Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Ελβετικό φράγκο • Δίκη-σταθμός χθες στο Εφετείο: Η Eurobank προσπάθησε να ανατρέψει απόφαση-ανάσα!

Η ομαδική αγωγή αφορά περίπου 35.000 δανειολήπτες Υπό τα αγωνιώδη βλέμματα δεκάδων δανειοληπτών συζητήθηκε χθες στο Εφετείο της Αθήνας η έφεση τράπεζας (Eurobank) κατά της πρωτόδικης απόφασης, με την οποία δικαιώθηκαν πλήρως οι χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο. Η δικαστική αυτή μάχη, η απόφαση για την οποία εκτιμάται ότι θα εκδοθεί σε 8 με 10 μήνες, γίνεται προκειμένου να επιβεβαιωθεί δικαστικά και σε δεύτερο βαθμό η δικαίωσή τους από το πρωτοδικείο επί της συλλογικής αγωγής που αφορά περίπου 35.000 δανειολήπτες. 

Η απόφαση αφορά τη συλλογική αγωγή που κατέθεσαν η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝΚΑ) και οι ενώσεις καταναλωτών Κρήτης και Αιτωλοακαρνανίας. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας, δεκάδες δανειολήπτες βρίσκονταν στο Εφετείο. Η πρωτόδικη απόφαση απέρριπτε την πρακτική των τραπεζών στις επίμαχες χορηγήσεις δανείων, καθώς έκρινε τρεις όρους των επίμαχων συμβάσεων καταχρηστικούς και απαγόρευσε στην τράπεζα να τους χρησιμοποιεί.

Σύμφωνα με αυτούς, οι δανειολήπτες υποχρεούνται να καταβάλουν την οφειλή τους με την τρέχουσα ισοτιμία ελβετικού φράγκου – ευρώ. Πρόσφατα, όμως, οι τράπεζες δέχτηκαν «χαστούκι» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο ουσιαστικά εναποθέτει στον εθνικό δικαστή κάθε χώρας να κρίνει αν οι τράπεζες ενημέρωσαν επαρκώς τους δανειολήπτες για τους κινδύνους που έχει η σύναψη δανείου σε ελβετικό φράγκο. Η απόφαση αυτή σημαίνει πολλά για την τύχη εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών σε ολόκληρη την Ευρώπη στη διαμάχη τους με τις τράπεζες σε σχέση με τα δάνεια που είχαν συναφθεί σε ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία

Οι πρωτόδικες αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων, πάντως, αφενός οχύρωναν νομικά τους δανειολήπτες και αφετέρου κατέβαζαν σημαντικά τις μηνιαίες δόσεις που θα πρέπει να καταβάλλουν, επαναφέροντας σε ισορροπία τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Το πρόβλημα για όσους ακολούθησαν τη «μόδα» ή τις υποδείξεις των τραπεζών και πήραν δάνεια σε ελβετικό φράγκο άρχισε να εμφανίζεται μετά το 2008, όταν άρχισαν να βλέπουν τις μηνιαίες δόσεις τους να αυξάνονται δραματικά λόγω της αλλαγής στην ισοτιμία ευρώ – ελβετικού φράγκου.

Οι δικαστικές αποφάσεις είναι πρόδρομος και για άλλους δανειολήπτες να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, καθώς πλέον με δικαστική βούλα οι τράπεζες δεν μπορούν να εφαρμόζουν συναλλαγματική ισοτιμία διαφορετική από εκείνη που ίσχυε κατά την παροχή των δανείων, αλλά είναι υποχρεωμένες να υπολογίζουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων που χορήγησαν σε ελβετικό φράγκο στους πελάτες τους με βάση την ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων (ελβετικό φράγκο και ευρώ), όπως αυτή ίσχυε κατά την ημέρα που υπέγραψαν τη δανειακή σύμβαση με τους δανειολήπτες και όχι με βάση αυτήν που διαμορφώθηκε μετέπειτα.

Οταν, δηλαδή, μειώθηκε η ισοτιμία μεταξύ ελβετικού φράγκου και ευρώ, σε βάρος του ευρώ, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να καλούνται να καταβάλλουν κατά πολύ αυξημένες μηνιαίες δόσεις και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, αφού η οικονομική κρίση είχε επέλθει για τα καλά στη χώρα και είχε ήδη πλήξει τα εισοδήματά τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ