Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Εκτελούν εν ψυχρώ τους στρατιωτικούς

Νέες μειώσεις-σοκ θα περιλαμβάνει το εκκαθαριστικό που θα πάρουν στα χέρια τους τον Φεβρουάριο του 2012 τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», το σχέδιο μείωσης μισθών που είχε αποκαλύψει η εφημερίδα μας στις 17 Δεκεμβρίου ενεργοποιείται από την πολιτική ηγεσία.

Σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά και του υπουργείου Οικονομικών, περιλαμβάνει περικοπές έως και 30% στα υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (με βαθμό πάνω από αυτόν του συνταγματάρχη), ενώ τα χαμηλόβαθμα στελέχη μπορεί να καταγράψουν μικρές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, με την ενσωμάτωση των οδοιπορικών στο μισθολόγιο (130-200 ευρώ μηνιαίως).

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μέσα στον Ιανουάριο θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τα ειδικά μισθολόγια και έως τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να τα έχει ψηφίσει, έχοντας αναδρομική ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν από το οικονομικό επιτελείο και πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο αναπληρωτής του Φίλιππος Σαχινίδης, αν και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν φαίνεται να συμφωνεί και αναζητεί λύσεις, καθώς γνωρίζει πολύ καλά τα οικονομικά προβλήματα των στελεχών.

Την ίδια στιγμή, η στρατιωτική ηγεσία και πιο συγκεκριμένα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος έχει ζητήσει την παρέμβαση του πολιτικού προϊσταμένου του, έτσι ώστε να μη διευρυνθούν περαιτέρω οι απώλειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα των ειδικών μισθολογίων που αφορά περίπου 350.000 στρατιωτικούς, δικαστικούς και γιατρούς θα πρέπει, για να προχωρήσει, να τύχει της έγκρισης και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Σε ό,τι αφορά πάντως τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου για το μισθολόγιο των στρατιωτικών, μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι υψηλόβαθμοι και όσοι έχουν πολυετή προϋπηρεσία. Την ίδια στιγμή, διατηρούνται μόνο τρία επιδόματα και γίνονται «ονομαστικές» αυξήσεις σε χαμηλόβαθμους, ενώ μεγαλύτερο ψαλίδι θα υποστούν οι αποδοχές των στελεχών με βαθμό μεγαλύτερο από αυτόν του συνταγματάρχη. Τα χαμηλόβαθμα στελέχη ενδέχεται να καταγράψουν μικρές αυξήσεις, με την ενσωμάτωση των οδοιπορικών στους βασικούς μισθούς.

Επιπλέον εξετάζεται η κατάργηση όλων των ειδικών επιδομάτων και η διατήρηση μόνο τριών: χρόνου υπηρεσίας, ειδικής απασχόλησης και θέσης ευθύνης. Πληροφορίες τα προσδιορίζουν από 130 ευρώ για τους υπαξιωματικούς έως και 560 ευρώ για τους ανώτερους αξιωματικούς.

Σε αντιστοιχία με το βαθμολόγιο στον δημόσιο τομέα, αναμένεται να καταργηθεί για τους υπηρετούντες στις Ενοπλες Δυνάμεις το καθεστώς των μισθολογικών προαγωγών με βάση τα χρόνια και να συνδεθούν οι αμοιβές με τον διοικητικό βαθμό που κατέχουν.

Ουρανία Γαλανού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ