Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020

Ελεγκτικό Συνέδριο: Η Αννα λέει ψέματα!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Μέγα πολιτικό και ηθικό ζήτημα γεννάται για την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, γνώριζε από την πρώτη στιγμή ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε εντοπίσει νομικές πλημμέλειες στους διαγωνισμούς για την προμήθεια χαρτιού για την έκδοση των σχολικών βιβλίων! Σύμφωνα μάλιστα με κύκλους του αρμόδιου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η υπουργός Παιδείας είχε ενημερωθεί εγκαίρως για τα νομικά προβλήματα τόσο τηλεφωνικά όσο και εγγράφως.

Η ενημέρωση προς την υπουργό Παιδείας έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αρχές Απριλίου 2011, όταν εκδόθηκε η πράξη για τον προσυμβατικό έλεγχο (απόφαση 22/2011 ΣΤ΄ Κλιμακίου) και της ζητήθηκε τηλεφωνικώς να καλυφθούν οι πλημμέλειες, έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η διαδικασία του διαγωνισμού με νέα δικαστική κρίση. Εκείνη, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν ανταποκρίθηκε.

Στη συνέχεια, έγινε δεύτερη αίτηση από το υπουργείο Παιδείας και εκδόθηκε τελικά νέα απόφαση στις αρχές Ιουνίου από τμήμα ότι η σύμβαση είναι παράνομη και γι’ αυτήν ενημερώθηκε εγκαίρως η υπουργός Παιδείας, σύμφωνα με κύκλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ωστόσο, αν και γνώριζε το αποτέλεσμα, απέστειλε έγγραφο στις 5 Ιουλίου 2011 ζητώντας επίσπευση των διαδικασιών για την προμήθεια χαρτιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διακήρυξη του διαγωνισμού κρίθηκε παράνομη από το Ελεγκτικό Συνέδριο για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί καθόριζε την προϋπολογιζόμενη δαπάνη της προμήθειας αυξημένη κατά 20% σε σχέση με αυτή που είχε αρχικά προβλεφθεί και, δεύτερον, διότι κατά την αξιολόγηση των προσφορών στην επιτροπή διαγωνισμού συμμετείχαν συνταξιούχοι, οι οποίοι εφέροντο ότι ήταν εν ενεργεία, ενώ, την ίδια στιγμή, αποκλείοντο εν ενεργεία υπάλληλοι ως δήθεν συνταξιούχοι.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυρία Διαμαντοπούλου ενημέρωσε με έγγραφό της τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκειμένου να πράξει τα δέοντα. Επειτα από αυτό το έγγραφο της κυρίας Διαμαντοπούλου, ο κ. Παπαϊωάννου θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Καραβοκύρη. Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης, εσπευσμένα απ’ ό,τι φαίνεται, χαρακτήρισε χτες «αρνητική έκπληξη» την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Επισημαίνεται ότι ήδη το θέμα ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη.

Βάσω Παλαιού


Δέκα μέρες μάθημα και μετά απεργία

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν «με το καλημέρα» της νέας σχολικής χρονιάς οι δάσκαλοι, το συνδικαλιστικό όργανο των οποίων κήρυξε 24ωρη προειδοποιητική απεργία και συλλαλητήριο για τις 22 Σεπτεμβρίου, δέκα ημέρες δηλαδή μετά το πρώτο κουδούνι. Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, με τις ελλείψεις σε βιβλία και διδακτικό προσωπικό, αλλά και στις οριζόντιες περικοπές που έχουν υποστεί οι αποδοχές τους. Παράλληλα, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), σε συνεννόηση με το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών, προκειμένου να διαμορφωθεί ενιαίο μέτωπο εξήγγειλε 48ωρο λουκέτο σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στις αρχές Οκτώβρη. Η ομοσπονδία προβάλλει, μεταξύ άλλων, ως βασικά αιτήματα την πρόσληψη αναπληρωτών για την κάλυψη των διδακτικών κενών, την άμεση χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών και την καθιέρωση ενιαίου αναβαθμισμένου μισθολογίου.

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζεται και το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών το επόμενο διάστημα, ενώ έχει συντάξει επιστολή που θα μοιραστεί σε μαθητές και γονείς, με την οποία τους καλεί να μετάσχουν στο «χτίσιμο πανεκπαιδευτικού μετώπου κόντρα στην επίθεση που δέχεται η δημόσια παιδεία». Παράλληλα, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι «αν διανοηθεί να ζητήσει χρήματα από τους γονείς για τα βιβλία, θα βρει απέναντί της ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα».

Ακόμα, χαρακτηρίζει την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «αποτυχημένους μαθητευόμενους μάγους της πολιτικής», οι οποίοι προσπαθούν να κατεδαφίσουν όσα κερδήθηκαν με πολύ κόπο και θυσίες.


6.000.000 € για τα πρόχειρα «τεύχη»!

Για το θέμα της διανομής φωτοτυπιών στους μαθητές αντί για βιβλία, πληροφορίες θέλουν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να εξετάζει εναλλακτικά σενάρια από αυτό που θέλει τους εκπαιδευτικούς να έχουν επιφορτιστεί με την εκτύπωση και τις Σχολικές Επιτροπές να καλύπτουν το κόστος. Φαίνεται ότι η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου εξετάζει το ενδεχόμενο να εκτυπωθούν, με ευθύνη του υπουργείου, πακέτα των 16σέλιδων ή 32σέλιδων «τευχών» για κάθε μάθημα, που θα αποσταλούν, μάλιστα, με τα ΕΛ.ΤΑ. στα σχολεία. Το κόστος για την εκτύπωση αναμένεται να αγγίξει το εξωφρενικό ποσό μεταξύ 4.000.000 και 6.000.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντώνης Σαμαράς: Από φέρελπις ηγέτης, στην πολιτική κατάντια των «οφσόρ»

Η περήφανη άνοδος και ο ηθικός κατήφορος του ανθρώπου που πρωτοβγήκε βουλευτής πριν από 43 χρόνια και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πριν από 11...

Σοβαρό πλήγμα στο εμβόλιο της Οξφόρδης – «Βέλη» και ερωτήματα διεθνών ΜΜΕ για την αποτελεσματικότητά του

Καταγγελίες για σοβαρές παραλείψεις στις κλινικές δοκιμέςΠληθαίνουν οι αμφιβολίες και τα ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca σε συνεργασία με...

Ελάχιστη χαλάρωση φέρνουν οι γιορτές

Πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πανδημίας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει των ΧριστουγέννωνΑπό ιατρική και επιδημιολογική σκοπιά, είναι παραφροσύνη να ξανανοίξουμε τα Χριστούγεννα. Ο...

Νέο πογκρόμ μίσους από τον παράφρονα Ερντογάν

Ισόβια σε... 337 κατηγορουμένους για την απόπειρα πραξικοπήματοςΑκάθεκτος ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το πογκρόμ των εχθρών του εντός Τουρκίας, με τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ...

Ιατρική αμέλεια καταγγέλλει ο δικηγόρος του Μαραντόνα! Ήταν αβοήθητος επί 12 ολόκληρες ώρες

Από τους Γιώργο Σηφάκη, Χάρη ΔάντσηΟ μεγάλος Ντιέγκο δεν είναι πια εδώ. Το «γιατί» και το «πώς» όμως «έφυγε» προχθές από τον πλανήτη όπου...