Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020

Ελάχιστη θητεία για τους αρχηγούς των επιτελείων!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Τη θέσπιση ελάχιστου χρόνου παραμονής των αρχηγών των γενικών επιτελείων στις θέσεις τους εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Με τον τρόπο αυτόν επιδιώκεται η αποκατάσταση κάποιων στοιχειωδών κανόνων στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν διαταραχθεί σοβαρά από τότε που καταργήθηκε η θεσμοθετημένη θητεία των αρχηγών και η προειδοποίηση ενός έως τριών μηνών πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει υποστεί ο Στρατός Ξηράς, στον οποίο δύο διατελέσαντες αρχηγοί δεν συμπλήρωσαν καν δωδεκάμηνο στη θέση τους. Σε μια εποχή κατά την οποία σχεδιάζονται νέες δομές διοίκησης και δυνάμεων, οι συχνές αλλαγές ηγεσίας αποτελούν παράγοντες οπισθοδρόμησης και διατάραξης της ομαλής εξέλιξης των σχεδιασμών.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο για το τρέχον έτος δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, με σοβαρή πιθανότητα να αλλάξει ένας από τους τέσσερις αρχηγούς ή ίσως και κανένας. Αυτός είναι ο γενικός προσανατολισμός της κυβέρνησης, η οποία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις της τις ερχόμενες εβδομάδες, ώστε το ζήτημα της ηγεσίας να έχει λήξει μέσα στον Φεβρουάριο. Ετσι θα μπορέσουν να αρχίσουν κανονικά τον Μάρτιο οι τακτικές κρίσεις αξιωματικών, τις οποίες διεξάγουν το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) στο ανώτατο επίπεδο και άλλα υπηρεσιακά συμβούλια στα χαμηλότερα κλιμάκια.

Να σημειωθεί ότι τους αρχηγούς κρίνει το ΚΥΣΕΑ, αλλά, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει σήμερα, δεν είναι απαραίτητο να συνεδριάσει, αν δεν πρόκειται να προβεί σε αλλαγές. Ετσι, αν δεν υπάρξει καμία κίνηση από κυβερνητικής πλευράς, τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου θα συνέλθει το ΣΑΓΕ για τις τακτικές κρίσεις.

Χρειάζονται δύο χρόνια

Στρατιωτικοί κύκλοι σχολίαζαν σχετικά ότι ο ελάχιστος χρόνος για να ενημερωθεί και να αποδώσει στη θέση του ένας ανώτατος αξιωματικός είναι τα δύο χρόνια. Είχε θεωρηθεί λοιπόν ότι η θέσπιση θητείας για τους αρχηγούς των επιτελείων ήταν μια πρώτη κίνηση, ώστε σταδιακά να καθιερωθεί ελάχιστος χρόνος παραμονής σε κάθε νευραλγική θέση της στρατιωτικής ιεραρχίας. Αντί γι’ αυτό όμως, πριν από περίπου 10 χρόνια η θητεία των αρχηγών καταργήθηκε και άνοιξε ο δρόμος για απροκάλυπτες πολιτικές παρεμβάσεις, που κορυφώθηκαν τον Οκτώβριο του 2011, όταν ο τότε υπουργός Π. Μπεγλίτης, με μια αιφνιδιαστική όσο και αμφιλεγόμενη απόφαση, άλλαξε και τους τέσσερις αρχηγούς των γενικών επιτελείων. Μάλιστα κατέβηκε τόσο βαθιά στην επετηρίδα για να τους αντικαταστήσει, που ουσιαστικά το Στράτευμα αποψιλώθηκε από τα έμπειρα στελέχη που θα εξασφάλιζαν τόσο τη συνέχεια της διοίκησης όσο και την προετοιμασία των νεοτέρων που βρέθηκαν σε ηγετικές θέσεις χωρίς να έχουν την απαραίτητη πείρα να τις διαχειριστούν.

Τις επιπτώσεις των αποφάσεων αυτών υφίστανται ακόμη οι Ενοπλες Δυνάμεις. Στο Πολεμικό Ναυτικό, για παράδειγμα, και οι τρεις εν ενεργεία αντιναύαρχοι προέρχονται από την ίδια τάξη. Αν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψιν ότι τόσο ο προηγούμενος αρχηγός ΓΕΝ όσο και ο αρχηγός Στόλου ήταν συμμαθητές τους, καταλαβαίνει κανείς πόσο έχει διαταραχτεί η ομαλή εξέλιξη της ηγεσίας.

Μια ισορροπημένη απόφαση τώρα μπορεί να επαναφέρει τα πράγματα στη σωστή τροχιά. Και αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Στις αντιπειρατικές επιχειρήσεις επιστρέφει το Πολεμικό Ναυτικό

Επιστρέφει στην επιχείρηση Atalanta το Πολεμικό μας Ναυτικό. Μέσα στο Φεβρουάριο θα αποπλεύσει η φρεγάτα «Ψαρά», η οποία θα αναλάβει τρίμηνη περιπολία στον Ινδικό Ωκεανό (ανοικτά της Σομαλίας) στο πλαίσιο της επιχειρήσεως της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για την προστασία της ναυσιπλοΐας και την αντιμετώπιση της πειρατείας που μαστίζει την περιοχή. Για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, η Ελλάς για οικονομικούς λόγους, είχε αποσύρει τα πολεμικά της πλοία από την επιχείρηση και μετείχε μόνο σε επιτελικό επίπεδο με αξιωματικούς που είχαν τοποθετηθεί στο επιτελείο του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού στη Βρετανία, που ασκεί το συντονισμό και τη διοίκηση της επιχειρήσεως.
 
Πρώτος σταθμός της φρεγάτας θα είναι η Σούδα και συγκεκριμένα το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), όπου το πλήρωμα θα εκπαιδευθεί για τις ειδικές απαιτήσεις της αντιπειρατικής επιχειρήσεως. Στον τομέα αυτό το ΚΕΝΑΠ έχει αναπτύξει τεχνογνωσία πολύ υψηλού επιπέδου και παρέχει εκπαίδευση σε όλες σχεδόν τις χώρες του ΝΑΤΟ. Μάλιστα κλιμάκια εκπαιδευτών του Κέντρου επισκέπτονται συμμαχικές χώρες και παρέχουν επιτόπια εκπαίδευση σε θέματα αντιμετωπίσεως τρομοκρατικών και άλλων απειλών στη θάλασσα.

Ιδιαίτερα, σχετικά με την απειλή της πειρατείας, το ΚΕΝΑΠ εκτιμά ότι το φαινόμενο απέχει πολύ από το να κατασταλεί, και τούτο δημιουργεί αυξημένες ανάγκες εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας. Ενα τυπικό σχολείο για τις ειδικές ομάδες που επιβαίνουν στα πολεμικά πλοία είναι συνήθως πενταήμερο και περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση σε όλα τα αντικείμενα που αφορούν την αντιμετώπιση της πειρατείας.

Ειδικότερα, η θεωρητική εκπαίδευση περιλαμβάνει ενημέρωση πάνω στα γεγονότα που έχουν δημιουργήσει τη σημερινή κατάσταση με τη δράση των πειρατών, καθώς και την εξέλιξη των επιχειρήσεων για την αντιμετώπισή της. Αναπτύσσονται επίσης τα συναφή νομικά ζητήματα και τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν οι μέθοδοι δράσεως των πειρατών. Ακολουθεί η ανάλυση συγκεκριμένων επεισοδίων, καθώς και των συμπερασμάτων που έχουν βγει από την αντιμετώπισή τους. Η θεωρητική εκπαίδευση ολοκληρώνεται με παρουσίαση των μέτρων προστασίας που ενδείκνυται να λαμβάνονται από την εμπορική ναυτιλία και με προσομοίωση σεναρίων πειρατικής μεθοδολογίας.

Η πρακτική εκπαίδευση περιλαμβάνει τρόπους αναγνώρισης και αντιμετώπισης πειρατικών ομάδων που δρουν σε μικρά ταχύπλοα σκάφη και επιχειρήσεις επιβίβασης και κατάληψης μεγαλύτερων πλοίων, είτε είναι τα μητρικά πλοία των πειρατών είτε πλοία που έχουν αιχμαλωτιστεί από αυτούς. Τέλος, γίνονται εκπαιδεύσεις στην προστασία εμπορικών πλοίων που δέχονται πειρατική επίθεση στη θάλασσα.

Τα σενάρια που διδάσκονται στο ΚΕΝΑΠ έχουν αποσπάσει κολακευτικά σχόλια και πλέον μεγάλες ναυτικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, έχουν εντάξει στο πρόγραμμά τους την εκπαίδευση στο κέντρο πληρωμάτων ή ειδικών ομάδων των πολεμικών τους πλοίων που περνούν από τη Μεσόγειο.


ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑ

Τηλεφωνική υποστήριξη στην Αττική

Αναβαθμίζονται από τη Διεύθυνση Στρατολογίας οι υπηρεσίες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης του κοινού στον νομό Αττικής. Ετσι από αύριο Δευτέρα, στο πλαίσιο της βελτιώσεως των παρεχόμενων υπηρεσιών επικοινωνίας, τίθεται σε λειτουργία η Υπηρεσία Τηλεφωνικής Υποστηρίξεως Στρατολογικών Υπηρεσιών Αττικής (ΥΤΥΣΥΑ).

Η υπηρεσία αυτή θα λειτουργεί κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες και θα παρέχει πληροφορίες και συμβουλευτική βοήθεια στους πολίτες πάνω στα σημαντικότερα στρατολογικά θέματα που μπορεί να τους απασχολούν.

Ειδικότερα η ΥΤΥΣΥΑ θα παρέχει πληροφορίες για τα θέματα της στρατολογικής νομοθεσίας γενικά, αλλά και ειδικά σχετικά με τη στρατολογική κατάσταση των ενδιαφερομένων.

Επίσης, θα δίνει συμβουλές για τη συμπλήρωση και την κατάθεση αιτήσεων και δικαιολογητικών σχετικών με τη στρατολογική κατάσταση κάθε ενδιαφερομένου, αλλά και για την έκδοση των πιστοποιητικών που μπορεί να χρειάζονται. Ακόμη, για τις προθεσμίες που «τρέχουν» για κάθε περίπτωση και κάθε άλλη σχετική πληροφορία.

Το τηλεφωνικό κέντρο της ΥΤΥΣΥΑ θα λειτουργεί με πέντε γραμμές στους ακόλουθους αριθμούς:
2131501636, 2131501637, 2131501638, 2131501639, 2131501640

Στόχος των στρατολογικών υπηρεσιών είναι σταδιακά η διαδικασία της τηλεφωνικής εξυπηρέτησης να επεκταθεί ώστε να καλύψει όλες τις περιφέρειες της ελληνικής επικρατείας.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η κατάταξη των στρατευσίμων της 2014 Α΄ ΕΣΣΟ (Εκπαιδευτική Σειρά Στρατεύσιμων Οπλιτών) που περιλαμβάνει τους υποχρέους σε κατάταξη κλάσεως 2016 (γεννημένους το 1995) από τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Αττικής (µόνο της περιφέρειας της ΣΥ Πειραιώς), Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Λασιθίου, Λευκάδας, Ξάνθης (µόνο των Δήμων Αβδήρων, Μύκης και Τοπείρου), Πέλλας, Σάµου και Φωκίδας.

Ευθύμιος Πέτρου

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άδωνις Γεωργιάδης: Τα… ξεπουλάει όλα για να διατηρήσει την υπουργική καρέκλα!

Σε ένα κρεσέντο εθνικής αισχρότητας ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε προδότες όσους προσπάθησαν είτε να παρελάσουν είτε να καταθέσουν στεφάνι για τους νεκρούς...

Δωρεάν σεμινάριο από το Μαζί για το Παιδί «Οριοθέτηση στην οικογενειακή ζωή»

Το Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς, παιδιά και εφήβους του Μαζί για το Παιδί διοργανώνει μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ZOOM δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικό σεμινάριο για γονείς...

Ηχηρό «όχι» με αυτοσχέδιες παρελάσεις σε όλη τη χώρα

Οι Έλληνες δεν έσκυψαν το κεφάλι στις κυβερνητικές απαγορεύσεις και τίμησαν τον αγώνα του 1940 Με υψηλό πατριωτικό φρόνημα και πηγαίνοντας κόντρα στο κυβερνητικό αφήγημα...

Πληρωμή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ σε 3.000 καταστήματα ΟΠΑΠ – Εύκολες, γρήγορες και ανέπαφες συναλλαγές

Διπλό ραντεβού με την εφορία έχουν αυτό τον μήνα οι φορολογούμενοι. Έως την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου καλούνται να πληρώσουν την τέταρτη δόση του φόρου...

Πρεμιέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών για το εταιρικό ομόλογο του ΟΠΑΠ

Με την ψήφο εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας,  ξεκίνησε, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, η διαπραγμάτευση του εταιρικού ομολόγου του ΟΠΑΠ στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος...