Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020

Ελληνικός Οργανισμός Τρωκτικών

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Διαφθορά μέχρι το κόκαλο, διασπάθιση δημοσίου χρήματος, «τρωκτικά» που θρονιάζονται σε καρέκλες μασουλώντας το χρήμα του λαού και κουνώντας επιδεικτικά μπλοκ επιταγών από το υστέρημα του κόσμου που δεν έχει ψωμί να φάει

και golden boys με υψηλές πολιτικές συστάσεις βγαίνουν στην επιφάνεια μετά τη σύλληψη του 39χρονου πρώην ειδικού συμβούλου του ΕΟΤ και άλλων τεσσάρων «συνεργατών» που έκαναν αρπαχτές στο σκοτάδι του βυζαντινού «παρακράτους» του υπουργείου Πολιτισμού. Η αμαρτωλή ιστορία ενός Οργανισμού, που για πολλούς θα έπρεπε να είχε περάσει εδώ και χρόνια στα χέρια έμπειρων μάνατζερ οι οποίοι θα πληρώνονταν ανάλογα με την απόδοσή τους με πριμ παραγωγικότητας, είναι μια παλιά υπόθεση με ξεχασμένη τρύπα τουλάχιστον 12.000.000 ευρώ πρώην υπουργών και παρακοιμωμένων που πρέπει να πάνε φυλακή.

Ο τελευταίος χορός των καταγγελιών (από τις εκατοντάδες τα τελευταία χρόνια) για τον ΕΟΤ άρχισε στα τέλη του 2010. Στη δίνη του κυκλώνα βρέθηκαν οι τότε υπουργοί Αρης Σπηλιωτόπουλος και Κώστας Μαρκόπουλος. Σύμφωνα με ποινική δικογραφία που είχε σχηματιστεί έπειτα από εκθέσεις ελέγχων που διενήργησαν οι αρμόδιοι ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, προέκυπταν ζητήματα και για τους δύο αναφορικά με την ανάθεση έργων και προμηθειών για την εκτέλεση του διαφημιστικού προγράμματος του ΕΟΤ και την προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό κατά τα έτη 2008-2009. Η έρευνα «καθαγιάστηκε» στην κολυμβήθρα της Βουλής. Μερικές από τις παλιές καταγγελίες ξαναβγήκαν στη φόρα. Σύμφωνα με το σωματείο των εργαζομένων στον οργανισμό τουρισμού, υπήρξαν υπουργοί που, θέλοντας να κάνουν επίδειξη δύναμης, απαίτησαν την αγορά υπερπολυτελούς αυτοκινήτου 4×4 ή ακόμα και ελικοπτέρου για τις μετακινήσεις τους.

Οπως είπε ο πρόεδρος Κώστας Ράντος, επί υπουργίας του Αρη Σπηλιωτόπουλου ζητήθηκε να αγοραστεί ένα καλό υβριδικό αυτοκίνητο, με το οποίο ο υπουργός θα μπορούσε να επισκέπτεται τα χιονοδρομικά κέντρα.

«Ο κ. Σπηλιωτόπουλος ήθελε υβριδικό αυτοκίνητο. Το ήθελε όχι σήμερα αλλά “χθες” και πίεζε τους υπαλλήλους να ικανοποιήσουν την επιθυμία του. Τελικά, οι υπηρεσίες προέβησαν στην αγορά του, όμως ορισμένοι υπάλληλοι παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη για πλημμελή άσκηση καθηκόντων. Τελικά, απηλλάγησαν, αλλά -όπως και να έχει- ταλαιπωρήθηκαν» είπε ο κ. Ράντος περιγράφοντας μία ακόμη πιο παλιά υπόθεση: αυτή του πρώην υπουργού Τουρισμού Διονύση Λιβανού, ο οποίος υποχρέωσε τον Οργανισμό να αγοράσει ελικόπτερο, για να μπορεί να «κυκλοφορεί» πιο εύκολα. Μετά το τέλος της θητείας του το ελικόπτερο χρεώθηκε ο ΕΟΤ, ωστόσο κατάφερε να το πουλήσει αργότερα σε μια αεροπορική εταιρία.

Κι αυτά μπροστά σε άλλα που έχουν καταγγελθεί τα τελευταία δύο χρόνια είναι σταγόνα στον ωκεανό. Οπως «λαμόγια» που λυμαίνονται για πολύ καιρό γραφεία του εξωτερικού του ΕΟΤ λαμβάνοντας ακόμα και μίζες από συγκεκριμένες πολυεθνικές ταξί ή τουριστικών λεωφορείων για κοντινές μετακινήσεις Ελλήνων επισκεπτών σε χώρες της Ε.Ε. Για δυσθεώρητα ποσά ενοικίων σε επιλεγμένα κτίρια χωρών σε όλον τον κόσμο όπου έχει παραρτήματα ο ΕΟΤ, ακόμα και για επιπλώσεις σπιτιών στελεχών του με χρήματα του πολυπαθούς οργανισμού τουρισμού.

Στην μπόρα των αποκαλύψεων βράχηκε και ο πρώην γενικός γραμματέας Νίκος Καραχάλιος, κατά τις καταγγελίες των εργαζομένων που ξέρουν πολλά αλλά μιλάνε με χρονοδιακόπτη, όπως δείχνουν οι εξελίξεις. Για τον τέως γενικό γραμματέα του ΕΟΤ Νίκο Καραχάλιο ισχυρίζονται ότι «έκανε συνεχώς ταξίδια λέγοντας ότι εξυπηρετεί τις ανάγκες του ΕΟΤ, ενώ, ακόμα και όταν βρισκόταν εντός συνόρων, ήταν άφαντος. Οι εργαζόμενοι είχαν ζητήσει συνάντηση μαζί του, για να του γνωστοποιήσουν διάφορα τρέχοντα θέματα. Η συνάντηση αυτή δεν έγινε ποτέ, αφού η μόνη επαφή που είχαν ήταν η οπτική επαφή λίγων δευτερολέπτων στους διαδρόμους του ΕΟΤ» είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων.

Ο Καραχάλιος, η γυμνάστρια (Νταρίλη), η «μαύρη τρύπα» και η τεράστια απάτη

Στο νέο ΕΟΤ-gate διαπλέκονται πρόσωπα γνωστά στους διαδρόμους του Οργανισμού. Υπάρχει όμως μια ημερολογιακή συστοιχία γεγονότων που βάζει σε σκέψεις για βυζαντινισμούς και μεθοδεύσεις που δείχνουν κομματικό πάθος και άγρια αντιπαλότητα.

– Στα μέσα Δεκεμβρίου η υπουργός Τουρισμού εμφανίζεται έξαλλη με τον γενικό της γραμματέα Νίκο Καραχάλιο. Ο λόγος, η ελαφρών επικύψεων στα νιάτα της πρώην γυμνάστρια του «Πρωινού καφέ» Γιάννα Νταρίλη. Η κυρία Κεφαλογιάννη έχει εκνευριστεί γιατί το golden boy της Ν.Δ. (πρώην γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. στις εκλογές του 2000, του 2004 και του 2007, και πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας του Ολυμπιακού) με δημόσιο χρήμα είχε πληρώσει τα έξοδα μετακίνησης της «καναλάρχισσας» στις ΗΠΑ που διέδιδε ότι είχε άκρες με την Ομογένεια και ότι θα ενίσχυε τουριστικά την Ελλάδα, ένας Θεός ξέρει πώς! Ο Καραχάλιος απομακρύνεται με συνοπτικές διαδικασίες!

– Κάποιες ημέρες πριν από το σκάνδαλο «Νταρίλη», ο Καραχάλιος είχε ήδη αρχίσει (όπως τουλάχιστον έχει διαρρεύσει) να ψάχνει την υπόθεση με τη «μαύρη τρύπα» των 12.000.000 ευρώ στην προβληματική δημόσια επιχείρηση. Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, μεγάλο μέρος της τρύπας οφείλεται σε αλόγιστα έξοδα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Παύλου Γερουλάνου και άλλων συνομολόγων του τις μέρες της παντοδυναμίας του Τζέφρι.

– Στις 21 Δεκεμβρίου ο ειδικός σύμβουλος του παραιτηθέντος (Καραχάλιου) Κώστας Βασιλάκος μεθοδεύει -κατά το κατηγορητήριο που έχει στην πλάτη του- την είσπραξη μέσω τρίτων «συνεργατών» σε απάτη και πλαστογραφία είσπραξη επιταγής 147.000 ευρώ από μπλοκ στελεχών που είχαν ξεχαστεί στα χέρια του. Οι εργαζόμενοι στον ΕΟΤ, που πάλι δείχνουν να ξέρουν πολλά αλλά μιλούν όταν θέλουν, «καρφώνουν» ότι «ο σύμβουλος καλούσε στο γραφείο του υπαλλήλους του ΕΟΤ και χωρίς να έχει καμία εξουσιοδότηση ή θεσμική αρμοδιότητα, τους ασκούσε πιέσεις προκειμένου να έχει πρόσβαση σε έγγραφα, πληροφορίες και διαδικασίες που μόνο τα εντεταλμένα όργανα του ΕΟΤ επιτρέπεται να έχουν». Επίσης, αποκαλύπτουν ότι «αποκορύφωμα των ενεργειών αυτών ήταν να απαιτηθεί από υπάλληλο του λογιστηρίου να απευθύνει έγγραφο προς την Τράπεζα της Ελλάδος που θα τον καθιστούσε αποκλειστικό αποδέκτη της καθημερινής κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών του ΕΟΤ. Η υπάλληλος, παρά τις απειλές και τις πιέσεις που της ασκήθηκαν, αρνήθηκε να συμμορφωθεί, με αποτέλεσμα μέσα σε δύο ημέρες να μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσιακή μονάδα».

Το ερώτημα έπειτα από αυτά είναι: Ποιος είχε χρίσει τον Βασιλάκο «αυτοκράτορα» μέσα στον ΕΟΤ, όπως καταγγέλλεται; (Μα ο Καραχάλιος, υπαινίσσονται οι εργαζόμενοι, που απειλούνται από τον παλαιό φίλο της κυρίας Κεφαλογιάννη με αγωγές και μηνύσεις).

Ανήμερα Χριστουγέννων κι ενώ ουδείς -παρά μόνο στελέχη του ΕΟΤ, η Αστυνομία και προφανώς η υπουργός- γνώριζε την υπόθεση απάτης, «σκάει» η υπόθεση με τον Βασιλάκο και τους άλλους τέσσερις του κυκλώματος. Ο κ. Βασιλάκος έχει σπουδάσει σε βρετανικό πανεπιστήμιο, έχει προϋπηρεσία σε μεγάλη πολυεθνική εταιρία με έδρα τη Δανία, σε μεγάλη αντιπροσωπία αυτοκινήτων που είναι και ιδιοκτήτρια ΠΑΕ (SKODA Ξάνθη) αλλά και στην «Αποστολή» της Εκκλησίας. Ο κ. Καραχάλιος τον είχε φέρει στον ΕΟΤ για να βάλει παγίδες στα… τρωκτικά, όπως είχε ακουστεί, και για να εξαφανίσει τη «μαύρη τρύπα». Τώρα αυτοί που υποτίθεται ότι έστηναν τις «ποντικοπαγίδες» στα λαμόγια κινδυνεύουν να πιαστούν οι ίδιοι μέσα σε αυτές.

Στέφανος Χίος

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντώνης Σαμαράς: Από φέρελπις ηγέτης, στην πολιτική κατάντια των «οφσόρ»

Η περήφανη άνοδος και ο ηθικός κατήφορος του ανθρώπου που πρωτοβγήκε βουλευτής πριν από 43 χρόνια και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πριν από 11...

Σοβαρό πλήγμα στο εμβόλιο της Οξφόρδης – «Βέλη» και ερωτήματα διεθνών ΜΜΕ για την αποτελεσματικότητά του

Καταγγελίες για σοβαρές παραλείψεις στις κλινικές δοκιμέςΠληθαίνουν οι αμφιβολίες και τα ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca σε συνεργασία με...

Ελάχιστη χαλάρωση φέρνουν οι γιορτές

Πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πανδημίας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει των ΧριστουγέννωνΑπό ιατρική και επιδημιολογική σκοπιά, είναι παραφροσύνη να ξανανοίξουμε τα Χριστούγεννα. Ο...

Νέο πογκρόμ μίσους από τον παράφρονα Ερντογάν

Ισόβια σε... 337 κατηγορουμένους για την απόπειρα πραξικοπήματοςΑκάθεκτος ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το πογκρόμ των εχθρών του εντός Τουρκίας, με τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ...

Ιατρική αμέλεια καταγγέλλει ο δικηγόρος του Μαραντόνα! Ήταν αβοήθητος επί 12 ολόκληρες ώρες

Από τους Γιώργο Σηφάκη, Χάρη ΔάντσηΟ μεγάλος Ντιέγκο δεν είναι πια εδώ. Το «γιατί» και το «πώς» όμως «έφυγε» προχθές από τον πλανήτη όπου...