Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Ελληνικό ματ στην παχυσαρκία

Σύστημα αισθητήρων υψηλής τεχνολογίας που θα καταγράφει την πρόσληψη τροφής και τη σωματική δραστηριότητα, εφεύρεση Ελληνα επιστήμονα, θα χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. Η εξέλιξη αυτή δείχνει πόσο σημαντικός θεωρείται ο ρόλος του Splendid, όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο σύστημα, στο να πειστούν οι νέοι να αποκτήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής τόσο σε επίπεδο διατροφής όσο και σε επίπεδο άσκησης.

«Η βασική ιδέα είναι να προσπαθήσουμε να εξετάσουμε διάφορους τρόπους για να προλάβουμε την παχυσαρκία και τις διατροφικές διαταραχές» εξηγεί ο καθηγητής Αναστάσιος Δελόπουλος, συντονιστής του πρότζεκτ Splendid, από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Το σύστημα αυτό θα δοκιμαστεί σε περίπου 200 μαθητές γυμνασίου στη Σουηδία και σε μία ομάδα παιδιών στην Ολλανδία.

Αισθητήρες θα μετρούν την ταχύτητα με την οποία καταναλώνουν το φαγητό τους, καθώς και τη μάσηση. Οι μετρήσεις θα γίνουν με ειδικές φορητές συσκευές, που χρησιμοποιούνται ήδη σε κλινικές που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές. Το Splendid θα περιλαμβάνει μία ζυγαριά, η οποία θα συνδέεται με φορητό υπολογιστή ή smartphone. Πάνω στη ζυγαριά θα τοποθετείται ένα πιάτο φαγητού και ο ρυθμός με τον οποίο το πιάτο θα αδειάζει θα καταγράφεται, ενώ θα υπάρχει ακουστική προειδοποίηση αν το φαγητό καταναλώνεται πολύ γρήγορα. Το σύστημα αναμένεται δε να εμπλουτιστεί με δύο ακόμα αισθητήρες, έναν που θα επιβραβεύει τον χρήστη με ένα χαρούμενο emoticon όταν έχει ασκηθεί αρκετά και έναν ακουστικό αισθητήρα που θα καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο ο χρήστης μασά την τροφή του. Πέρα από τους αισθητήρες, το σύστημα θα δίνει τη δυνατότητα να φορτώνει δεδομένα για το πότε νιώθει κανείς κορεσμό από το φαγητό. Επίσης, θα γίνονται και άλλες καταγραφές, που θα αποτελούν κάτι σαν ημερολόγιο διατροφής και άσκησης. Ολα αυτά τα δεδομένα θα υποβάλλονται σε επεξεργασία με αλγορίθμους, ώστε να αξιολογείται ο κίνδυνος παχυσαρκίας και διατροφικών διαταραχών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ