Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020

Εκθεση Στουρνάρα για το… αυτονόητο!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Πιθανή ελαφρά ανάκαμψη από το β’ εξάμηνο του 2016, αλλά με πολλούς «αστερίσκους», προέβλεψε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας χθες στη Γενική Συνέλευση της ΤτΕ.

Στην ομιλία του ο κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε επτά φορές την ανάγκη ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου, τονίζοντας ότι αυτή προϋποθέτει «ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό και ευθυγράμμιση της φορολογίας του αγροτικού εισοδήματος». Μάλιστα, εμφανίστηκε… «τροικανϊκότερος της τρόικας», ζητώντας προσήλωση στην εφαρμογή του Μνημονίου και χαρακτηρίζοντας τις προαναφερθείσες παρεμβάσεις αναγκαίες για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και του δημόσιου χρέους, και για την αποκατάσταση της κοινωνικής και φορολογικής δικαιοσύνης μεταξύ γενεών και ομάδων φορολογουμένων!

Αβεβαιότητα

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η πρόβλεψη για ισχνή ανάκαμψη «υπόκειται σε ισχυρές αβεβαιότητες και υψηλούς κινδύνους», κάνοντας ειδική αναφορά στην προσφυγική κρίση, στους γεωπολιτικούς κινδύνους και στην ταχύτητα επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα. Από την ομιλία του δεν έλειψαν τα έμμεσα βέλη κατά της κυβέρνησης, αφού καυτηρίασε τη μέχρι τώρα έμφαση σε αύξηση φορολογικών συντελεστών επί των εισοδημάτων από εργασία και των κερδών των επιχειρήσεων, καθώς και σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, λέγοντας ότι έτσι ενισχύονται τα κίνητρα φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, ενθαρρύνεται η αδήλωτη εργασία και αποτρέπεται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο διοικητής της ΤτΕ πρότεινε για άλλη μια φορά συγχώνευση και μείωση των περίπου 1.800 Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), κατάργηση ποικίλων εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις φορολογίας για ορισμένες ομάδες φορολογουμένων και κατάργηση διάφορων εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Εξάλλου, εκτίμησε ότι το 2015 έκλεισε με ισοσκελισμένο ή ελαφρά θετικό πρωτογενές αποτέλεσμα.

Πιέσεις από την Τ.τ.Ε. για να μειωθούν άμεσα τα «κόκκινα» δάνεια

Αλλαγές στις διοικήσεις των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων ζητάει επιτακτικά η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να προχωρήσει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά η αναδιάρθρωσή τους. Ο Γιάννης Στουρνάρας πιέζει τις τράπεζες για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων από τον Ιούνιο του 2016, προαναγγέλλοντας την υιοθέτηση ποσοτικών στόχων ανά πιστωτικό ίδρυμα. Οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να πετύχουν τους στόχους, κάτι που ουσιαστικά τις οδηγεί στην πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της δευτερογενούς αγοράς που δημιουργείται.

Η ΤτΕ θεωρεί απαραίτητο να υπάρξει παρέμβαση για την αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων, εκτιμώντας ότι παράλληλα με τη ρύθμιση του δανείου θα πρέπει να αναλαμβάνονται ενεργητικές πρωτοβουλίες αλλαγής της διοίκησης, όταν αυτή δεν συνεργάζεται, της δομής και του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρίας-οφειλέτη.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για το 2015, στο τέλος Σεπτεμβρίου τα «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν σε 43,6% του συνόλου από 39,9% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014, με την επιδείνωση να είναι εμφανής σε όλες τις κατηγορίες δανείων. Στην εξέλιξη αυτή, υποστηρίζει η ΤτΕ, συνέβαλε όχι μόνο η αναβολή της εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και η λιγότερο ενεργητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου δανείων από τις τράπεζες, με έμφαση κυρίως σε λύσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άδωνις Γεωργιάδης: Τα… ξεπουλάει όλα για να διατηρήσει την υπουργική καρέκλα!

Σε ένα κρεσέντο εθνικής αισχρότητας ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε προδότες όσους προσπάθησαν είτε να παρελάσουν είτε να καταθέσουν στεφάνι για τους νεκρούς...

Δωρεάν σεμινάριο από το Μαζί για το Παιδί «Οριοθέτηση στην οικογενειακή ζωή»

Το Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς, παιδιά και εφήβους του Μαζί για το Παιδί διοργανώνει μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ZOOM δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικό σεμινάριο για γονείς...

Ηχηρό «όχι» με αυτοσχέδιες παρελάσεις σε όλη τη χώρα

Οι Έλληνες δεν έσκυψαν το κεφάλι στις κυβερνητικές απαγορεύσεις και τίμησαν τον αγώνα του 1940 Με υψηλό πατριωτικό φρόνημα και πηγαίνοντας κόντρα στο κυβερνητικό αφήγημα...

Πληρωμή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ σε 3.000 καταστήματα ΟΠΑΠ – Εύκολες, γρήγορες και ανέπαφες συναλλαγές

Διπλό ραντεβού με την εφορία έχουν αυτό τον μήνα οι φορολογούμενοι. Έως την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου καλούνται να πληρώσουν την τέταρτη δόση του φόρου...

Τέλος χρόνου για το «Γέφυρα», περιορισμένο το ενδιαφέρον

Στην κυβέρνηση περίμεναν πάνω από 230.000 αιτήσεις, ενώ έχουν γίνει 150.000. Οι δικαιούχοι θα λάβουν επιδότηση 9 μηνών Aντίστροφα μετρούν οι μέρες για τη λήξη...