Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Ελληνες κυνηγοί του όνειρου στη χώρα του κόκκινου δράκου

Κινεζικό όνειρο vs Sea of Love. «Είστε από τη Θάλασσα της Αγάπης;» μας ρωτά η νεαρή Γκλόρια, όταν ακούει ότι είμαστε Ελληνες. Αυτό είναι το μόνο που γνωρίζει για τη χώρα μας. Αναφέρεται στο Αιγαίο. Με αυτόν τον τρόπο είναι γνωστό το πέλαγος των Κυκλάδων στην Κίνα, με αποτέλεσμα όλοι οι νέοι Κινέζοι να ονειρεύονται έναν γάμο ή ένα ταξίδι του μέλιτος στη Sea of Love. Οι Κινέζοι honeymooners αποταμιεύουν για να τραβήξουν μια selfie φωτογραφία με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Οίας, να περπατήσουν τα πλακόστρωτα της Σαντορίνης φορώντας νυφικά και γαμπριάτικα.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη. Ολοι εκείνοι οι Ευρωπαίοι που κυνηγούν το… κινεζικό όνειρο.
Απόβαση στην κίτρινη δύναμη, εκεί όπου ζουν και δραστηριοποιούνται και εκατοντάδες Ελληνες, φοιτητές, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι…

«Η ελληνική κοινότητα στο Πεκίνο γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, δυστυχώς κυρίως λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολλοί φοιτητές όπως εγώ, που έρχονται για να μάθουν κινεζικά ή για να αποκτήσουν κάποιο πτυχίο από τα κινεζικά πανεπιστήμια, επιχειρηματίες ανοίγουν μαγαζιά στο Πεκίνο, εργαζόμενοι σε διάφορες επιχειρήσεις, ακόμα και μουσικοί και άλλοι καλλιτέχνες ζουν και δημιουργούν στην κινεζική πρωτεύουσα» μας ενημερώνει ο Σωτήρης Στασινόπουλος, διδακτορικός φοιτητής Ρομποτικής στο Πεκίνο. Πώς ζει όμως ένας δυτικός στην Κίνα;

«Νιώθουμε συχνά απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, ειδικά όταν δεν μπορείς να ελέγξεις τα e-mails σου, να αναζητήσεις ελεύθερα πληροφορίες ή να ελέγξεις τα διεθνή μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φυσικά και υπάρχει τρόπος παράκαμψης αυτών των εμποδίων μέσω απομακρυσμένης σύνδεσης, VPN, κάτι που χρησιμοποιείται κατά κόρον από αλλοεθνείς εταιρίες και ιδιώτες που διαμένουν στην Κίνα» προσθέτει ο νεαρός φοιτητής.

Η Κίνα υστερεί σε ενημέρωση αλλά θεωρείται πιο ασφαλής χώρα από την Ελλάδα. Το υποστηρίζουν με μια φωνή όλοι οι Ελληνες της διασποράς. Οσο για τη συμβουλή που δίνουν σε έναν δυτικό που θέλει να κυνηγήσει το… κινεζικό όνειρο; Είναι η ίδια. Ενδεικτικά, ο Φώτης Μαντίκος, Ελληνας επιχειρηματίας που ζει τα τελευταία οκτώ χρόνια στην κινεζική πόλη Γκουαντσού, στην επαρχία Γκουαντόνγκ, μας λέει: «Δεν ενδείκνυται η Κίνα για κάποιον που ψάχνει για ένα μεροκάματο όπως πάνε σε άλλα κράτη, σε Γερμανία ή σε Αυστραλία. Εδώ τα μεροκάματα είναι χαμηλά. Αξίζει μόνο αν κάποιος έρθει ως υπεύθυνος μάνατζερ σε μια εταιρία ή ως μηχανικός. Και κυρίως ως επιχειρηματίας. Μια καλή επιχείρηση θα ήταν ένα μαγαζί με παραδοσιακά βότανα και προϊόντα.

Γενικά με τα μισά χρήματα ένας Ελληνας μπορεί να ανοίξει στην Κίνα έναν χώρο για ελληνικό φαγητό. Ή έναν φούρνο. Οι Κινέζοι τρώνε κυρίως έξω. Τα κομμωτήρια θα ήταν μια καλή επιχείρηση γιατί έχουν τρέλα με την περιποίηση. Με το κρασί καλύτερα να μην ασχοληθεί κάποιος. Υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός από Γαλλία, Χιλή, Αργεντινή. Ολοι αυτοί κάνουν προσφορές στην Κίνα. Στην Κίνα κλείνεις πολύ ευκολότερα δουλειές, όταν υπάρχει ένα ευρωπαϊκό πρόσωπο. Εγώ ξεκίνησα πρόσφατα να προωθώ το ελληνικό γιαούρτι και τα γλυκά του κουταλιού. Τα φτιάχνω εδώ, δεν τα εισάγω, βάσει της συνταγής της γιαγιάς. Το ίδιο κάνω και με το τζατζίκι».

Η «βασική» συμβουλή της Δάφνης Κορομπέλη, Ελληνίδας δικηγόρου που ζει στη Σανγκάη, σε έναν ξένο που θέλει να δουλέψει στην Κίνα είναι να μάθει κινεζικά. «Γιατί δεν μπορείς να μάθεις την κινεζική κουλτούρα για να τους προσεγγίσεις και να κάνεις δουλειές μαζί τους, αν δεν μάθεις τη γλώσσα τους», όπως διευκρινίζει.

Ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Λιάκος, που ζει στην πόλη Σεντσέν, νιώθει πως οι συζητήσεις του με Κινέζους αυτή την περίοδο που οι αξίες έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά στο χρηματιστήριο του ξυπνούν μνήμες του 1999 στην Ελλάδα, διασαφηνίζοντας ωστόσο: «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιμένει κάποιος τα ίδια αποτελέσματα στην Κίνα, αφού οι χρηματιστηριακές αγορές εδώ ελέγχονται από το κράτος (…) και σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θέλει να χαλάσει απότομα το όνειρο του Κινέζου μικροεπενδυτή»!

ΦΩΤΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ, Επιχειρηματίας στην Γκουαντσού: «Για να κάνεις μπίζνες, πρέπει να τσακώνεσαι όλη τη μέρα»!

Ο Φώτης Μαντίκος ζει τα τελευταία οκτώ χρόνια στην Κίνα, στην πόλη Γκουαντσού, «μια πόλη που είναι σαν δυο Ελλάδες», όπως μας λέει. Η έδρα της εταιρίας του trading company είναι ωστόσο στο Χονγκ Κονγκ. Η συνεργασία του με την Κίνα μετρά περισσότερα από 20 χρόνια, καθώς ξεκίνησε το 1993, όταν άρχισε να κάνει εισαγωγές, αρχικά ερχόμενος δυο φορές κάθε χρόνο. Σε τι εξειδικεύεται; Προωθεί στην Ελλάδα τα προϊόντα που παράγονται στην Κίνα. Δυσκολεύεται όμως να πουλήσει τα ελληνικά προϊόντα στο κινεζικό έδαφος.
Ο Φώτης Μαντίκος ζει στην Γκουαντσού μαζί με τη Κινέζα σύντροφό του. Ο κόκκινος δράκος μοιάζει να έχει προσελκύσει όλη την οικογένεια, αφού στην ίδια πόλη ζει και ο γιος του. «Ο γιος μου ανέλαβε το γραφείο και κάνει εξαγωγές κινεζικών προϊόντων κυρίως στην Ελλάδα. Θέλει προσοχή όταν κάποιος εισάγει, πρέπει να έχει ένα μάτι εδώ. Αν δεν πάρεις όμως από την αστεία τους πλευρά τα πράγματα, πρέπει να τσακώνεσαι κάθε μέρα. Οι Κινέζοι είναι κουραστικοί στο θέμα των συναλλαγών. Αν και πρόσχαρος λαός, στις μπίζνες θέλει τεράστια προσοχή. Εγώ έχω χάσει πολλά λεφτά γιατί δεν υπήρχε κοντέινερ χωρίς προβλήματα» καταθέτει. Οσο για την περίφημη κινεζική διαφθορά; «Είναι λαός που λατρεύει το χρήμα. Διδάσκονται πως η θρησκεία είναι το χρήμα. Τηρούνται όμως οι νόμοι και είναι πολύ αυστηροί για λαθρεμπόριο τσιγάρων, ναρκωτικών και μαστροπεία» εξηγεί.
Σχετικά με το κόστος ζωής επισημαίνει ότι πλέον είναι πολύ υψηλό. «Ενα δυάρι που κόστιζε πριν από λίγα χρόνια 120 ευρώ τώρα κοστίζει 500 ευρώ. Είναι σαν μια ευρωπαϊκή πόλη. Ο λαός είναι φιλόξενος και χαμηλών τόνων. Δεν περιστρέφεται γύρω από το “εγώ”» προσθέτει.

ΔΑΦΝΗ ΚΟΡΟΜΠΕΛΗ, Δικηγόρος στη Σανγκάη: «Η ζωή είναι πολύ έντονη και συμβαίνουν διαρκώς διάφορα»

Η Δάφνη Κορομπέλη είναι δικηγόρος Αθηνών αλλά έχει τη βάση της στη Σανγκάη τα τελευταία τρία χρόνια, συνεργαζόμενη με το τουριστικό γραφείο My Odyssey. Προηγουμένως είχε ζήσει τρία χρόνια στο Πεκίνο για να παρακολουθήσει μαθήματα κινεζικής γλώσσας στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου και να εμβαθύνει στην κινεζική κουλτούρα. Με το τέλος του προγράμματος και αφού ολοκλήρωσε διετές μεταπτυχιακό στο Κινέζικο Δίκαιο στο Shanghai Jiaotong University, συνέχισε να δραστηριοποιείται στην Κίνα παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ξένες εταιρίες. Οπως μας εκμυστηρεύεται, δεν της λείπει τίποτα από την Ελλάδα. «Είμαι ενθουσιασμένη γιατί η ζωή είναι πολύ έντονη, συμβαίνουν διαρκώς πράγματα. Η Σανγκάη είναι επενδυτικό κέντρο, ζουν πάρα πολλοί ξένοι εδώ». Η Δάφνη ζει στη γαλλική συνοικία της πόλης, σε ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων, που της κοστίζει μηνιαίως 1.000 ευρώ. Μας εξηγεί πώς η ελληνική κρίση έχει αποτρέψει πολλούς Κινέζους για να κάνουν τις επενδύσεις που θα έκαναν στην Ελλάδα. Αλλά γνωρίζουν και θαυμάζουν τον ελληνικό πολιτισμό. Οπως μας ενημερώνει, οι Κινέζοι επενδύουν πολύ σε ακίνητα, σε μεγάλα πρότζεκτ. Για εκείνη η κινεζική «φούσκα» οφείλεται στα δάνεια που παίρνουν οι Κινέζοι και δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν γιατί οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται διαρκώς και χωρίς κανέναν λόγο. «Στην Ελλάδα αγοράζουν διαμερίσματα με θέα θάλασσα ή διαμερίσματα στο ιστορικό κέντρο». Αυτή είναι και η βασική δουλειά της, η οποία απογειώθηκε το 2013, αφού δημοσιεύτηκε ο νόμος 4146 με σκοπό την ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας πολιτών τρίτων χωρών στη χώρα μας και την παροχή προνομίων με αγορά ακίνητης περιούσιας άνω των 250.000 ευρώ. «Ετσι από τον Μάιο του 2013 ξεκίνησα να ασχολούμαι με την προσέγγιση Κινέζων επενδυτών στην Ελλάδα και την παροχή νομικής υποστήριξης σε θέματα δικηγορικά και συμβολαιογραφικά μέσω του γραφείο μου KCH LAW και για την έκδοση άδειας διαμονής. Δηλαδή παρέχω συμβουλευτικές υπηρεσίες στους πελάτες, τους ενημερώνω για όλες τις διαδικασίες αγοράς ακινήτου και απόκτησης άδειας διαμονής» μας εξηγεί.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, Διδακτορικός φοιτητής Ρομποτικής στο Πεκίνο: «Χαμηλό κόστος ζωής αλλά και ελεγχόμενη ενημέρωση»

Ο Σωτήρης Στασινόπουλος έφτασε στο Πεκίνο αρχικά για να βελτιώσει τα κινεζικά του. Μετά το τέλος του πρώτου χρόνου σκέφτηκε ότι ήθελε να παρατείνει την παραμονή του στην Κίνα. Ετσι έκανε αίτηση στο πανεπιστήμιο Τσινγκχουά (Tsinghua University), ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Κίνας, για να κάνει το διδακτορικό του στη Ρομποτική. Είχε ήδη κάνει την πρακτική του άσκηση σε μια κινεζική εταιρία με ηλεκτρικά αυτοκίνητα. «Η ζωή στο Πεκίνο είναι γενικά ευχάριστη, με πληθώρα ευκαιριών για επαγγελματική ανέλιξη, προσωπική βελτίωση, αλλά και ψυχαγωγία. Πέρα από το σχετικά σοβαρό πρόβλημα μόλυνσης υπάρχουν πολλά θετικά στη διαβίωση εδώ, όπως το χαμηλό κόστος ζωής, το γενικό αίσθημα ασφάλειας, η ισχυρή και πολυπολιτισμική κοινότητα των αλλοεθνών. Τώρα τελειώνω τον τρίτο χρόνο σπουδών μου και παραμένει ακόμα ένα έτος για την αποφοίτησή μου. Ενδέχεται να παραμείνω στην Κίνα, αν παρουσιαστεί η κατάλληλη ευκαιρία, εκτός κι αν αποφασίσω να μεταπηδήσω στη γειτονική Ιαπωνία, τη Μέκκα της Ρομποτικής Ανθρωποειδών, που ήταν πάντα το πάθος μου. Ιδωμεν» δηλώνει. Το μόνο που μοιάζει να τον ενοχλεί στην κίτρινη δύναμη είναι το ζήτημα της ενημέρωσης. «Είναι αρκετά ελεγχόμενη, τόσο ως προς το ποιες ειδήσεις προβάλλονται όσο ως προς το περιεχόμενό τους. Η οπτική γωνία είναι πάντα αυτή της υπεροχής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σε θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής και πάντα προβάλλονται το μεγαλείο και η ορθότητα των αποφάσεων του Κόμματος (καθώς υπάρχει μόνο ένα!). Αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόζεται από όλα τα ΜΜΕ».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΙΑΚΟΣ, Εμπορος ελληνικών προϊόντων: «Χρειάζεται υπερπροσπάθεια και να έχεις πολλά κεφάλαια»

Ο Κωνσταντίνος Λιάκος ζει από τις αρχές του 2015 στην πόλη Σεντσέν, «μια όμορφη και πράσινη πόλη 14.000.000 κατοίκων (εκ των οποίων οι 500.000 είναι ξένοι), χωρίς ιδιαίτερη περιβαλλοντολογική ρύπανση» όπως μας λέει, αφού ο όμιλος επιχειρήσεων στον οποίο εργαζόταν αποφάσισε να δημιουργήσει ένα γραφείο στην Κίνα με σκοπό την εμπορία ελληνικών προϊόντων.
«Πάντα ήθελα να ζήσω μια ξεχωριστή εμπειρία, με μεγάλες προκλήσεις και ανάλογες ευθύνες, τιμώντας παράλληλα τη διοίκηση του ομίλου επιχειρήσεων για την επιλογή της. Επιπλέον, η κατάσταση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν πρόσφερε ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη σε προσωπικό αλλά και επιχειρηματικό επίπεδο» αναφέρει. Μας εξηγεί ότι, όσον αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητά μας στην Κίνα, υπάρχουν πολλές δυσκολίες, καθώς για τον μέσο Κινέζο δεν είμαστε παρά ένας όμορφος τουριστικός προορισμός. «Δεν ξέρουν τι προϊόντα παράγουμε. Χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια και αρκετά κεφάλαια για να σταθεί μια επιχείρηση στη αγορά της Κίνας(…). Εμείς αντιπροσωπεύουμε ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις απ’ όλη την Ελλάδα, έχοντας μεγάλη γκάμα προϊόντων, ανάμεσα στα οποία είναι κρασιά, ποτά, ελαιόλαδο, ζυμαρικά, φέτα και μέλι». Για τον Κωνσταντίνο Λιάκο η ζωή στην Κίνα δεν είναι εύκολη. «Ο τρόπος ζωής, η δυσκολία στην επικοινωνία, η διατροφή, ο καιρός και γενικά η καθημερινότητα εδώ δεν ταιριάζουν με τη ζωή που έχουμε μάθει στην Ελλάδα». Μας ενημερώνει ότι αυτή τη στιγμή στην Κίνα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για καθηγητές αγγλικών καθώς και για σεφ. Οσο για την κινεζική οικονομία; Πιστεύει ότι δεν πρέπει να αναλύουμε την οικονομία της Κίνας με τα κλασικά μοντέλα, αφού ο ρόλος του κράτους είναι απόλυτος και τα νούμερα δημοσιεύονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχουν αναταράξεις.

Δήμητρα Αθανασοπούλου

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ