Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

Ελπίζουν στους… γίγαντες

Μπορεί ο κλάδος της γούνας, από τον οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η οικονομία της Καστοριάς, να βρίσκεται σε ανάκαμψη μετά την καθίζηση που ξεκίνησε στις αρχές του ’90, ωστόσο η ανεργία στην περιοχή διατηρείται… στο κόκκινο. Φαίνεται, δηλαδή, ότι η γουνοποιία δεν φτάνει για να πέσουν σε ανεκτά επίπεδα οι δείκτες της τοπικής ανεργίας, που αυτή την περίοδο κινείται στο 25%!

Σ’ αυτή τη δυσμενή φάση ο αγροτικός τομέας δίνει ελπίδες τόνωσης της απασχόλησης στην περιοχή. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη «δημοκρατία» ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, αρκετοί είναι οι κάτοικοι του νομού -ιδίως νέοι- που τελευταία στρέφονται στη γεωργία, λόγω οικονομικής κρίσης. Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος για καλλιέργεια είναι τα ονομαστά φασόλια γίγαντες Καστοριάς, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ), τα οποία συσκευάζουν και προωθούν αρκετές τοπικές εταιρίες. Επίσης, σοβαρή κινητικότητα παρατηρείται σε σχέση με τα μήλα Καστοριάς και τις επιτραπέζιες τομάτες. Ο κ. Σαββόπουλος επισημαίνει το ενδιαφέρον και για εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως είναι το ιπποφαές, για την παραγωγή του οποίου έχει συσταθεί συνεταιρισμός στην Κοζάνη. «Υπάρχουν περιθώρια απορρόφησης κι άλλου εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα» τονίζει ο ίδιος, σημειώνοντας τις προσπάθειες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για βελτίωση των συνθηκών στον χώρο, μέσω της ολοκλήρωσης των έργων υποδομής. Ενδεικτικά αναφέρει το υπό κατασκευή φράγμα Νεστορίου, στον Γράμμο, από το οποίο πρόκειται να αρδεύονται 72.000 στρέμματα.

Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια προωθεί έργα που θα τονώσουν τον τουρισμό της περιοχής, ο οποίος γνωρίζει άνθηση, με αφετηρία την λειτουργία της Εγνατίας οδού αλλά και του κάθετου άξονά της προς Καστοριά (την άνοιξη προβλέπεται να αρχίσουν οι εργασίες επέκτασής του μέχρι την Κρυσταλλοπηγή, στα σύνορα με την Αλβανία). Εμφαση δίνεται σε έργα οδοποιίας στον εξαιρετικής ομορφιάς ορεινό όγκο του Γράμμου, ώστε να βελτιωθεί η προσβασιμότητα, όπως και στην οδική σύνδεση της Καστοριάς με το τουριστικό Νυμφαίο Φλώρινας. Η Καστοριά είναι η πόλη που προσελκύει τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών στη Δυτική Μακεδονία και ο Δημήτρης Σαββόπουλος πιστεύει στην προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης του τουρισμού, παρά την κρίση, καθώς η περιοχή διαθέτει πολλές φυσικές ομορφιές, αρχαιολογικά μνημεία, βυζαντινούς ναούς, χιονοδρομικό κέντρο…

Συμμετοχή στην AGROTICA 2012

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πρόκειται να λάβει μέρος στην 24η Διεθνή Εκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Εφοδίων – AGROTICA 2012 (1 έως και 5 Φεβρουαρίου 2012, στη Θεσσαλονίκη), προβάλλοντας τα τοπικά προϊόντα και τις επιχειρήσεις που τα παράγουν ή τα μεταποιούν.

Για τον λόγο αυτόν ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Πασχάλης Χαρούμενος καλεί τις τοπικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να προβάλουν τα προϊόντα τους με έντυπο προωθητικό υλικό (φυλλάδια, κάρτες κ.τ.λ.) να επικοινωνήσουν με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας και Κοζάνης.

Βολές κατά της δημοτικής αρχής

Για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης όσον αφορά τις ευθύνες για τη λαθρανασκαφή στον λιμναίο προϊστορικό οικισμό Δισπηλιού κατηγορεί τη δημοτική αρχή η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση γίνεται αναφορά «σε μια έντονη προσπάθεια εμπλοκής της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και του αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Σαββόπουλου στο θέμα της λαθρανασκαφής στον χώρο του λιμναίου οικισμού, κυρίως μέσα από δηλώσεις αιρετών εκπροσώπων του Δήμου Καστοριάς, με σκοπό προφανώς τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και την αποποίηση ευθυνών των άμεσα εμπλεκομένων».

Επιπλέον, στο εν λόγω κείμενο δίνονται οι ακόλουθες διευκρινήσεις για το ζήτημα:

«Η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας με τους δήμους, διαχρονικά, παραχωρεί τα μηχανήματά της όπου κριθεί σκόπιμο και της ζητηθεί. Ετσι και με τον Δήμο Καστοριάς, όταν ζητήθηκε η συμβολή για τον καθαρισμό του παράπλευρου δρόμου, στο τελωνείο, εργάστηκαν μηχανήματά της για επτά ημέρες τον Οκτώβριο του 2011.

Η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς ουδεμία σχέση έχει με τη συγκεκριμένη λαθρανασκαφή και το συγκεκριμένο μηχάνημα.

Ουδέποτε ζητήθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη όχημα του δήμου για την εκτέλεση εργασιών στον επίμαχο χώρο, που είναι και χώρος ευθύνης του Δήμου Καστοριάς».

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ