Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Εμφύτευμα «τελειώνει» τον πόνο

Η εμφύτευση ενός μικροσκοπικού δίσκου κάτω από το δέρμα μπορεί να φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αλλά και στη μείωση των βασανιστικών πόνων των αρθρώσεων. Η συσκευή, που έχει το μέγεθος μικρού κέρματος, διαφοροποιεί τα σήματα που στέλνει το νευρικό σύστημα για να μειώσει τη φλεγμονή που προκαλεί η αυτοάνοση ασθένεια. Τα πρώτα αποτελέσματα της πειραματικής εφαρμογής σε ασθενείς που είχαν σχεδόν ακινητοποιηθεί από τον πόνο έδειξαν ότι μπορούν να αλλάξουν την ποιότητα ζωής τους.

Κεραυνοβόληση

Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν το εμφύτευμα για να «κεραυνοβολήσουν» με ηλεκτρικούς παλμούς ένα νεύρο-κλειδί, με σκοπό να μπουν στο νευρικό σύστημα. Οπως εξηγούν, παρόμοιες τεχνικές μπορεί να αντιστρέψουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως το άσθμα, η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Μετατρέποντας τα νευρικά σήματα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα των ορμονών και των αντισωμάτων που παράγονται από τα όργανα, χωρίς να υπάρχει ανάγκη να αλλάξουν φάρμακα. «Ακόμα και σε ασθενείς στους οποίους δεν είχε αποτέλεσμα καμία άλλη μέθοδος είδαμε ξεκάθαρη τάση βελτίωσης. Μπορεί να κατορθώσουμε ύφεση των συμπτωμάτων στο 30% των ασθενών, κάτι που αποτελεί τεράστιο βήμα» σχολιάζει ο καθηγητής Πολ Πίτερ Τακ, ο οποίος έκανε την έρευνα σε συνεργασία με το Ακαδημαϊκό Ιατρικό Κέντρο του Αμστερνταμ.

Η μονάδα ελέγχου εμφυτεύτηκε στο στέρνο είκοσι εθελοντών, ακριβώς κάτω από το κόκκαλο της κλείδας. Ενα καλώδιο τη συνδέει με το εμφύτευμα, το οποίο εφάπτεται του πνευμονογαστρικού νεύρου στο πίσω μέρος του λαιμού. Οι γιατροί ελπίζουν ότι ο νευρικός διεγέρτης θα μπορεί να εφαρμοστεί ευρέως μέσα σε μία δεκαετία, αν και παραδέχονται ότι δεν κατανοούν πλήρως την ισχυρή επίδρασή του. Το καλώδιο διεγείρει το νεύρο, το οποίο συνδέει τον εγκέφαλο με σημαντικά όργανα και ελέγχει βασικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή και ο καρδιακός ρυθμός. Με τη βοήθεια του μαγνητικού διακόπτη μειώνει τη δραστηριότητα στη σπλήνα, βασικό όργανο του ανοσοποιητικού, και το κάνει να παράγει λιγότερα ανοσοκύτταρα που προκαλούν τη φλεγμονή στους ασθενείς. Μόνη παρενέργεια που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα είναι μια αλλοίωση στη φωνή.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

1. ΜΟΝΑΔΑ ΕΛΕΓΧΟΥ
Αυτή εμφυτεύεται στην αριστερή πλευρά του στέρνου. Ενας μαγνητικός διακόπτης περνάει από πάνω του μία φορά την ημέρα από τον ίδιο τον ασθενή σε συγκεκριμένη ώρα, για να στείλει μήνυμα-εντολή μέσω ενός σύρματος στο πνευμονογαστρικό νεύρο.

2. ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ

Λαμβάνοντας το μήνυμα αυτό αρχίζει να στέλνει ηλεκτρικούς παλμούς στο νεύρο, αλλά τη δραστηριότητα στη σπλήνα

3. ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ
Το αποτέλεσμα είναι η σπλήνα να στέλνει λιγότερες πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες στις αρθρώσεις, μειώνοντας έτσι την οδυνηρή φλεγμονή

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ