Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Ελκυστικά «φιλέτα» 24 λιμάνια

Ως το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης των λιμένων, όπως υποστήριξε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κώστας Μουσουρούλης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι για τα 24 μεγάλα λιμάνια της χώρας έχει εκδηλωθεί σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Το στρατηγικό σχέδιο θα προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων λιμενικών συστημάτων, όπως το Αττικό Λιμενικό Σύστημα στο οποίο εντάσσονται τα μεγάλα λιμάνια της Αττικής (Πειραιάς, Ελευσίνα, Λαύριο και Ραφήνα). Τα τέσσερα λιμενικά συστήματα θα λειτουργούν ως ρυθμιστικές αρχές για τη λειτουργία των εταιριών θα διαχειρίζονται τα λιμάνια της χώρας.

Μετά τη νομοθέτηση του στρατηγικού σχεδίου θα παρουσιαστούν οι προτάσεις του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για τον τρόπο αξιοποίησης πρώτα των μεγάλων λιμανιών, μέσω συμβάσεων παραχώρησης. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί το σχέδιο για τα μικρότερα λιμάνια της χώρας αλλά και για τις μαρίνες, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού. Οπως είπε ο κ. Μουσουρούλης, οι πρώτοι διαγωνισμοί αναμένεται να ξεκινήσουν τον προσεχή Μάρτιο. Ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ θα απαιτήσουν βεβαίως ειδικό χειρισμό, καθώς οι δύο Ανώνυμες Εταιρίες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

Στόχος του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης είναι η σύνδεση με τα ευρωπαϊκά δίκτυα, η διασφάλιση της εδαφικής συνέχειας της χώρας (συγκοινωνία, ακτοπλοΐα) και η δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης και απασχόλησης. Από την καταγραφή του υπουργείου προέκυψε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 862 δημόσια λιμάνια και αρκετά ιδιωτικά για την εξυπηρέτηση βιομηχανιών.

«Το πλεονέκτημά μας στη θάλασσα είναι πανίσχυρο τόσο για μεταφορές όσο και για τουρισμό αλλά, δυστυχώς, δεν το αξιοποιούμε» υποστήριξε ο υπουργός Ναυτιλίας. Οπως είπε, «είναι η ναυτική μας παράδοση, η γεωγραφική θέση, ο νησιωτικός μας πλούτος και το εκτεταμένο δίκτυο λιμανιών. Μην ξεχνάμε ότι το 80% του παγκόσμιου εμπορίου διεξάγεται διά θαλάσσης και ότι η ελληνόκτητη ναυτιλία είναι κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο και σε αριθμό πλοίων και σε χωρητικότητα. Αρα οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις μας. Οι λιμένες είναι δύναμη. Είναι οχήματα ανάπτυξης για την εθνική και τις τοπικές οικονομίες, ανεξαρτήτως Μνημονίων».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ