Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020

«Εκτοξεύθηκαν» Ικάρων, Ευελπίδων

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Οι ελεύθερες μετεγγραφές για τριτέκνους και πολυτέκνους και ο διπλασιασμός των αριστούχων σε Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση είναι οι αιτίες εκτόξευσης των φετινών βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Δεκάδες πανεπιστημιακά τμήματα της περιφέρειας «ψήλωσαν» ανέλπιστα τις βάσεις τους -όχι όμως και ανεξήγητα-, αφού όσοι επιτυχόντες δικαιούνται μετεγγραφής τα συμπλήρωσαν στις πρώτες θέσεις των επιλογών τους. Παράλληλα, τα περιζήτητα τμήματα έπιασαν «ταβάνι», με αποτέλεσμα πολλοί αριστούχοι να μείνουν φέτος εκτός της σχολής πρώτης προτίμησής τους.
Πάντως, οι υποψήφιοι -και αυτήν τη χρονιά- συμπλήρωσαν το μηχανογραφικό τους με το βλέμμα στραμμένο στην άμεση επαγγελματική αποκατάστασή τους: αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές σκαρφάλωσαν στα ύψη, ενώ φαίνεται ότι παγιώνεται και μια νέα τάση, με τα παιδιά να στρέφονται στις θεολογικές σχολές, επίσης προσβλέποντας στην εξεύρεση εργασίας.

Παράλληλα, οι υποψήφιοι επιστρέφουν στις αποκαλούμενες «σχολές-φιλέτα», ελπίζοντας και σε αυτή την περίπτωση να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας. Ειδικότερα, τα πολυτεχνικά τμήματα και οι φυσικομαθηματικές σχολές προσέλκυσαν το ενδιαφέρον χιλιάδων υποψηφίων και κατάφεραν να αυξήσουν εντυπωσιακά τις βάσεις τους. Από τις πιο ενδεικτικές περιπτώσεις είναι αυτή του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που «κέρδισε» 1.960 μόρια. Επίσης, τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών είδαν τις βάσεις τους να αυξάνονται κατά 1.580 και 1.371 μονάδες αντιστοίχως. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι φυσικομαθηματικές σχολές: κατά 1.345 μόρια «ανέβηκε» το τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και κατά 1.284 το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Σε κάθε περίπτωση, πρώτη των πρώτων παραμένει η Ιατρική Αθηνών, καθώς για την εισαγωγή του υποψηφίου απαιτούνται 19.233 μόρια! Η συνολική εικόνα για τις περιζήτητες ιατρικές σχολές είναι ότι αύξησαν τις βάσεις τους έως και 600 μονάδες (Ιωαννίνων, Κρήτης και Λάρισας), ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι νομικές, με το τμήμα της Αθήνας να «αναρριχάται» στα 18.714 μόρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, 99.958 υποψήφιοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο (πέρυσι 104.988), εκ των οποίων οι 72.763 εισήχθησαν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ (πέρυσι 71.761), ενώ 1.164 θέσεις έμειναν κενές (πέρυσι 836). Οι επιτυχόντες καλούνται να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους από τις 15 έως τις 26 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι όλοι ανεξαιρέτως οι επιτυχόντες σε ΤΕΙ εισάγονται στο πρώτο εξάμηνο.

Κάτσικας:Οι μαθητές επιλέγουν τα «κλασικά»

«Αναμενόμενα, παρόλο που εξέπληξαν μεγάλο μέρος των υποψηφίων λόγω της ανόδου των βάσεων στη συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων» χαρακτήρισε τις φετινές βάσεις εισαγωγής ο εκπαιδευτικός αναλυτής Χρήστος Κάτσικας. Ο ίδιος σχολίασε την πτώση των βάσεων στα περισσότερα περιφερειακά τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ που δεν έχουν «αδελφά» τμήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ πρόσθεσε ότι πλέον όλοι οι υποψήφιοι «γνωρίζουν ότι κανένα τμήμα δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει επαγγελματική αποκατάσταση και γι’ αυτό επιλέγουν κλασικά τμήματα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων, τα οποία «παρά το γεγονός ότι δεν έχουν προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης, επιλέγονται λόγω κλασικότητας των σπουδών».

 

Θεαματική η άνοδος σε  Στρατιωτικές, Αστυνομικές

Ακάθεκτες συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους οι ήδη υψηλόβαθμες Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, καθώς οι υποψήφιοι φαίνεται ότι τις βλέπουν ως τη μοναδική διέξοδο από την ανεργία. Μάλιστα, το γεγονός ότι έχει μειωθεί κατά 30% ο αριθμός των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές εκτινάσσει τον ανταγωνισμό για τη διεκδίκηση μιας θέσης σε αυτές και, κατά συνέπεια, και τις βάσεις εισαγωγής τους. Συγκεκριμένα, στα 18.536 μόρια «σκαρφάλωσε» η Ευελπίδων ΣΣΕ – ΣΩΜΑΤΑ (+928 μόρια σε σχέση με πέρυσι) και στα 16.890 η Ευελπίδων ΣΣΕ – ΟΠΛΑ (+785). Την τιμητική τους έχουν επίσης φέτος η Σχολή Ικάρων και η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Το Τμήμα Ικάρων Ιπτάμενοι… πέταξε στα 17.875 μόρια, αυξάνοντας τη βάση του κατά 1.056 μονάδες συγκριτικά με πέρυσι. Επίσης, τα Τμήματα Ναυτικών Δοκιμών Μάχιμοι και Ναυτικών Δοκίμων Μηχανικοί συναγωνίζονται πλέον τις Ιατρικές και τις Νομικές Σχολές με 18.143 και 18.425 μόρια. Ωστόσο, οι υποψήφιοι φέτος διεύρυναν τους ορίζοντές τους επιλέγοντας τμήματα από όλο το φάσμα των Στρατιωτικών Σχολών. Το Τμήμα Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας πήρε τα πάνω του κατά 984 μονάδες, με αποτέλεσμα η βάση του να φτάσει στα 17.152 μόρια. Η Σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών Ναυτικού κέρδισε 904 μόρια και αυτές των Μόνιμων Υπαξιωματικών Στρατού – Οπλα και Μόνιμων Υπαξιωματικών Στρατού – Σώμτα αυξήθηκαν κατά 870 και 800 μονάδες αντιστοίχως.

Και φέτος οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων «ψήφισαν» με θέρμη τις Αστυνομικές Σχολές, δείχνοντας να αδιαφορούν για το γεγονός ότι θα πρέπει να περιμένουν έως το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 για να φοιτήσουν σε αυτές. Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία διετία οι Αστυνομικές Σχολές έχουν κλείσει τις πόρτες τους για τους πολίτες λόγω αδυναμίας απορρόφησής τους μετά την αποφοίτησή τους. Οι επιτυχόντες απέδειξαν περίτρανα ότι το μόνο που μετράει στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και των απολύσεων είναι η εύρεση σταθερής δουλειά. Η Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας ανέβηκε στα 18.319 (1.410) και η Σχολή Αστυφυλάκων στα 15.910 (1.734).

Ψηλά οι Ιερατικές και οι Θεολογικές

Με θετικό πρόσημο εμφανίζονται στην πλειονότητά τους οι Θεολογικές Σχολές στον πίνακα των βάσεων εισαγωγής, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι υποψήφιοι, μετά τις Στρατιωτικές και τις Αστυνομικές Σχολές, στρέφονται σε αυτές προκειμένου να εξασφαλίσουν την επαγγελματική αποκατάστασή τους. Αυξητική πορεία ακολούθησαν τα Προγράμματα Ιερατικών Σπουδών στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, με κορυφαίο αυτό της Κρήτης που ανέβηκε κατά 1.202 μόρια. Κατά 982 μόρια ανέβηκε και το Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών Βέλλας Ιωαννίνων, ενώ το αντίστοιχο πρόγραμμα των Αθηνών είχε τη μικρότερη άνοδο (529) αποδεικνύοντας ότι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι επιτυχόντες έβαλαν σε δεύτερη μοίρα το κριτήριο να παραμείνουν στον τόπο κατοικίας τους.

Επίσης, το Πρόγραμμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής Ηρακλείου Κρήτης κατέγραψε πρωτοφανή αύξηση (890 μόρια). Τα Τμήματα Θεολογίας και Κοινωνικής Θεολογίας Αθηνών είδαν τις βάσεις τους να παίρνουν την ανιούσα, 388 και 527 επιπλέον μόρια αντιστοίχως. Ανάλογη ήταν πορεία των «αδελφών» τμημάτων στο ΑΠΘ, τα οποία ανέβασαν τις βάσεις τους κατά 413 και 555 μονάδες. Την προτίμησή τους, αν και σε μικρότερο βαθμό, έδειξαν οι επιτυχόντες και στα Προγράμματα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι στα εν λόγω τμήματα εισάγονται υποψήφιοι τόσο από εκκλησιαστικά λύκεια όσο και από γενικά λύκεια και γενικά εσπερινά.

Αντισυνταγματικά τα προνόμια πολυτέκνων

Αποφάσεις-βόμβα του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας κρίνουν αντισυνταγματικό το καθεστώς ευνοϊκής μεταχείρισης που απολαμβάνουν τα παιδιά των πολύτεκνων και των τρίτεκνων οικογενειών για την εισαγωγή τους στις Στρατιωτικές και τις Αστυνομικές Σχολές!
Οι αποφάσεις αυτές, αν και μπορεί να ανατραπούν, σε περίπτωση που το Δημόσιο προσφύγει στο ΣτΕ, ανοίγουν τον δρόμο για την κατάθεση προσφυγών στη Δικαιοσύνη από υποψηφίους (της Γενικής Σειράς) που δεν κατάφεραν να εισαχθούν φέτος σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές λόγω των θέσεων που κατανεμήθηκαν στους υποψηφίους των Ειδικών Κατηγοριών.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των θέσεων για την καθ’ υπέρβαση εισαγωγή των υποψηφίων που προέρχονται από πολύτεκνες ή τρίτεκνες οικογένειες ανέρχεται στο 35% για τις Στρατιωτικές Σχολές και στο 14% για τις Αστυνομικές Σχολές. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, ο νόμος 3648/2008 που προβλέπει αυτό το καθεστώς ευνοϊκής μεταχείρισης είναι αντισυνταγματικός και δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Και αυτό διότι, σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, εισάγει ιδιαιτέρως ευνοϊκή μεταχείριση υπέρ των τέκνων των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους, παραβιάζοντας τις συνταγματικές αρχές της αξιοκρατίας και της ισότητας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας.

Μάλιστα, οι διοικητικοί εφέτες επικαλούνται στο σκεπτικό των αποφάσεών τους τις πρόσφατες κρίσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες ο νόμος Διαμαντοπούλου (νόμος 3966/2011), βάσει του οποίου συστήνονταν θέσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μόνο για υποψηφίους που ήταν τέκνα πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας, κηρύχθηκε αντισυνταγματικός. Να σημειωθεί ότι, για παράδειγμα, στη Σχολή Ευελπίδων οι θέσεις της Γενικής Σειράς είναι 131, ενώ οι θέσεις των Ειδικών Κατηγοριών είναι 70.

Βάσω Παλαιού

Και κάθετη πτώση για Μουσικές και Ξενόγλωσσες

Μόλις τα 2/5 των τμημάτων του φετινού μηχανογραφικού δελτίου που συμπλήρωσαν οι υποψήφιοι είχαν «απώλειες» στις βάσεις τους, οι οποίες όμως σε αρκετές περιπτώσεις ήταν… θεαματικές. Ειδικότερα, 44 σχολές έχασαν από 500 έως 1.000 μόρια και 31 περισσότερες από 1.000 μονάδες, ενώ σε 69 τμήματα οι εισακτέοι συγκέντρωσαν βαθμολογία μικρότερη του «10». Σε επίπεδο ΑΕΙ, οι Μουσικές Επιστήμες, των οποίων οι βάσεις τα προηγούμενα χρόνια είχαν (αδικαιολόγητα) ανέβει, ήταν αυτές που κυριολεκτικά κατρακύλησαν: Κατά 7.919 μόρια έπεσε το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, αποκτώντας την αρνητική πρωτιά της μεγαλύτερης πτώσης. Ανάλογη μοίρα είχε και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο έχασε 7.834 μόρια.

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ κατρακύλησε κατά 7.863 μόρια και κατά 4.631 το αντίστοιχο του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Μείον είναι το ταμείο όμως και για τα δύο Τμήματα Τουριστικών Επαγγελμάτων: η Σχολή της Ρόδου έπεσε 885 μονάδες και αυτή του Αγίου Νικολάου Κρήτης 2.873!

Κατηφόρες

Ακόμη, αρκετά ξενόγλωσσα τμήματα πήραν τον κατήφορο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Ισπανική Γλώσσα και Φιλολογία Αθηνών που είχε ζημιά 6.079 μορίων. Καθοδική πορεία είχαν και τα Τμήματα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ και του ΕΚΠΑ, βλέποντας τις βάσεις τους να «κονταίνουν» κατά 2.942 και 1.886 μονάδες αντιστοίχως. «Χασούρα» 1.201 μορίων είχε και το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Το μεγαλύτερο πλήγμα, πάντως, δέχθηκαν τα ΤΕΙ και ειδικά αυτά με γνωστικό αντικείμενο τη Λογιστική, τη Χρηματοοικονομική και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, για τα οποία, στο παρελθόν, οι υποψήφιοι σχημάτιζαν ουρές. Η Διοίκηση Επιχειρήσεων (Κατεύθυνση Τουριστικών Επιχειρήσεων) του ΤΕΙ Θεσσαλίας έχασε 2.540 μονάδες, ενώ την ακολούθησε και το αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Κρήτης (-2.181). Περισσότερα από 1.300 μόρια έπεσε το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος και 1.278 το «αδελφό» τμήμα του ΤΕΙ Ηπείρου. Την παλιά δόξα του φαίνεται ότι έχασε και το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας, σημειώνοντας απώλειες της τάξης των 3.761 μονάδων.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φαιδρή δήλωση της Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου που υποβαθμίζει τον εθνικό κίνδυνο

«Δυσάρεστη η εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, αλλά η πανδημία είναι το μεγάλο πρόβλημα» Μια φαιδρή όσο και απίστευτη δήλωση έκανε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα...

Κατάρρευση μισθών εν μέσω πανδημίας καταγράφει η ΓΣΕΕ

Αυξήθηκαν από το 1% στο 12% οι εργαζόμενοι με αποδοχές έως 200 ευρώ! Το 31% το δεύτερο τρίμηνο έλαβε λιγότερα από 650 ευρώ μεικτά Τη...

Μια ανάσα από το Καστελόριζο το «Oruc Reis», παραβιάζει χωρίς αντίδραση την υφαλοκρηπίδα μας

Συνεχίζουν οι Τούρκοι το... μαρτύριο της σταγόνας, έχοντας στο στόχαστρο την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο....

Στη φυλακή η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Αυλαία χθες στην πολύκροτη δίκη. Αναστολή με όρους και εγγυοδοσία για πέντε πρώην βουλευτές. Σε λυγμούς ξέσπασε η Μάγδα Φύσσα Χειροπέδες στην πλειονότητα των καταδικασμένων...

Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ: Οι κανόνες του γηπέδου και τα μέτρα για ασφαλή άσκηση

Κώστας Τσάνας και Μιχάλης Κυρίτσης δίνουν οδηγίες στα παιδιά και μοιράζουν αθλητικό υλικό Η ασφαλής άθληση των παιδιών και η εξοικείωσή τους με τα μέτρα...