Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020

Ελληνικό λάδι σε συσκευασίες eau de toilette!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Αντίθετα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, που προωθεί την ανάμειξη του ελαιολάδου με σπορέλαια για να έχουν περισσότερες επιλογές οι καταναλωτές (!), όπως αναφέρει στις προτάσεις του για τον ανταγωνισμό ο ΟΟΣΑ, ολοένα και περισσότεροι νέοι επιχειρηματίες επιδιώκουν να κερδίσουν το στοίχημα των εξαγωγών ελαιολάδου, ποντάροντας στην ποιότητα και στο design. Το αστείο είναι ότι από τη μία θέλουμε να προωθήσουμε το αγνό ελαιόλαδο (όπως πρέπει δηλαδή να είναι για να τρώγεται) και από την άλλη προτείνεται εντός της χώρας να αναμειγνύεται με σπορέλαια και άλλα κατώτερης ποιότητας παράγωγα για να πέσει -ενδεχομένως- η τιμή… και να το φάνε οι «ιθαγενείς», που δείχνουν να τα συνηθίζουν όλα.

Σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον οι φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν νέοι και παλαιότεροι επιχειρηματίες, αλλά και κάποιοι συνεταιρισμοί, ξεχωρίζουν σαν τη «μύγα μέσα στο γάλα», καθώς οι αγορές δεν ανοίγουν με αποσπασματικές δράσεις, όπως κάνει έως σήμερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ανοίγουν με στρατηγική, και η απουσία ελληνικής στρατηγικής καθιστά πολύ δύσκολο τον ανταγωνισμό για τους λίγους «ήρωες».

Παρ’ όλα αυτά 13 νέοι επιχειρηματίες προσπαθούν να μετατρέψουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε ένα αντικείμενο design μακριά από βαρετές, αδιάφορες και κακόγουστες συσκευασίες, προσδοκώντας να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητά του με κριτήρια ποιότητας και αξιοπιστίας.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της εταιρίας Gaea (Γαία Τρόφιμα) του Αρη Κεφαλογιάννη, αλλά και της μεσσηνιακής ΑΓΡΟΒΙΜ, η οποία εξάγει το 100% της παραγωγής της, ελληνικά λάδια που παραπέμπουν σε συσκευασίες… eau de toilette κάνουν τα τελευταία πέντε έξι χρόνια την εμφάνισή τους στα deli όλου του πλανήτη και αποσπούν δεκάδες βραβεύσεις και διακρίσεις.

Το ξεκίνημα

Στο λανσάρισμα luxury ελαιολάδων όλα ξεκίνησαν από τον Γιώργο Κολιόπουλο, ο οποίος το 2007 με το πανάκριβο λ/lambda/ultra premium olive oil κατάφερε να μετατρέψει το ελαιόλαδο από ένα προϊόν commodity σε luxury και να το τοποθετήσει στις βιτρίνες φημισμένων καταστημάτων ανά τον κόσμο, όπως τα Harrods.

Το προϊόν της Speiron (της πρώτης luxury food εταιρίας στην Ελλάδα) εξάγεται και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη Σιγκαπούρη, ενώ τον Οκτώβριο του 2010 η Speiron λάνσαρε το πρώτο προσωποποιημένο ελαιόλαδο στον κόσμο, το bespoke λ/lambda/olive oil. Ο αγοραστής μπορεί να το παραγγείλει με την υπογραφή του σε μεταξοτυπία, ενώ η χειροποίητη κασετίνα και το αριθμημένο μπουκάλι εντυπωσιάζουν.

Το παράδειγμά του να αναδείξει το branding, να μένει δηλαδή ένα ελληνικό τρόφιμο βαθιά χαραγμένο στο μυαλό του παγκόσμιου καταναλωτή και να γίνεται εμπειρία στις αισθήσεις του, επεδίωξαν να ακολουθήσουν και άλλοι.

Σε αυτή την κατεύθυνση η εταιρία World Excellent Products, με έδρα το Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε το 2011 με στόχο να δώσει υπεραξία στο ελληνικό ελαιόλαδο ως επώνυμο τυποποιημένο προϊόν και ισχυρό brand name. Με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Five, που με την πρώτη ματιά εντυπωσιάζει τους καταναλωτές λόγω της συσκευασίας του, η εταιρία μέσα σε μια διετία κατάφερε να διεισδύσει σε 16 αγορές τους εξωτερικού, από Ιαπωνία έως Ρωσία, Καναδά, ΗΠΑ, Κίνα, Ταϊβάν, Ντουμπάι, Αυστραλία, Λατινική Αμερική και σύντομα και στη Νότια Αφρική. Η εταιρία δίνει έμφαση στη σχέση ποιότητας-τιμής και στην υποστήριξη του προϊόντος στο σημείο διάθεσης.

Ξεπερνώντας την εικόνα που θέλει το ελληνικό ελαιόλαδο να πωλείται χύμα και σε χαμηλές τιμές, οι Κώστας Μπαλάφας και Γιώργος Δημαράκης, δημιουργοί του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου Moria Elea Deluxe, έβαλαν τον σημαντικότερο ίσως θησαυρό της ελληνικής γης στη συσκευασία που του αξίζει. Ηδη εξάγουν σε 12 χώρες το 80% της παραγωγής τους, που προέρχεται από τις ποικιλίες κορωνέικη και μανάκι, και δεν προλαβαίνουν να μαζεύουν διακρίσεις.

Ευκαιρία να ασχοληθεί με το πάθος του, το ποιοτικό ελαιόλαδο, θεώρησε την κρίση ο αρχιτέκτονας Γιώργος Κοροπούλης, έτσι το 2010 οραματίστηκε την Osis (από την αρχαία λέξη ώσις = ώθηση) και ξεκίνησε την πορεία του στην ελαιοκομία. Το προϊόν του, το ελαιόλαδο Maleas, είναι ένα βιολογικό, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης, που λαμβάνεται από τον επιλεγμένο υγιή καρπό των κορυφαίων ποικιλιών ελιάς (κορωνέικη και αθηνοελιά) που εκθλίβονται αυθημερόν σε θερμοκρασία μικρότερη από 27 βαθμούς Κελσίου, αποκλειστικά και μόνο με μηχανικές μεθόδους. Ο νεαρός επιχειρηματίας εξάγει το λάδι του στις αγορές της Γερμανίας και της Αμερικής, ενώ σύντομα θα κάνει την εμφάνισή του και στην Αγγλία.

Εργα φωτογράφων

Αντί για λιόκλαρα και καρυάτιδες, η οικογένεια Νικολαΐδη χρησιμοποιεί για να λανσάρει το ελαιόλαδο Λάδι Βιώσας έργα διάσημων φωτογράφων! Το συγκεκριμένο λάδι περιορισμένης παραγωγής (έως δύο τόνους) παράγεται στο Κεφαλόβρυσο Μεσσηνίας. Από το μάζεμα της ελιάς έως το marketing και τη διανομή γίνεται από την οικογένεια, χωρίς μεσάζοντες. Ηδη έχουν καταφέρει να το διαθέτουν στην Ολλανδία με επιτυχία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το άνοιγμα στις ΗΠΑ. Σήμερα παράγουν τρεις τύπους προϊόντων υπό την ετικέτα τους: έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε μπουκάλι των 700 ml και δύο ελαιόλαδα με γεύσεις πορτοκάλι και λεμόνι, αντίστοιχα, σε συσκευασίες των 250 ml.

Με την ονομασία ε το μεσσηνιακό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο κορωνέικης ποικιλίας, με οξύτητα 0,2, κυκλοφορεί σε συσκευασίες πολυτελείας των 250, των 500 και των 750 ml. Μόνο 6.000 φιάλες έψιλον διατίθενται κάθε χρόνο, γιατί οι υπεύθυνοι της οικογενειακής επιχείρησης με τη φίρμα ε – by Nikolo Filippopoulos θέλουν να δώσουν έμφαση στην ποιότητα.

Παγκόσμιος

Διαθέτοντας έναν από τους μεγαλύτερους ελαιώνες στην Ελλάδα, με περίπου 40.000 δέντρα στην πεδιάδα των Λεχαινών της νότιας Ηλείας, ο Αλέξανδρος Σπηλιάδης λανσάρισε το ελαιόλαδο Eleia, που ήδη έχει ανοίξει τα φτερά του (εξάγεται σε ποσοστό 90%) σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ντουμπάι, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιαπωνία, η Κορέα, η Γερμανία.

Οι αριθμημένες με το χέρι φιάλες και το Poqa, που «μπήκε» στα Harrods

Στους πρωτοπόρους συγκαταλέγεται και η εταιρία Olea Groves, η οποία από πέρυσι τον Ιανουάριο έχει τοποθετήσει το λάδι της Olea Juice στην αγορά της Αμερικής. Το gourmet ελαιόλαδο Olea Juice, με ειδική συσκευασία που διατηρεί το προϊόν σε σταθερή θερμοκρασία, προέρχεται από 6.000 ελαιόδεντρα που διαθέτει η εταιρία στην Πελοπόννησο, από τις ποικιλίες μανάκι και κορωνέικη, από τα οποία τα 200 έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 2.000 χρόνων. Η εμφιάλωση περιορίζεται στις 4.000 φιάλες, που είναι αριθμημένες με το χέρι.

Καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό έχει και η εταιρία AiQ, που παράγει βιολογικό και συμβατικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με την ονομασία 0,5, ανώτερης ποιότητας, από την ποικιλία κορωνέικη. Πρόκειται για ελαιόλαδο μοναδικής ποιότητας, με πολύ χαμηλή οξύτητα, που προέρχεται αποκλειστικά από ελιές που καλλιεργούνται και αναπτύσσονται στην περιοχή της Σπάρτης, στη Λακωνία. Στόχος της εταιρίας είναι οι αγορές των ΗΠΑ, αλλά και της Ρωσίας, της Κίνας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Από τα Φιλιατρά

Στην υπεραξία του ποιοτικού ελληνικού ελαιολάδου ποντάρει και ο Δημήτρης Μητράκος, με καταγωγή από τα Φιλιατρά. Δημιουργώντας μόλις πριν από δύο χρόνια την εξαγωγική εταιρία Poqa Services επί βρετανικού εδάφους, στόχος είναι να κάνει rebranding στο ελληνικό ελαιόλαδο, επενδύοντας στη συσκευασία και την ποιότητα. Ηδη το luxury έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Poqa (η ονομασία προέρχεται από την αρχαία γραφή γραμμική Β και σημαίνει «προς βρώσιν») έχει καταφέρει να αποκτήσει θέση στα ράφια διάσημων καταστημάτων, όπως η Galleries Lafayette στο Παρίσι και τη Νίκαια, καθώς και τα Harrods στο Λονδίνο. Το συγκεκριμένο ελαιόλαδο παράγεται από τον αγροτικό συνεταιρισμό Ελαιώνας στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας.

Μία αντίστοιχη προσπάθεια ξεκίνησε στα τέλη του 2010 η εταιρία Elaia Selections, η οποία συνεργάζεται με παραγωγούς από τη Λακωνία, και ήδη κατάφερε να προωθήσει σε gourmet εστιατόρια της Αμερικής και του Καναδά συσκευασίες έξτρα παρθένου ελαιολάδου ως premium προϊόντα. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η εταιρία Bonum Terrae, η οποία δραστηριοποιείται στην προώθηση ποιοτικού ελαιολάδου από πέρυσι.

Ξανθή Γούναρη

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνέντευξη βόμβα του καθηγητή Ιωαννίδη στη «δημοκρατία» του Σαββάτου

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εφημερίδα «δημοκρατία» του Σαββάτου ο διακεκριμένος καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης...

Φαιδρή δήλωση της Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου που υποβαθμίζει τον εθνικό κίνδυνο

«Δυσάρεστη η εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, αλλά η πανδημία είναι το μεγάλο πρόβλημα» Μια φαιδρή όσο και απίστευτη δήλωση έκανε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα...

Κατάρρευση μισθών εν μέσω πανδημίας καταγράφει η ΓΣΕΕ

Αυξήθηκαν από το 1% στο 12% οι εργαζόμενοι με αποδοχές έως 200 ευρώ! Το 31% το δεύτερο τρίμηνο έλαβε λιγότερα από 650 ευρώ μεικτά Τη...

Μια ανάσα από το Καστελόριζο το «Oruc Reis», παραβιάζει χωρίς αντίδραση την υφαλοκρηπίδα μας

Συνεχίζουν οι Τούρκοι το... μαρτύριο της σταγόνας, έχοντας στο στόχαστρο την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο....

Στη φυλακή η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Αυλαία χθες στην πολύκροτη δίκη. Αναστολή με όρους και εγγυοδοσία για πέντε πρώην βουλευτές. Σε λυγμούς ξέσπασε η Μάγδα Φύσσα Χειροπέδες στην πλειονότητα των καταδικασμένων...