Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

Ελονοσία – Πακιστανοί «πνίγουν» τον Ευρώτα!

Ενώ το φάντασμα της ελονοσίας πλανάται στον Δήμο Ευρώτα της Λακωνίας, σκορπώντας τον φόβο στους κατοίκους, γεννά εύλογα ερωτήματα η αποκάλυψη ότι ένας από τους λόγους εξάπλωσης της νόσου είναι η μη πραγματοποίηση αεροψεκασμών στην περιοχή από την Περιφέρεια Πελοποννήσου!

Δηλαδή, η αρμόδια Αρχή άφησε φέτος αθωράκιστο τον τόπο, ενώ ήταν γνωστό ότι από το 2009 είχαν εμφανιστεί εκεί -σε λαθρομετανάστες και Αθίγγανους- τα πρώτα κρούσματα ελονοσίας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, έτσι όπως τα πληροφορηθήκαμε και τα καταγράψαμε κατά την αποστολή μας στον Δήμο Ευρώτα. Το κακό της ελονοσίας εκριζώθηκε με σειρά ενεργειών -μεγάλοι ψεκασμοί, αποστραγγιστικά κανάλια κ.λπ.- το 1974 από την ευρύτερη περιοχή της Σκάλας, στην οποία, κυρίως λόγω των ελών (εκεί είναι η εκβολές του ποταμού Ευρώτα), ενδημούσε από πολύ παλιά η ασθένεια.

Το 2009, όταν άρχισαν να καταφτάνουν οι χιλιάδες λαθρομετανάστες από το Πακιστάν και άλλες ασιατικές χώρες για να εργαστούν στα μεγάλα κτήματα με πορτοκαλιές, επανεμφανίστηκαν κρούσματα μαλάριας.

Οπως προέκυψε αργότερα από έρευνες, αρκετοί από τους μετανάστες ήταν φορείς της ελονοσίας, η οποία ξαναφούντωσε με τη βοήθεια και των μυριάδων κουνουπιών. Τα κρούσματα αυξήθηκαν το 2010, καθώς χτυπήθηκε και η κοινότητα των Αθιγγάνων, όμως, παρά τα αιτήματα και τις εκκλήσεις των τοπικών παραγόντων προς τις κρατικές Αρχές για τη λήψη μέτρων, ουδεμία ενέργεια έγινε. Γενικά, όπως φαίνεται, υπήρξε άτυπη, άνωθεν, γραμμή «για να κρατηθεί χαμηλά το θέμα», προκειμένου να μη βλαφτεί ο ελληνικός τουρισμός, αφού, όταν τα περιστατικά ελονοσίας σε μια χώρα ξεπερνούν κάποιο όριο, εκδίδεται ταξιδιωτική οδηγία.

Κι ενώ όλα αυτά ήταν ευρέως γνωστά, η ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που ανέλαβε την ευθύνη της καταπολέμησης των κουνουπιών από τις αρχές του 2011, αποφάσισε -άγνωστο γιατί- να μην προχωρήσει στους αναγκαίους αεροψεκασμούς τον περασμένο Μάρτιο στον πληγέντα Δήμο Ευρώτα!

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η περιφέρεια επέλεξε να γίνουν ψεκασμοί κατά των κουνουπιών την περίοδο αυτή σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, αντί γι’ αυτή με το ζέον πρόβλημα! Σημειώνεται ότι οι αεροψεκασμοί πραγματοποιούνται τον Μάρτιο, για να εξοντωθούν οι προνύμφες των κουνουπιών και, αν παρέλθει αυτός ο χρόνος, δεν έχουν νόημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπου έγιναν ψεκασμοί δεν εμφανίστηκε ελονοσία, μολονότι υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί αλλοδαπών. Με άλλα λόγια, οι αεροψεκασμοί -έχουν χρόνια να γίνουν στη Σκάλα- αν μη τι άλλο θα περιόριζαν την έκταση του προβλήματος και η έλλειψή τους λειτούργησε επιβαρυντικά.

Εως σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 40 κρούσματα ελονοσίας στον Δήμο Ευρώτα -η έδρα του είναι η Σκάλα- σε αλλοδαπούς και Ελληνες, ένα δε εξ αυτών αποδείχτηκε θανατηφόρο. Η αρρώστια έχει εξαπλωθεί, σε μερικά μάλιστα χωριά οι εκτιμήσεις θέλουν να έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. Και βεβαίως δεν είναι μόνο τα καταγεγραμμένα περιστατικά, καθώς παραμένει άγνωστος ο αριθμός των φορέων της νόσου (δεν εκδηλώνουν συμπτώματα)…

Κινητά συνεργεία του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) βρίσκονται -έστω και καθυστερημένα- στην περιοχή για να συνδράμουν το έργο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ως προς την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών και να συντονίσουν το έργο ενημέρωσης και προστασίας του υπόλοιπου πληθυσμού. Εννοείται ότι πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολο έργο, αφού εξακολουθούν να είναι χιλιάδες (υπολογίζονται σε 3.000-4.000, αριθμός υπερβολικός για έναν μικρό δήμο) οι Πακιστανοί που μένουν εκεί, δουλεύοντας στα πορτοκάλια, που είναι και η βασική πηγή εισοδήματος των κατοίκων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες στη Σκάλα και τον Βλαχιώτη -έδρα του παλιού Δήμου Ελους- βλέπεις να κυκλοφορούν κυρίως αλλοδαποί! Οι περισσότεροι απ’ αυτούς στοιβάζονται σε παραπήγματα ή παλιές κατοικίες, ζώντας κάτω από άθλιες συνθήκες. Από την πλευρά τους οι κάτοικοι είναι φοβισμένοι με την όλη κατάσταση, που επηρεάζει τη ζωή τους, ενώ δεν λείπουν και διάφορες αντιδράσεις κατά των Πακιστανών.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ