Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Έκθεση – σοκ για τα ακίνητα, καμπανάκι για τα οδικά έργα

Θα συνεχιστεί η συρρίκνωση του αριθμού των συναλλαγών επί των οικιστικών ακινήτων στα β´, γ´ και δ´ τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), καθώς αναμένεται να αντικατοπτριστούν και στις αγοραπωλησίες ακινήτων οι αρνητικές συνέπειες α) της τραπεζικής αργίας, β) των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων, γ) της αναβολής της μείωσης των αντικειμενικών αξιών και δ) της διατήρησης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων τόσο για το οικονομικό έτος 2015 όσο και για το 2016.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι ότι το 2008 είχαν πραγματοποιηθεί 116.034 συναλλαγές επί κατοικιών, αλλά στο σύνολο του 2014 οι αντίστοιχες συναλλαγές δεν ξεπέρασαν τις 17.000.
Οσο για τον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων, στην τελευταία έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τραπέζης της Ελλάδος τον περασμένο Ιούνιο επισημαίνεται ότι αυτός «παρουσίασε δραματική συρρίκνωση τα τελευταία έτη, με σημαντικές πιέσεις για επαναδιαπραγμάτευση και μείωση των ενοικίων, ιδίως σε συνοικιακά εμπορικά ακίνητα, σε αποθηκευτικούς χώρους και σε λιγότερο πλεονεκτικά κτίρια γραφείων».

7.000 άτομα

Τέλος, σύμφωνα με την Ερευνα Εργατικού Δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι απασχολούμενοι στον κλάδο των κατασκευών το α΄ τρίμηνο του 2015 ήταν 142.300, σημειώνοντας μείωση κατά 7.000 άτομα (-4,67%) σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2014.

“Καμπανάκι” για τις σημαντικές καθυστερήσεις στην εκτέλεση των οδικών έργων με συμβάσεις παραχώρησης χτυπά επίσης το ΚΕΠΕ, σημειώνοντας πως, παρότι τον Δεκέμβριο του 2013 ψηφίστηκαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο οι τροποποιημένες συμβάσεις παραχώρησης των μεγάλων οδικών αξόνων (Ιόνια Οδός, Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος, Ολυμπία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ε-65 και ο άξονας Μορέας), σήμερα παρατηρούνται ξανά καθυστερήσεις, κυρίως λόγω της στάσης των εσωτερικών πληρωμών προς τις κατασκευαστικές εταιρίες τεχνικών έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και του περιορισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, «τα μεγάλα οδικά έργα παραχώρησης πιθανόν να καθυστερήσουν να ολοκληρωθούν λόγω α) της μη απελευθέρωσης των απαιτούμενων γαιών για τους αναδόχους, μέσω των σχετικών απαλλοτριώσεων (οι σχετικές αποζημιώσεις αρχικά προβλέπονταν να έχουν καταβληθεί στους ιδιοκτήτες έως τα μέσα του 2009), β) του χρόνου που απαιτείται για την αναγκαία μεταφορά των δικτύων κοινής ωφέλειας (π.χ. μεταφορά πυλώνων δικτύου υψηλής τάσης της ΔΕΗ), και γ) της πιθανής ανακάλυψης αρχαιολογικών ευρημάτων».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ