Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Εμφανίστηκαν στις βρετανικές αρχές και παρέδωσαν τα διαβατήρια τους.

Στις βρετανικές Αρχές παραδόθηκαν χθες ο Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα, εις βάρος των οποίων εκκρεμούσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης για την εμπλοκή τους στη σκανδαλώδη υπόθεση των «κόκκινων δανείων» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.). Το ζεύγος Γριβέα – Βάτσικα καταζητούνταν για τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας σε απιστία που αποδίδεται σε στελέχη του Τ.Τ. και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Γριβέας συνδέεται με στενές σχέσεις με την οικογένεια Παπανδρέου και μάλιστα οργάνωνε από κοινού εκδηλώσεις για την «πράσινη ανάπτυξη» με τον Αντρίκο Παπανδρέου.

Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές δικαστικές Αρχές προχωρούν σε δημεύσεις των ακινήτων του ζεύγους στην Ελλάδα, καθώς και σε άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους σε Κύπρο, Αγγλία και Ελβετία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές δικαστικές Αρχές θέτουν υπό καθεστώς δέσμευσης μία πετρόκτιστη βίλα στην Πεντέλη, έναν πύργο (κατοικία) στη Μάνη και ένα εξοχικό στην Ευρυτανία, τα οποία ανήκουν στο επιχειρηματικό ζευγάρι με τις υψηλές γνωριμίες.

Οι δύο κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν χθες στο Ειρηνοδικείο του Westiminster στο Λονδίνο, από όπου αφέθηκαν ελεύθεροι, με καταβολή εγγύησης 100.000 λιρών (50.000 έκαστος) και με την εντολή να παραδώσουν τα διαβατήριά τους καθώς και των παιδιών τους και να εμφανίζονται τρεις φορές την εβδομάδα στο αστυνομικό τμήμα. Η ημερομηνία συζήτησης του αιτήματος έκδοσής τους στην Ελλάδα ορίστηκε για τις αρχές Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων, η διαδικασία της έκδοσής τους θα είναι χρονοβόρα. Οι ίδιοι κύκλοι υπενθύμιζαν την περίπτωση της Αντωνίας Ηλία, η οποία συνελήφθη το 2011 στο Λονδίνο και ακόμα εκκρεμεί το θέμα της έκδοσής της στη χώρα μας.

Με ανακοίνωσή του ο πληρεξούσιος δικηγόρος του ζεύγους Γεώργιος Καψής επισημαίνει ότι οι δύο κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν στις βρετανικές Αρχές «σε προκαθορισμένο ραντεβού», προσθέτοντας: «Ο κ. Γριβέας και η σύζυγός του είναι από τους επιχειρηματίες εκείνους που πέφτουν μαζί με τις επιχειρήσεις τους και αυτό θα αποδειχθεί κατά την πορεία των ερευνών».

Για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι δύο σύζυγοι αποκαλυπτικό είναι το πόρισμα της επίκουρου εισαγγελέως διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου. Σύμφωνα με αυτό, το ζευγάρι έλαβε τον Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2009 συνολικό ποσό ομολογιακού δανείου 17.000.000 ευρώ για την εταιρία C&C International, με αντικείμενο τη διοργάνωση συνεδρίων και σεμιναρίων, κυρίως ιατρικού αντικειμένου.

Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων και συγκεκριμένα 15.000.000 ευρώ φέρεται ότι εκταμιεύτηκε από το ζευγάρι και δαπανήθηκε για την εξαγορά τριών δικών τους κυπριακών εταιριών που είχαν αρνητική θέση. Επιπλέον, το Τ.Τ. συνέστησε την εταιρία Postbank Green Institute από κοινού με την C&C, με αντικείμενο την πράσινη ανάπτυξη. Τα χρήματα, ωστόσο, που έβαλε στην εταιρία το Τ.Τ. φαίνεται ότι διατέθηκαν σε άλλες εταιρίες του ζεύγους.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ