Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Εκτός ελληνικών τραπεζών 57 δισ. €

Τα 32 δισ. € βρίσκονται σε ξένα ιδρύματα και τα 25 δισ. σε… στρώματα, σύμφωνα με αποκαλυπτικά στοιχεία έρευνας του ΙΟΒΕΠερί τα 57 δισ. ευρώ καταθέσεων ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων βρίσκονται εκτός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, με τα 32 δισ. ευρώ να είναι στο εξωτερικό και τα 25 δισ. ευρώ σε… στρώματα, θυρίδες και άλλες κρυψώνες, σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ. 

Ειδικότερα, σχεδόν 32 δισ. ευρώ [το 56,5% των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων (ΧΠΕ)] αφορούν καταθέσεις εκτός Ελλάδας, ενώ περίπου 20 δισ. ευρώ έχουν «ξενιτευτεί» μέσω μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων.

Η φυγή των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων για άλλες, πιο ασφαλείς… πολιτείες κορυφώθηκε το 2012, όταν τα συνολικά ΧΠΕ στο εξωτερικό ανήλθαν σε 88,9 δισ. ευρώ (52 δισ. ευρώ καταθέσεις). Επειτα από πτώση στα 66,8 δισ. ευρώ το 2014, λόγω της βελτίωσης των συνθηκών στη χώρα, ήρθε το 2015 να εκτινάξει και πάλι τις εκροές, με το συνολικό επίπεδο των ΧΠΕ να διαμορφώνεται πολύ κοντά στο επίπεδο του 2012, ήτοι στα 88,4 δισ. ευρώ. Αυτό που προκάλεσε την τεράστια αύξηση του 2015 ήταν κυρίως η φυγή των καταθέσεων, που άγγιξε το ιστορικό ρεκόρ των 58 δισ. ευρώ.

Προτιμούν μετρητά

Από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι οι Ελληνες συνεχίζουν να προτιμούν τα μετρητά. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, το ποσοστό αγγίζει το 10,4%, έναντι μέσου όρου μόλις 2,4% στην Ευρώπη, ενώ, αν αθροιστούν και οι τραπεζικές καταθέσεις, τότε το σύνολο της περιουσίας σε ρευστό αγγίζει το 64,4%, έναντι 31,3% κατά μέσον όρο στην Ε.Ε.

Η οικονομική κρίση έφερε τα υψηλά ποσοστά των μετρητών και η ανασφάλεια για την πορεία της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος ανάγκασε τους Έλληνες να βάζουν χρήματα κάτω από το στρώμα, ενώ η διατήρηση της κινητής περιουσίας με τη μορφή καταθέσεων δείχνει, παράλληλα, τη δυσπιστία σε άλλες μορφές επενδύσεων, όπως ομόλογα, μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, η οποία συνδέεται με το κούρεμα ομολόγων το 2012, αλλά και με τη χρηματιστηριακή κρίση.

Αξιοσημείωτο εύρημα είναι ότι το 18,6% των καταθέσεων, επενδύσεων σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα και οι εμπορικές απαιτήσεις ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών φαίνεται πως βρίσκονται εκτός χώρας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ