Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

Εκτός… Βουλής οι γκρίνιες των συριζαίων για το Μνημόνιο!

Παρά τις αντιδράσεις, δεν αναμένεται να απειληθεί η πλειοψηφία των «153» όταν έρθει για ψήφιση το πακέτο μέτρων

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να έρθει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα «φωτιά» της συμφωνίας. Ωστόσο, θα τεθεί σε ψηφοφορία μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από το Πεκίνο, δηλαδή μετά τις 16 Μαΐου. Παράλληλα, αύριο συγκαλείται το υπουργικό συμβούλιο για να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας και την ίδια μέρα πιθανότατα θα συνεδριάσει για τον ίδιο λόγο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τις νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, τη μείωση του αφορολογήτου καθώς και άλλα μέτρα λιτότητας που θα περιλαμβάνονται σε αυτό, στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι δεν απειλείται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153, κάτι που επισήμανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη συμφωνία «ισορροπημένη και βιώσιμη», εξηγώντας ότι τα θετικά μέτρα θα συμπεριληφθούν σε ξεχωριστό άρθρο, πετώντας, έτσι, το γάντι στη Ν.Δ. και στα άλλα κόμματα. «Αναμένουμε με ενδιαφέρον τη στάση της αντιπολίτευσης» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Επικριτικός εμφανίστηκε και πάλι ο Πάνος Σκουρλέτης. Ο υπουργός Εσωτερικών άφησε νέες αιχμές για το Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να ωραιοποιούνται καταστάσεις από την κυβέρνηση και θα πρέπει να περιγράφονται στον λαό οι δυσκολίες που θα προκληθούν από την επιβολή των νέων μέτρων.

Αντιθέτως, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας προσπάθησε να υπερασπιστεί την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε «δεν είναι λευκή πετσέτα», κάνοντας αναφορά στα αντίμετρα, με τα οποία προβλέπεται μια σειρά φιλοκοινωνικών μέτρων. «Υπάρχουν πράγματα στη συμφωνία που μας ευχαριστούν και κάποια άλλα που δεν είναι τόσο ευχάριστα» σχολίασε από την πλευρά της η Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία επίσης επιλέγει να κινείται αυτόνομα και εκτός επίσημης γραμμής. «Θετικό» χαρακτήρισε το κλείσιμο της αξιολόγησης ο Κώστας Χρυσόγονος. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι είναι βαρύ το πακέτο μέτρων, καθώς ζητά φόρο από πολίτες που δεν έχουν φοροδοτική ικανότητα.

Ανοιχτά μαγαζιά για 30 Κυριακές στις τουριστικές περιοχές

Σοκ προκαλεί στον εμπορικό κόσμο και στους χιλιάδες εργαζομένους στον κλάδο η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά τουλάχιστον 30 Κυριακές τον χρόνο στις τουριστικές περιοχές, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί ακόμη ποιες θα είναι αυτές, με συνέπεια να προκαλούνται σύγχυση και αναστάτωση στην αγορά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, τα μαγαζιά θα ανοίγουν στον Δήμο Αθηναίων, στο παραλιακό μέτωπο από τον Πειραιά έως το Σούνιο, σε ορισμένες περιοχές του Πειραιά, γύρω από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Οσον αφορά τον καθορισμό των τουριστικών περιοχών, είπε ότι θα λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των κλινών που υπάρχουν και θα πρέπει να ξεπερνούν τις 2.000. Αυτό που δεν είπε ο υπουργός είναι ότι η συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών ανοίγει τον δρόμο για λειτουργία των καταστημάτων ακόμη και όλες τις Κυριακές του χρόνου, σε περιοχές όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Παπαδημητρίου παραδέχθηκε την υπαναχώρηση της κυβέρνησης, κάνοντας μάλιστα λόγο για βήμα εκσυγχρονισμού. Υπαναχώρηση που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του εμπορικού κόσμου, ο οποίος ως μία πρώτη αντίδραση αποφάσισε να κλείσει τα καταστήματα την ερχόμενη Κυριακή 7 Μαΐου. Η ΕΣΕΕ κάνει λόγο για συνταγματική εκτροπή, με δεδομένη την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, και χαρακτηρίζει τη διάταξη φωτογραφική.

Β. Παπ.

Οι Θεσσαλονικείς έμποροι απαντούν με κινητοποιήσεις στα νέα δεδομένα

Στα… κάγκελα για τη δρομολογούμενη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές βρίσκονται οι έμποροι της Θεσσαλονίκης, μετά και την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς και τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου περί 30 «ανοιχτών» Κυριακών. Προειδοποιούν μάλιστα με κινητοποιήσεις, με πρώτη το κλείσιμο της αγοράς την ερχόμενη Κυριακή, οπότε τα καταστήματα της πόλης θα ήταν ανοιχτά στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εαρινών εκπτώσεων.

Η Θεσσαλονίκη είναι άλλωστε μία από τις περιοχές της Ελλάδας που θα χαρακτηριστούν τουριστικές (το κέντρο, το παραλιακό μέτωπο, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και η ευρύτερη περιοχή του), οπότε και τα καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοιχτά τις Κυριακές. Στις κινητοποιήσεις, τις οποίες θα αποφασίσει σήμερα ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), μετά και τις χθεσινές αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ενδέχεται να περιληφθούν και «happenings» από τους εμπόρους τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στον εμπορικό πόλο της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

«Επεσαν πια οι μάσκες. Ξέρουμε για ποιους τα κάνουν όλα αυτά» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του ΕΣΘ Παντελής Φιλιππίδης, «δείχνοντας» τις πολυεθνικές και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Μάλιστα, ο κ. Φιλιππίδης, που συμμετείχε χθες στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΕΕ, έσπευσε να τονίσει πως οι έμποροι δεν θα αφήσουν το θέμα έτσι και θα αντισταθούν μέχρι τέλους.

Μαρία Μαθιοπούλου

Η Εγνατία δεν εντάσσεται στο Υπερταμείο

Η Εγνατία Α.Ε., η εταιρία που είχε συσταθεί για την κατασκευή και τη διαχείριση στη συνέχεια του μεγαλύτερου οδικού άξονα της βόρειας Ελλάδας, δεν θα μεταφερθεί στο Κατοχικό Ταμείο (το λεγόμενο και «Υπερταμείο») αλλά θα μείνει υπό την εποπτεία του υπουργείου Υποδομών.
Η απόφαση λήφθηκε σε χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, στην οποία συμμετείχαν η διοίκηση της εταιρίας και εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Στη σύσκεψη, εκτός του υπουργού Επικρατείας, ήταν παρόντες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εγνατία Α.Ε. θα αναλάβει αποκλειστικά την ευθύνη και τους χειρισμούς παρακολούθησης και τελικής παραχώρησης του στρατηγικής σημασίας οδικού άξονα ως εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Υποδομών.

Κυριάκος: Δεν θα συνεργήσουμε στην εθνική αποτυχία

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδομώντας τη συμφωνία με τους δανειστές, ενώ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Ο κ. Μητσοτάκης είπε στη σύσκεψη των τομεαρχών ότι «η άνοδος και η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ήταν και συνεχίζει να είναι προϊόν εξαπάτησης του ελληνικού λαού».

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση συμφώνησε τέταρτο Μνημόνιο χωρίς επιπρόσθετη χρηματοδότηση και ξεκαθάρισε ότι η Ν.Δ. δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία: «Πρόκειται για μια εθνική αποτυχία, στην οποία δεν θα συνεργήσουμε». Εξήγησε ότι η συμφωνία προβλέπει πρόσθετα βάρη μισού δισ. ευρώ και για το 2018, μόνιμα μέτρα 2% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020, και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για ακόμα πολλά χρόνια, ενώ τα περιβόητα αντίμετρα θα ισχύσουν μόνο αν υπερβούμε τον στόχο του, ούτως ή άλλως, πολύ υψηλού πλεονάσματος του 3,5%». Σημείωσε δε ότι δεν έχουμε καμία ρητή δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους και για την ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ. Συνολικά, όπως είπε, ο λογαριασμός Τσίπρα – Καμμένου φτάνει τα 12,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε το αίτημά του για πολιτική αλλαγή. Υποστήριξε ότι, εάν δεν είχε πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά, θα είχαμε βγει από τα Μνημόνια. Τέλος, κάλεσε τους βουλευτές του να εντείνουν την αντιπολιτευτική δράση τους και να προβάλουν τις θέσεις της Ν.Δ.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ