Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Ελπίδες σωτηρίας σε μετόχους από την Αρχιεπισκοπή!

Αναστέλλεται με προσωρινό διάταγμα του Ανώτατου Δικαστηρίου η απόφαση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργού Οικονομικών της Κύπρουμε την οποία ακυρώνονται μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου, αφήνοντας μια χαραμάδα ελπίδας στους μετόχους ότι ίσως κάποια μέρα στο απώτερο μέλλον οι τίτλοι θα αποκτήσουν και πάλι αξία.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που επιτεύχθηκε, οι υφιστάμενες μετοχές της Τράπεζας Κύπρου δεν θα διαγραφούν, αλλά θα απομειωθούν μετά την εισροή πρόσθετου κεφαλαίου από την απομείωση των καταθέσεων πέραν των 100.000 ευρώ. Η τρόικα συμφώνησε να αντικατασταθεί στο σχετικό διάταγμα που εξέδωσε ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής η λέξη «ακυρώνονται» με τη λέξη «απομειώνονται», με βάση τις πρόνοιες του νόμου περί εξυγίανσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή.

Η αλλαγή πλεύσης ήταν αποτέλεσμα της προσφυγής που κατέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στο Ανώτατο Δικαστήριο. Μετά την προσφυγή αυτή το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε προσωρινό διάταγμα με το οποίο αναστέλλει την απόφαση για διαγραφή των μετοχών στην Τράπεζα Κύπρου ως τις 5 Απριλίου. Η Αρχιεπισκοπή φέρεται ότι κατέχει μετοχές αξίας 100.000.000 ευρώ της Τράπεζας Κύπρου. Στην προσφυγή κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρεται ότι είναι παράνομη και συνιστά κατάφωρη παραβίαση του ατομικού δικαιώματος στην ιδιοκτησία. Μιλώντας στο SigmaLive.com ο δικηγόρος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κώστας Βελάρης εξηγεί ότι το διάταγμα του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προνοούσε για τη διαγραφή μετοχών που κατέχονται σήμερα από περίπου 105.000 μετόχους της Τράπεζας Κύπρου, χωρίς καμιά προοπτική ανάκτησής τους, ακόμα και σε περίπτωση που η τράπεζα περάσει σε κερδοφορία. Ο Κώστας Βελάρης είπε ότι αυτό είναι κάτι που δεν προβλέπεται αλλά ούτε είναι αναγκαίο για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup, εφόσον ο νόμος που ψηφίστηκε στις 22 Μαρτίου παρέχει εναλλακτικές λύσεις που επιτυγχάνουν τον προσδοκώμενο σκοπό, χωρίς τη διαγραφή των υφιστάμενων δικαιωμάτων. «Η Κεντρική Τράπεζα ενήργησε εν σπουδή, αμελέτητα και χωρίς να λάβει υπόψη περιουσιακά στοιχεία χιλιάδων ανθρώπων» πρόσθεσε.

 

Κατά Δημητριάδη

 

Αφησε, παράλληλα, αιχμές κατά του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη λέγοντας ότι κρατούσε το νομοσχέδιο για έξι και πλέον μήνες στο συρτάρι του, χωρίς να το επεξεργαστεί και να λάβει τη δέουσα νομική συμβουλή.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γ. Ομήρου δήλωσε ότι μπορεί να προκύψουν μεγάλα προβλήματα νομικής φύσης και περιπλοκές, ενώ δεν απέκλεισε να πετύχουν κάτι ανάλογο εφόσον προσφύγουν και οι καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ που υπέστησαν «κούρεμα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ