Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο σε πέντε σελίδες

Σε μια πεντασέλιδη γενικόλογη ρύθμιση, η οποία αναμένεται να εξειδικευθεί με σωρεία υπουργικών αποφάσεων, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης χώρεσε ολόκληρο το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Οι Κ. Χατζηδάκης και Ν. Μηταράκης παρουσίασαν χθες τις διατάξεις για το νέο Ταμείο, που θα εδρεύει στο Λουξεμβούργο, οι οποίες θα ενταχθούν στο σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φορέα εξωστρέφειας που θα κατατεθεί πιθανότατα μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή. Το Ελληνικό Δημόσιο θα επενδύσει το ποσό των 350.000.000 ευρώ με χρηματοδοτικές πηγές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και το ΕΣΠΑ.

Το τελικό ύψος των κεφαλαίων που θα διαχειρίζεται το Ταμείο θα γίνει γνωστό όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους επενδυτές. Ηδη η Γερμανία μέσω της KfW δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την πρωτοβουλία και να εξετάσει σε συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση επένδυση ύψους 100.000.000 ευρώ στο Ταμείο. Επιπλέον, έχει συμφωνηθεί η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που ανακοίνωσε προχθές ο πρόεδρός της Β. Χόγιερ, ενώ διεξάγονται συζητήσεις με άλλους υποψηφίους, όπως το γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Caise des Depots), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γερμανοί θέτουν αυστηρούς όρους για τη διαχείριση του Ταμείου και δεν επιθυμούν εμπλοκή των ελληνικών τραπεζών. Οι τελευταίες, σύμφωνα με τις διατάξεις που παρουσιάστηκαν χθες, θα εμπλακούν στα δάνεια που θα παρέχονται με εγγύηση του Επενδυτικού Ταμείου σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ