Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Εκτόξευση στα «κόκκινα» δάνεια

Εκρηκτική αύξηση θα παρουσιάσουν τα «κόκκινα» δάνεια τα επόμενα τρία χρόνια, φθάνοντας στη μέγιστη τιμή τους τη χρονική περίοδο 2016-2017. Αυτό ανέφερε χθες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Σπύρος Παπασπύρου μιλώντας στο Συνέδριο του Ελληνομερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, όπου επισήμανε ότι οι λόγοι της ανόδου συνδέονται, μεταξύ άλλων, με την υπερφόρτωση του δικαστικού συστήματος. Ο κ. Παπασπύρου ωστόσο επισήμανε ότι ο ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει πλέον επιβραδυνθεί.

Να σημειωθεί ότι ήδη ένα στα τρία δάνεια του συνολικού χαρτοφυλακίου των δανείων των ελληνικών τραπεζών χαρακτηρίζεται μη εξυπηρετούμενο, καταδεικνύοντας ότι η ύφεση συνεχίζει να πνίγει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οπως προκύπτει από στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα «κόκκινα» δάνεια ανήλθαν στο 32% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2013 και εκτιμάται ότι θα κλείσουν σε αυτά τα επίπεδα στο τέλος του έτους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), στο τέλος Μαρτίου του 2013 ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών είχε διαμορφωθεί στο 27,8%, όταν τον Δεκέμβριο του 2012 ήταν στο 24,5% και στο τέλος Δεκεμβρίου 2011 στο 16%.

Από τα τέλη του 2011 έως σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται ετησίως κατά 8% σε μέσα επίπεδα και σήμερα διαμορφώνονται συνολικά περί τα 70 δισ. ευρώ. 

Αναλυτικότερα, οι καθυστερήσεις ανήλθαν στο 22,9% στη στεγαστική πίστη, στο 42,4% στην καταναλωτική πίστη και στο 27,5% στα επιχειρηματικά δάνεια.

Απειλή για το σύστημα

Το «φρένο» στην αύξηση των επισφαλειών θεωρείται κρίσιμο ζήτημα για το μέλλον των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Διότι είναι ορατός ο κίνδυνος το 2014 οι τράπεζες να πρέπει να ενισχύσουν εκ νέου την κεφαλαιακή τους βάση για να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναφέρεται από τραπεζικά στελέχη.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι η αποτύπωση των «κόκκινων» δανείων είναι διαφορετική από τράπεζα σε τράπεζα, ενώ σε επίσημη καθυστέρηση περνά μέρος μόνο των δανείων με προβλήματα, είτε γιατί γίνονται συνεχείς ρυθμίσεις είτε γιατί τα πιστωτικά ιδρύματα προσπαθούν, έστω τεχνητά, να μην τα θεωρήσουν μη εξυπηρετούμενα.

Τόσο το θέμα της αποτύπωσης των «κόκκινων» δανείων όσο και αυτό της αποτελεσματικότερης διαχείρισης καλείται να καλύψει η έκθεση της BlackRock, καθώς θα περιγράψει τις υφιστάμενες μεθόδους και θα προτείνει λύσεις ενιαίας αντιμετώπισης από το σύνολο του συστήματος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ