Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Eμφύτευμα – συναγερμός για την επιληψία

Ενα πολύ σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της επιληψίας έκαναν επιστήμονες στην Αυστραλία, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα που φαίνεται ότι μπορεί να προβλέψει πότε ο ασθενής θα έχει την επόμενη κρίση!

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Lancet Neurology, το εμφύτευμα καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα που υπάρχει στον εγκέφαλο, υπολογίζει τις πιθανότητες που υπάρχουν να συμβεί επιληπτική κρίση και προειδοποιεί τον ασθενή εγκαίρως.

Το εμφύτευμα ανέπτυξαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και το δοκίμασαν σε 15 ασθενείς που συμμετείχαν εθελοντικά στη μελέτη τους, η οποία πραγματοποιήθηκε σε τρία νοσοκομεία της χώρας.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, τα κύτταρα που υπάρχουν στον εγκέφαλο επικοινωνούν μεταξύ τους με ηλεκτρικούς παλμούς. Κατά τη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης, οι ηλεκτρικοί παλμοί διακόπτονται, γεγονός που μπορεί να κάνει το σώμα και τον εγκέφαλο να λειτουργούν παράξενα. Οι κρίσεις μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή – σε κάποιους διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα, ενώ άλλοι παθαίνουν σπασμούς.

Το νέο εμφύτευμα συλλέγει τα ηλεκτρικά σήματα από την επιφάνεια του εγκεφάλου και τα στέλνει σε άλλο εμφύτευμα που έχει τοποθετηθεί στο στήθος του ασθενούς και στη συνέχεια η επεξεργασία που ακολουθείται προβλέπει την πιθανότητα κρίσης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή τη στιγμή η αποτελεσματικότητα του εμφυτεύματος κυμαίνεται από 56%-100%, καθώς μόλις σε οκτώ ασθενείς παρουσίασε απόλυτη επιτυχία στην πρόβλεψη των κρίσεων.

«Η ικανότητα να προβλέπουμε τέτοια συμβάντα με διαφορά αρκετών λεπτών ή και ωρών είναι πολύ σημαντική και έχει τεράστια σημασία για την ανεξαρτησία των ασθενών» είπε στο BBC ο καθηγητής Μαρκ Κουκ από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. «Κάτι τέτοιο θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η ασθένεια. Για παράδειγμα, η στρατηγική που ακολουθείται τώρα με τη συνεχή χορήγηση φαρμάκων, λόγω της εμφάνισης των επιληπτικών κρίσεων χωρίς συμπτώματα και προειδοποίηση, μπορεί να αλλάξει και να αναπτυχθούν νέοι τύποι φαρμάκων».

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ