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συντριπτική πλειονότητα των συγκεκριμένων σκαφών που εντοπίστηκαν έχει μήκος από 15 έως 20 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για σκάφη που αξιοποιούνται για μίνι ταξίδια σε νησιά των Κυκλάδων, του Αργοσαρωνικού και του Ιονίου Πελάγους και οι ιδιοκτήτες τους τα χρησιμοποιούν κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες για να κάνουν ποιοτικές διακοπές, δείχνοντας ταυτόχρονα ότι διαθέτουν και την ανάλογη οικονομική επιφάνεια. Υπάρχουν όμως και μεμονωμένες περιπτώσεις σκαφών που είναι πολύ μικρότερα, δηλαδή έχουν μήκος 10 έως 11 μέτρα και παρ’ όλα αυτά βρίσκονται στην ίδια λίστα.

Ο έλεγχος που κάνει το ΣΔΟΕ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Εχοντας τσεκάρει τις περισσότερες από τις μαρίνες στην Αττική, το Σώμα έχει βρει σχεδόν τα 90 από τα 122 «ολλανδικά» σκάφη που αναφέρονται στη σχετική λίστα. Τα υπόλοιπα εκτιμάται ότι ή θα βρίσκονται σε μαρίνες στην υπόλοιπη Ελλάδα ή θα έχουν… μεταναστεύσει για τις δαλματικές ακτές ή τα μικρασιατικά παράλια. Ακολουθεί το στάδιο του ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων όσων… κρύβονται πίσω από τις παραπάνω αγορές. Στόχος, να διαπιστωθεί σε ποιες περιπτώσεις τα κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν για την εν λόγω αγορά είχαν δηλωθεί και σε ποιες όχι. Η δεύτερη διαδικασία ελέγχου δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τα μέσα Απριλίου, καθώς οι offshore εταιρίες που χρησιμοποιήθηκαν για τις εν λόγω αγορές δεν μπορούν να ελεγχθούν όπως ένα απλό φυσικό πρόσωπο. Από τα έως τώρα ευρήματα πάντως φαίνεται ότι χρήση αυτού του έξυπνου κόλπου είχαν κάνει αρκετοί επιχειρηματίες, δικηγόροι και γιατροί. Τώρα όμως θα ερευνηθεί εάν ήθελαν να αποκρύψουν εισοδήματα για να αποφύγουν επιπλέον φορολόγηση ή εάν τα χρήματα αυτά αποκτήθηκαν από παράνομες πηγές.

Αυτό σημαίνει ότι τα σκάφη αυτά πρόκειται να ελεγχθούν και για την πιθανότητα να έχουν χρησιμοποιηθεί για περιπτώσεις λαθρεμπορίου. Το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες τους τα απέκρυπταν συστηματικά και επί χρόνια τοποθετεί τα σκάφη αυτά στην πρώτη γραμμή του ελέγχου για να βρεθεί εάν συμμετείχαν ή όχι σε πιθανό λαθρεμπόριο. Ετσι, οι ιδιοκτήτες τους, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν κάποια μεμονωμένη φορολογική επιβάρυνση, θα κληθούν να αποδείξουν ότι δεν έχουν άλλες, πιο ύποπτες πηγές εισοδήματος.

Για καθεμιά από τις παραπάνω περιπτώσεις το ΣΔΟΕ θα ζητήσει να κατατεθούν συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις. Μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να σταλούν και σχετικά ειδοποιητήρια στους κατόχους των σκαφών αυτών, με τα οποία θα δίνεται ένα μικρό χρονικό περιθώριο να διορθώσουν το… λάθος τους. Σε αυτές τις συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις οι ιδιοκτήτες θα συμπεριλάβουν τα συγκεκριμένα σκάφη και θα φορολογηθούν γι’ αυτά ανάλογα με το πόσα χρόνια τα απέκρυπταν από την Εφορία, αλλά και τις διαστάσεις τους. Στην περίπτωση αυτή θα υποστούν τις κυρώσεις του νόμου, αλλά θα γλιτώσουν ένα μέρος των προστίμων. Εάν όμως οι ιδιοκτήτες δεν υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις και θεωρήσουν ότι η υπόθεσή τους θα μπει στο αρχείο, τότε το ΣΔΟΕ θα κινηθεί εναντίον τους με όλα τα μέσα. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τα υπέρογκα πρόστιμα που ισχύουν για τέτοιες περιπτώσεις, το ιδιωτικό σκάφος θα κατασχεθεί από τις αρμόδιες Αρχές. Για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι για ένα σκάφος αναψυχής μήκους 15 μέτρων, το πρόστιμο που μπορεί να κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του, αν το έχει αποκρύψει από το 2008 μέχρι σήμερα, θα ανέλθει στο ποσό του 1.500.000 ευρώ.

Συστηματικό κυνήγι τα τελευταία χρόνια

Το κυνήγι των «σκαφάτων» έχει ενταθεί σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι με αυτόν τον τρόπο βρίσκονται πια στο ελληνικό νηολόγιο περίπου 3.000 σκάφη αναψυχής. Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν ο διπλάσιος σε σχέση με τα σκάφη που ήταν καταγεγραμμένα το 2009 και η αύξηση αυτή είναι απόρροια των ενεργειών του ΣΔΟΕ. Ως τώρα υπολογίζεται ότι έχουν μπει στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 300.000.000 ευρώ. Μάλιστα, υπήρξαν και περιπτώσεις «σκαφάτων» που είχαν… ξεχάσει να πληρώσουν για το 2012 τον φόρο πολυτελείας που τους αναλογούσε. Το κόλπο που χρησιμοποιούσαν οι περισσότεροι ήταν να τα δηλώνουν ως επαγγελματικά. Αν και είναι πολύ μικρότερα από τα 20 μέτρα σε μήκος, που είναι το κατώτατο όριο, εντούτοις τα σκάφη αυτά εμφανίζονταν ότι είναι επαγγελματικά και έτσι είχαν απαλλαγή από τον φόρο πολυτέλειας. Αρκετοί από αυτούς έσπευσαν να καταβάλουν το ακριβές αντίτιμο, μπροστά στον κίνδυνο να γίνει το όνομά τους ευρύτερα γνωστό, κι έτσι απέφυγαν τη δυσφήμηση.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαύρη προπαγάνδα! Το Μαξίμου δίνει… γραμμή σε ΜΜΕ

Τις κυβερνητικές εντολές δημοσίευσαν (κατά λάθος) ιστοσελίδες, φανερώνοντας τα σκοτεινά μυστικά της ενημέρωσης Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και την κακή του ώρα»....

Κατάργηση οκταώρου και υπερωρίες χωρίς αμοιβή!

«Βόμβα» στα εργασιακά φέρνει το νομοσχέδιο που θεσμοθετεί τη δεκάωρη εργασία. Θα δίνονται γονικές άδειες και στον πατέρα Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά φέρνει η κυβέρνηση...

Οι παρελάσεις Ελλήνων απαγορεύονται, αλλά οι Ιρακινοί μπορούν να διαδηλώνουν ελεύθερα

Απίστευτο! Οι ισλαμιστές μπορούν να κάνουν συγκεντρώσεις τη στιγμή που οι παρελάσεις είναι παράνομες! Απίστευτο και όμως... ελληνικό! Ανήμερα την 28η Οκτωβρίου δεκάδες πολίτες με...

Άνοιξε ο δρόμος για συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν στη Μόσχα

Αποκάλυψη του Ν. Δένδια στους εκπροσώπους των κομμάτων, τους οποίους ενημέρωσε για τα εθνικά θέματα Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα δρομολογείται για το προσεχές...

Οι ναρκέμποροι του «Noor 1» αποφυλακίζονται – Το Εφετείο «έσπασε» τα ισόβια

Ρεπορτάζ Βασίλης Τζήμτσος Μετέφεραν τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης στην Ευρώπη, συνολικά 2,1 τόνους της λευκής σκόνης που θα σκόρπιζε τον θάνατο, όμως σε λίγο θα...