Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Εμμονή με τα λουκέτα!

Απέρριψε χθες η τρόικα τα κυβερνητικά σχέδια για εξυγίανση της ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς λειτουργίας, ενώ ζήτησε και γρήγορη αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ. Σήμερα οι τροϊκανοί θα περάσουν από το μικροσκόπιο το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η τρόικα επιμένει να μπουν άμεσα λουκέτα στις αμυντικές βιομηχανίες, παρά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι μέσω περικοπών και συγχωνεύσεων οι τρεις εταιρίες μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς να παράγουν ελλείμματα.

Η εμπλοκή ενδέχεται να μεταθέσει για τα τέλη του Οκτωβρίου την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, καθώς υπάρχουν και άλλες διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας σε βασικά θέματα, όπως το αν θα υπάρξει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα στο Προϋπολογισμό, ο τρόπος που θα κλείσει η τρύπα στα δημοσιοοικονομικά του 2013 και τι θα γίνει με τα μέτρα το 2014.

Τα θέματα του Προϋπολογισμού, δηλαδή η υστέρηση των εσόδων άνω του 1 δισ. ευρώ και τα αναγκαία μέτρα για την κάλυψη της μαύρη τρύπας, αλλά και η βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος θα συζητηθούν σήμερα.

Η μελλοντική βιωσιμότητα του στρατιωτικού σκέλους -μετά την απόσχιση και το κλείσιμο του πολιτικού σκέλους- των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και της ΕΛΒΟ αποτελεί το βασικό αγκάθι στις διαπραγματεύσεις. Αυτό ανέφερε χθες κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ίσως αποδειχθεί μελλοντικά πιο «ελαστική» σχετικά με την απαίτησή της να επιστραφούν οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τις δύο επιχειρήσεις, ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Στις χθεσινές διαπραγματεύσεις προτάθηκε, από ελληνικής πλευράς, να ολοκληρωθούν πρώτα οι ανεκτέλεστες παραγγελίες στα ΕΑΣ, συνολικού ύψους 250.000.000 ευρώ, από το Μαρόκο και τις ΗΠΑ, και στη συνέχεια να ακολουθήσουν η σταδιακή σμίκρυνση και η αναδιοργάνωση της επιχείρησης. Οσον αφορά την ΕΛΒΟ, προτάθηκε στην τρόικα να ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο με τα ΕΑΣ, ήτοι να διαχωριστεί το πολιτικό από το στρατιωτικό σκέλος και να μετατραπεί το εργοστάσιο σε στρατιωτική μονάδα παραγωγής. Τα σχέδια αυτά απορρίφθηκαν και η συζήτηση, για την ώρα, βρίσκεται σε αδιέξοδο. Αναφορικά με τη ΛΑΡΚΟ, ο ίδιος κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η τρόικα επιμένει στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης. Επίσης οι τροϊκανοί δεν έχουν πειστεί ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό του 2013 και θεωρούν ορατό το ενδεχόμενο να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για το 2014.

Οι «γκρίζες ζώνες» που εντόπισε η τρόικα αφορούν:

1. Τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2014. Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι το ύψος των φόρων που θα βεβαιωθεί και το ποσοστό εισπραξιμότητας του φόρου.

2. Τα ελλιπή στοιχεία -έως τώρα- των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

3. Το πόσοι φόροι υπέρ τρίτων θα καταργηθούν και ποιοι θα ενταχθούν στον Προϋπολογισμό.

Είναι γνωστό πάντως ότι, εάν η υστέρηση στα έσοδα δεν καλυφτεί μέσα στους επόμενους μήνες από τα αναμενόμενα φορολογικά έσοδα (φόρος εισοδήματος, φόρος στα ακίνητα τέλη Ι.Χ. κ.λπ.), τότε θα απαιτηθούν πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα για να επιτευχθεί ο πολυδιαφημισμένος στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Χθες το πρωί οι επικεφαλής της τρόικας συναντήθηκαν με τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, από τον οποίο ζήτησαν, μεταξύ άλλων, να επιταχυνθεί η πορεία της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ. Επίσης έγινε αναφορά στο νομοσχέδιο για τα σκάφη αναψυχής και στην απελευθέρωση της αγοράς, ενώ συζητήθηκε και το θέμα της αναδιάρθρωσης του Λιμενικού Σώματος, με εξοικονόμηση κόστους και πολλαπλάσιο όφελος.

Στέλιος Κραλογλου

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ