Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Εκβιάζουν τώρα οι πολυεθνικές!

Με απειλές για αποχώρηση από την Ελλάδα, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε χιλιάδες απολύσεις, απαντούν στο υπουργείο Ανάπτυξης πολυεθνικές εταιρίες από τον χώρο της λιανικής επειδή πιέζονται να πληρώνουν νωρίτερα τους εγχώριους προμηθευτές τους. Ισχυροί διεθνείς όμιλοι σούπερ μάρκετ, αλλά και από άλλους τομείς, όπως τα ηλεκτρονικά προϊόντα, εκμεταλλεύονται την κρίση και καθυστερούν επί πολλούς μήνες να πληρώσουν τους Ελληνες προμηθευτές. Δεν εφαρμόζουν, βέβαια, την ίδια τακτική όταν πρόκειται για πολυεθνικές εταιρίες που προωθούν μεγάλη γκάμα επώνυμων προϊόντων.

Ενώ οι πολυεθνικές πληρώνονται σε εύλογο διάστημα, οι Ελληνες προμηθευτές καλούνται να περιμένουν ακόμα και 12 μήνες. Γι’ αυτό και το υπουργείο Ανάπτυξης πιέζει να περιοριστεί η περίοδος αποπληρωμής επειδή η αγορά στερείται σημαντικής ρευστότητας. Οι διοικήσεις των πολυεθνικών αλυσίδων έχουν ήδη ενημερώσει ότι αν πιεστούν περαιτέρω θα οδηγηθούν σε αποχώρηση από την Ελλάδα. Το υπουργείο συνεχίζει, πάντως, να συγκεντρώνει στοιχεία για τους χρόνους αποπληρωμής και τις επιπτώσεις στη ρευστότητα.

Εν μέσω πιέσεων από την τρόικα για εφαρμογή μηχανισμών που θα συμπιέσουν τις τιμές, που αποδεικνύονται εξαιρετικά ανθεκτικές παρά την τεράστια συμπίεση των μισθών, το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά στην κατάργηση απαρχαιωμένων διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία της αγοράς, όπως οι τιμοκατάλογοι χονδρικής. Από την έρευνα των υπηρεσιών του ΥΠ.ΑΝ. διαπιστώθηκε ότι στο 90% των περιπτώσεων οι τιμοκατάλογοι χονδρικής λειτουργούν ως τιμοκατάλογοι λιανικής, αφού η διαφορά τιμής δεν ξεπερνά τα λίγα λεπτά. Στην ουσία οι προμηθευτές τους χρησιμοποιούσαν για να πλαφονάρουν τις τιμές προς τα πάνω και στη συνέχεια με διάφορους νόμιμους τρόπους μοιράζονταν το περιθώριο κέρδους. Στο υπουργείο εκτιμούν ότι η κατάργηση των τιμοκαταλόγων χονδρικής, οι οποίοι είχαν αρχίσει να εφαρμόζονται από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ως διάδοχος κατάσταση στο καθεστώς διατίμησης, θα συμπιέσει τις τιμές κατά 2%-3% μεσοπρόθεσμα.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθούν στους φορείς της αγοράς και Κανόνες Εμπορίας και Διακίνησης που αντικαθιστούν τις αγορανομικές διατάξεις, αρκετές από τις οποίες είναι ξεπερασμένες εδώ και χρόνια. Το νέο μοντέλο αντικαθιστά τις 363 ρυθμίσεις των 472 σελίδων των σημερινών αγορανομικών διατάξεων. Το υπουργείο Ανάπτυξης σκέφτηκε να προσλάβει τεχνοκράτες του ΟΟΣΑ ώστε να εφαρμόσουν μια μεθοδολογία που δοκιμάστηκε με επιτυχία στην Αυστραλία (και τους τελευταίους μήνες στο Μεξικό) για την κάμψη των τιμών στην αγορά. Ο ΟΟΣΑ ζήτησε περί τα 600.000 ευρώ για να βοηθήσει στην εφαρμογή της μεθοδολογίας (γνωστή ως Competition Toolkit), ποσό που θεωρήθηκε υπερβολικό. Ούτε και η μεσολάβηση της «Ομάδας Δράσης» του Χορστ Ράιχενμπαχ βοήθησε, αφού απλώς ο ΟΟΣΑ μείωσε την προσφορά στα 550.000 ευρώ. Στο ΥΠ.ΑΝ. εφαρμόζουν με ίδια μέσα τη συγκεκριμένη πρακτική καθώς η τρόικα πιέζει.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ