Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Εκτεταμένες καταστροφές στην Αιτωλοακαρνανία

Εκτεταμένες καταστροφές στο μεγαλύτερο μέρος της Αιτωλοακαρνανίας έχουν προκληθεί, σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την περιοχή. Επίσης, έχουν αποκλειστεί κοινότητες στους δήμους Θέρμου και Ναυπακτίας, ενώ στον δρόμο από Θέρμο προς ‘Αγιο Θεόδωρο, υπάρχουν αποκλεισμένα αυτοκίνητα, χωρίς όμως να κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή.

Μάλιστα από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εστάλησαν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τα αιτήματα για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των δήμων Αγρινίου, Θέρμου, Αμφιλοχίας και των δημοτικών ενοτήτων Πλατάνου, Αποδοτίας και Πυλήνης του δήμου Ναυπακτίας και των τοπικών κοινοτήτων Ευηνοχωρίου, Κατοχής και Λεσινίου του δήμου Μεσολογγίου.

Ειδικότερα τα προβλήματα έχουν καταγραφεί στις εξής περιοχές:
Δήμος Μεσολογγίου: Στην τοπική κοινότητα Ευηνοχωρίου, έχουν καταστραφεί δύο εκ των τεσσάρων γεωτρήσεων του Ευήνου, ενώ έχουν σημειωθεί καταστροφές σε βοσκοτόπια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και ελαιώνες.
Στις τοπικές κοινότητες Κατοχής και Λεσινίου της δημοτικής κοινότητας Οινιάδων Μεσολογγίου, υπάρχει ανάλογη εικόνα με καταστροφές σε καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες και στο αρδευτικό σύστημα.
Δήμος Αμφιλοχίας: Υπερχείλισε ο ποταμός Ίναχος στις τοπικές κοινότητες Πατιόπουλου, Αγριδίου, Εμπεσού, Σταθά, Αμοριανών και Ποδογόρας με τις καταστροφές να εντοπίζονται κυρίως στις λιθοδομές στήριξης της κοίτης, σε παρακείμενες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σε γεωτρήσεις και στην οδοποιία.
Επίσης υπάρχουν κατολισθήσεις πρανών, αποξηλώσεις και καταστροφές μεγάλων τμημάτων στον δρόμο από Θύαμο προς ιερά μονή Ρέθα, στην τοπική κοινότητα Αγριδίου, στον οικισμό Σκατζόκαμπο, στη διαδρομή από Περδικάκι προς Βρουβιανά – Αυλάκι, στη διαδρομή από Πατιόπουλο – Χρυσοπηγή – Φλωριάδα και στην εσωτερική οδοποιία των οικισμών Πετσάλια και Φράγκου.
Ακόμη, μεγάλες καταστροφές έχουν καταγραφεί στις δύο τοξωτές γέφυρες Αυλακίου και Βρουβιανών, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί, ως σημαντικά μνημεία παλαιάς αρχιτεκτονικής, αφού ο ποταμός Αχελώος τις έχει υπερκαλύψει με την ροή του. Επιπλέον, υπάρχουν πολλαπλές καταπτώσεις και αποφράξεις τάφρων απορροής.

Δήμος Θέρμου: Αποκλεισμένη είναι η τοπική κοινότητα Αργυρού Πηγαδίου, όπως και οι 12 μόνιμοι κάτοικοι, αφού δεν υπάρχει πρόσβαση από την περιοχή Γαρδικιώτη, ενώ στην ίδια περιοχή έχει καταστραφεί και το δίκτυο ύδρευσης. Επιπλέον έχει καταστραφεί από κατολισθήσεις η δεύτερη γέφυρα που συνέδεε το δρόμο Αμβρακίας προς Αργυρό Πηγάδι, η υδρομάστευση και τμήμα του δικτύου ύδρευσης του οικισμού Θεοτόκος, στον οποίο παραμένουν σε αναμονή εκκένωσης και απομάκρυνσης οι πέντε μόνιμοι κάτοικοι.
Μεγάλη κατολίσθηση υπάρχει στο δρόμο Λαδικού – Νεροσύρτης στην τοπική κοινότητα Χαλικίου, ενώ έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.
Αποκλεισμένη είναι η τοπική κοινότητα Κόνισκας, λόγω πολλών κατολισθήσεων στον κεντρικό δρόμο Θέρμο – Κόνισκα.
Ο δρόμος προς την τοπική κοινότητα Διπλατάνου έχει αποκοπεί, λόγω φερτών υλικών, ενώ έχει καταστραφεί και ο δεύτερος δρόμος από Ευηνολίμνη, Επίσης, έχει παρασυρθεί η γέφυρα στη θέση Καλαθέικα.
Ακόμη αποκλεισμένος από κατολίσθηση είναι ο δρόμος Θέρμο – Αμπέλια – Κοκκινόβρυση και διακλάδωση προς ‘Αγιο Θεόδωρο, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στο τμήμα Συκιές – Αμπέλια. Στη διακλάδωση του δρόμου προς ‘Αγιο Θεόδωρο έχει συσσωρευτεί μεγάλος όγκος φερτών υλικών και παραμένουν αποκλεισμένα αυτοκίνητα, χωρίς να κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή, ενώ στο δρόμο προς Κόνισκα η γέφυρα Γιδομανδρίτη κινδυνεύει με ολοσχερή καταστροφή.
Επίσης, έχει καταστραφεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης στους οικισμούς Μελίγκοβα – Λαδικού – Νεροσύρτης και στις τοπικές κοινότηες Αμβρακιάς, Αργυρού Πηγαδιού, Χαλικίου και Κοκκινόβρυσης. Ακόμη, έχει αποκλειστεί ο δρόμος Γέφυρα Μπανιά – Ανάληψη, μέσω Πούλιανης, ενώ υπάρχουν επιμέρους ζημιές σε ιδιοκτησίες, σε δημοτικούς δρόμους και σε καλλιέργειες.

Δήμος Ναυπακτίας: Στην δημοτική ενότητα Πλατάνου έχει αποκοπεί ο δρόμος μεταξύ Πλατάνου και Αγίου Δημητρίου, στη θέση Χάνι Λιόλιου και έχουν αποκοπεί από τη Ναύπακτο επτά ορεινές κοινότητες, ενώ δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση.
Επίσης υπάρχουν κατολισθήσεις στην τοπική κοινότητα Κλεπάς, όπου κινδυνεύουν κατοικίες. Στη δημοτική κοινότητα Αποδοτίας έχει αποκοπεί ο δρόμος που οδηγεί στην «Ιφιονεία» και ειδικότερα στις περιοχές Γραμμένη Οξυά, Λευκά, Μανδρινή, όπου δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση.
Κλειστός είναι ο δρόμος προς τις τοπικές κοινότητες Καλλονή και Κυδωνιά, η τοπική κοινότητα Γρηγόρι είναι αποκλεισμένη, ενώ η πρόσβαση προς την τοπική κοινότητα Ελατόβρυσης γίνεται μόνο από αγροτικό δρόμο. Ζημιές από κατολισθήσεις έχουν καταγραφεί στο επαρχιακό δίκτυο Ελατού – Γρηγόρι – Ελατόβρυση, ενώ καταπτώσεις υπάρχουν στις τοπικές κοινότητες Τερψιθέα, Κοκκινοχώρι, Ασπριά και Αμπελακιώτισσα. Στη δημοτική ενότητα Πυλήνης υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε πολλές τοπικές κοινότητες, λόγω καταπτώσεων, ενώ έχει υπερχειλίσει ο ποταμός Εύηνος στον Κάμπο Στράνωμας, όπου και έχουν πλημμυρίσει αγροκτήματα.
Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας παρακολουθούν σε όλη του την έκταση τον ποταμό Εύηνο, καθώς η ΕΥΔΑΠ έχει ξεκινήσει και απελευθερώνει μεγάλο όγκο νερού.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την πρώτη στιγμή είναι στο πλευρό των κατοίκων των περιοχών αυτών, ώστε να μην κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή και να προστατευθούν οι περιουσίες των συμπολιτών μας» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας μετά από επικοινωνία που είχε με την αντιπεριφερειάρχη Χριστίνα Σταρακά, καθώς και με τους δημάρχους των πληγεισών περιοχών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ