Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Εμφύλιος στο υπουργικό για την «τρόικα εσωτερικού»

Αγριος εμφύλιος ξέσπασε χθες στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο με αιχμή του δόρατος το άρθρο της «τρόικας εσωτερικού», αλλά και αντιφατικές δηλώσεις εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου για την εργασιακή εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο την Πέμπτη. Μπροστά στον φόβο της πτώσης του χθες ο Γιώργος Παπανδρέου ανέβασε μελόδραμα μιλώντας άλλη μια φορά για την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη αρραγούς μετώπου εν όψει της διαπραγμάτευσης στη Σύνοδο Κορυφής. Την ίδια ώρα ο… ύπαρχος Ευάγγελος Βενιζέλος έκλεισε ραντεβού στο Προεδρικό μία μόλις ημέρα μετά τη συνάντηση του Κάρολου Παπούλια με τον πρωθυπουργό.

Τη διαφοροποίησή τους με το περιεχόμενο του άρθρου της «τρόικας εσωτερικού» εξέφρασαν εμμέσως, χωρίς πάντως ονομαστικές αναφορές, πολλοί υπουργοί ξεκαθαρίζοντας σε ποια ομάδα ανήκει ο καθένας. «Να μη θεωρούμε την κοινωνία που υποφέρει ως συντεχνία» ζήτησαν πολλοί υπουργοί, μεταξύ των οποίων οι εκπρόσωποι του «παλαιού ΠΑΣΟΚ» Χ. Παπουτσής, Κ. Σκανδαλίδης και Μ. Ξενογιαννακοπούλου, η οποία ισχυρίστηκε ότι δίνουμε την αίσθηση ότι «ρέπουμε προς τον αυταρχισμό». Αντιστοίχως, «πρέπει να πολεμούμε μεν τις συντεχνίες, αλλά δεν είναι συντεχνία οι άνεργοι, οι επαγγελματίες που κλείνουν τα μαγαζιά τους και η κοινωνία που υποφέρει» σημείωσε ο Δ. Ρέππας. Ακόμα και ο Θ. Πάγκαλος, που είχε καλύψει τους τρεις το πρωί, παραδέχτηκε ότι «υπάρχει πρόβλημα στην κοινωνία». «Δεν βοηθάει να μας διακρίνετε σε μεταρρυθμιστές και μη» σημείωσαν οι Π. Μπεγλίτης και Σ. Ξυνίδης, ενώ «προσοχή στον δημόσιο λόγο μας» συνέστησε η Φώφη Γεννηματά.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσής, αφού έβαλε τα ΜΑΤ να δέρνουν αδιακρίτως, τάχθηκε κατά της αστυνομοκρατούμενης κοινωνίας! Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους υπογράφοντες το επίμαχο άρθρο ο Α. Λοβέρδος απουσίαζε στο εξωτερικό, ο Γ. Ραγκούσης αποχώρησε προτού τελειώσει η συνεδρίαση και η Αννα Διαμαντοπούλου, στον κόσμο της, φέρεται να ζήτησε μεγαλύτερη προβολή των θετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας «τραγικές μειοψηφίες» τους καταληψίες των υπουργείων, θέση που ενστερνίστηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στηρίζοντας μόνος τους τρεις.

Μεγάλη συζήτηση έγινε γύρω από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την Πέμπτη, με τον πρωθυπουργό να τη συνδέει με την έκβαση της Συνόδου Κορυφής και τον Ευ. Βενιζέλο να υπερθεματίζει, αφήνοντας πάντως ένα παράθυρο βελτιώσεων της τελευταίας στιγμής, την ώρα που άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες απέρριπταν το ενδεχόμενο κομματικής πειθαρχίας.

Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου έπαιξε πάλι την «πιπίλα» της συναίνεσης που ο ίδιος δυναμιτίζει λέγοντας ότι «θα καλέσουμε και πάλι τις άλλες πολιτικές δυνάμεις ώστε και αυτή την ύστατη στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες τους», από κοινού με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις της χώρας, με τα συνδικάτα και τα ΜΜΕ.

Χωρίς να υπάρχουν αλλαγές σε θεμελιώδεις αρχές του πολυνομοσχεδίου, αποφασίστηκε η εξαίρεση των εργαζομένων στην καθαριότητα από την εφεδρεία, ενώ έγινε μεγάλη συζήτηση γύρω από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο θέμα των σκουπιδιών, με το θέμα της πολιτικής επιστράτευσης να πέφτει στο τραπέζι και τους κ. Καστανίδη και Παπαϊωάννου να το χειρίζονται.


Πάγκαλος και Μόσιαλος στηρίζουν την «κίνηση»

Θρυαλλίδα εξελίξεων για την «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ αποτελεί -όπως αναμενόταν- το κοινό άρθρο των τριών υπουργών (Α. Διαμαντοπούλου, Α. Λοβέρδος, Γ. Ραγκούσης). Παρών στη συμμαχία των τριών «μεταρρυθμιστών» έσπευσε να δηλώσει ο Ηλίας Μόσιαλος, που υποστήριξε (Real FM) ότι οι υπουργοί δεν τοποθετούν τους εαυτούς τους στην κατηγορία των δελφίνων, επαναλαμβάνοντας ότι «εκλογές θα γίνουν σε δύο χρόνια». Κάλυψη τους παρείχε και ο (άσπονδος φίλος του Ευ. Βενιζέλου) Θ. Πάγκαλος, ο οποίος έκανε λόγο για «εξέχουσα και εκλεκτή μέθοδο επικοινωνίας με την κοινωνία». Μετά τον δεύτερο αυτόν πόλο, απέναντι σε εκείνον του κ. Βενιζέλου, ερώτημα παραμένει ποιος θα εκπροσωπήσει το λεγόμενο «λαϊκό ΠΑΣΟΚ», με τους εκφραστές του να φέρονται δυσαρεστημένοι από την κίνηση των τριών, χωρίς όμως να παίρνουν προς το παρόν δημόσια θέση. Ρόλο εδώ θα μπορούσαν να παίξουν οι Δ. Ρέππας, Χ. Παπουτσής, Κ. Σκανδαλίδης, Χ. Καστανίδης, πιθανώς και η Λούκα Κατσέλη, ενώ άγνωστο παραμένει πώς θα κινηθούν οι Μ. Χρυσοχοΐδης και Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ιδιαιτέρως σκληρή ήταν η ανακοίνωση του Γ. Παναγιωτακόπουλου, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που χαρακτηρίζει τους τρεις υπουργούς εκπροσώπους της τρόικας στην Ελλάδα, οι οποίοι προσπαθούν να ηγηθούν «της νεοφιλελεύθερης μετάλλαξης του ΠΑΣΟΚ, με επικίνδυνα και αντιδημοκρατικά ιδεολογήματα», συγκρίνοντάς τους με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Κ. Μητσοτάκη.

Να προχωρήσει το πολιτικό σύστημα σε ριζικές αλλαγές προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει ζητά με χθεσινό άρθρο του («Εθνος») ο Η. Μόσιαλος, που επιτίθεται κατά του συνδικαλιστικού κινήματος με «καθαρά συντεχνιακό χαρακτήρα», όπως λέει. Οτι με το κοινό τους άρθρο οι τρεις υπουργοί απευθύνονται στην κοινωνία εκτίμησε (ΑΝΤ1) ο Θ. Πάγκαλος, σημειώνοντας ότι «έχουν έργο και δικαιούνται να μιλούν».

Με την παρέμβασή τους να παραπέμπει κατά πολλούς στην ομάδα των «τεσσάρων» επί Ανδρέα Παπανδρέου, ο Δ. Καρύδης σχολίασε ότι «αυτό θα μας το πουν οι ίδιοι, καθώς οι τέσσερις είχαν πει ξεκάθαρα ότι θέτουν θέμα αλλαγής», διερωτώμενος αν στηρίζουν τον πρωθυπουργό. Οτι «οι ομαδοποιήσεις τέτοιου τύπου αναμένεται να φέρουν περαιτέρω ομαδοποιήσεις μέσα στην κυβέρνηση» προέβλεψε η Χρύσα Αράπογλου, ενώ «πολύ θόρυβο για τα αυτονόητα» είδε ο Κ. Γείτονας αδυνατώντας να αντιληφθεί τη χρησιμότητά του σε αυτή τη φάση. Για «αιφνιδιαστική» κίνηση μίλησε ο Γ. Διαμαντίδης, που σχολίασε ότι «αν κάποιος πιστεύει ότι η χώρα δεν θα σωθεί ή ότι είμαστε σε λάθος δρόμο, οφείλει ή όφειλε να έχει παραιτηθεί από τα αξιώματά του». Μια «πολιτική διακήρυξη εντός ΠΑΣΟΚ» είδε πίσω από το άρθρο η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ενώ τη συμφωνία του με το περιεχόμενο του άρθρου εξέφρασε ο Οδυσσέας Βουδούρης.

Μαριτίνα Ζαφειριάδου


Κείμενο «πράσινων» βουλευτών ζητά την «απόσυρση» του Γιώργου

Νέο κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, έχοντας αποτύχει, ψάχνει τρόπο να φύγει. Οι επαφές θα γίνουν εν όψει της Συνόδου Κορυφής την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, όπως έγινε γνωστό χθες, αμέσως μετά την 90λεπτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, όλα τα σενάρια είναι πάνω στο τραπέζι. Με τις αποφάσεις να αναμένονται από το εξωτερικό και τον Γ. Παπανδρέου να παραμένει θεατής, κορυφαίοι υπουργοί και στενοί συνεργάτες του έχουν εισηγηθεί σχεδόν όλες τις λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών, αν και αυτές προς το παρόν αποκλείονται, καθώς ο κ. Παπανδρέου παραμένει ακόμα και τώρα γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας, έως ότου χάσει τη δεδηλωμένη ή υπάρξει ένα τυχαίο γεγονός που θα δρομολογήσει τις εξελίξεις. Κανείς όμως δεν αποκλείει ως επιδίωξη το σενάριο της συγκυβέρνησης ή της κυβέρνησης με τη συμμετοχή τεχνοκρατών, με τον ίδιο να αποχωρεί από την ηγεσία, αφενός για να… γλιτώσει, αφετέρου για να προλάβει την προσωπική του καταβαράθρωση, καθώς μετά τους υπουργούς του, που προετοιμάζουν ήδη την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, έρχεται κείμενο βουλευτών που ζητά την «απόσυρσή» του. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση πιθανών ονομάτων που θα μπορούσαν να αναλάβουν στη θέση του. Εν τω μεταξύ, συγκαλεί την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ σήμερα το απόγευμα, προς κατευνασμό των βουλευτών.

Προς το παρόν ο κ. Παπανδρέου, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, κάλεσε όλους τους παράγοντες της πολιτικής ζωής να επιδείξουν «αίσθημα ενότητας και ευθύνης». Το στίγμα τού τι θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς έδωσε με τη φράση του ότι «δεν περισσεύει κανείς, τη μάχη τη δίνουμε όλοι», χτίζοντας πάνω στις αποφάσεις του Ιουλίου, όπως είπε. Ζήτησε, μάλιστα, την επίδειξη αρραγούς μετώπου, ενότητας, ψυχραιμίας και νηφαλιότητας, ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα την Κυριακή.

Στην πραγματικότητα, πολύ θα ήθελε να επωμιστούν από κοινού όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί το βάρος της δικής του αναποτελεσματικότητας, που θα αποτυπωθεί πιθανότατα σε μία απόφαση για μεγάλο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Γνωρίζοντας όμως ότι αυτό δεν θα γίνει, θα επιδιώξει τουλάχιστον μία ανοχή, με χαμηλούς τόνους στην αντιπολίτευση, ως τη Σύνοδο Κορυφής, μην προκαλώντας βεβαίως και ο ίδιος την τύχη του. Ηδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος διέψευσε οποιαδήποτε συζήτηση με τον κ. Παπούλια για τυχόν αυξημένη πλειοψηφία στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.


Αβραμόπουλος στις ΗΠΑ (πριν τον Σαμαρά)

Ενα ακόμη βήμα πιο κοντά στο ταξίδι του στις ΗΠΑ βρίσκεται ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, την ώρα που όλο και περισσότεροι εντός και εκτός Ελλάδας βλέπουν ως διέξοδο στην ελληνική κρίση την προσφυγή στις κάλπες. Παράλληλα, άρχισε πλέον η διεθνής κοινότητα να έχει σφαιρική ενημέρωση, καθώς ο πρωθυπουργός αλλά και η συμμαχία των πρόθυμων συμμάχων του διαστρέβλωναν σκόπιμα τις θέσεις της Ν.Δ. και απαξίωναν τη χώρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Αβραμόπουλος, στον διπλωματικό μαραθώνιο που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ, επιχειρηματολόγησε τόσο υπέρ των εκλογών, μια και η εθνική συνεννόηση πάνω στη λάθος συνταγή και στην κακή εφαρμογή της δεν είναι εφικτή, όσο και υπέρ της παρουσίασης των θέσεων της Ν.Δ. για έξοδο από την κρίση χωρίς τα παραμορφωτικά φίλτρα της κυβέρνησης.

Ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε ότι η πρόταση που έχει καταθέσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για επαναδιαπραγμάτευση, όχι των στόχων αλλά των τρόπων που θα επιτευχθούν αυτοί, αποτελεί πλέον τη μόνη λύση ώστε να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα, αλλά και να υπάρξει ανάπτυξη.

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., μεθοδικά και με επιχειρήματα, έδωσε στους Αμερικανούς αξιωματούχους την ευκαιρία να ακούσουν συγκεκριμένες θέσεις για άμεσα αναπτυξιακά μέτρα στην Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα κυρίαρχα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας: Η ύφεση και η έλλειψη ρευστότητας.

Το κλίμα στις συναντήσεις σε σχέση με αυτές του προηγούμενου χρόνου έχει αλλάξει, καθώς όλοι βλέπουν τη Ν.Δ. ως την κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα και αυτό φάνηκε τόσο από το πρόγραμμα του κ. Αβραμόπουλου, που γέμισε από συναντήσεις, όσο και από τη συνάντησή του με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που ενώ ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει 20 λεπτά, κράτησε περίπου μία ώρα. Σημαντικά ήταν τα οφέλη των επαφών και για τα διεθνή μας θέματα, μια και υπήρξε στήριξη των θέσεων της Ελλάδας για την ΑΟΖ και το Σκοπιανό.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ