Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Εμμονή της τρόικας με 13ο και 14ο!

Η τρόικα θέλει να καταργήσει τις πολυετίες (τριετίες, πενταετίες) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και να ρίξει τους μισθούς στα επίπεδα των κατώτατων αποδοχών, δηλαδή στα 585 ευρώ.

Η χθεσινή θυελλώδης συνάντηση που είχε αντιπροσωπία της ΓΣΕΕ με τους επικεφαλής της τρόικας αποκάλυψε επίσης ότι επανέρχεται το θέμα της κατάργησης 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και ο επαναπροσδιορισμός των κατώτατων αποδοχών έως 31 Ιουλίου, όπως επιτάσσει το δεύτερο Μνημόνιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, εμφανώς ενοχλημένος από τους τροϊκανούς, έκανε λόγο για «τσαρλατάνους και κομπογιαννίτες με τους οποίους διαφωνούμε σε όλα. Το πρόγραμμά τους δεν είναι φάρμακο, αλλά ένα ματζούνι που κατέστρεψε και σκότωσε την ελληνική οικονομία».

Την ίδια στιγμή στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται σενάρια περικοπών, όπως το ενδεχόμενο κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα (που είναι σήμερα 1.000 ευρώ), όπως επίσης και την οριστική περικοπή της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Μάλιστα, ειδικά για την επικουρική ασφάλιση επεξεργάζονται σχέδιο με βάση το οποίο στο εξής καμία επικουρική σύνταξη δεν θα υπερβαίνει το 20% της κύριας.

Οι πολυετίες αφορούν την πλειονότητα από τους 350.000 περίπου εργαζομένους που καλύπτονται από την ΕΓΣΣΕ. Αποτελούν ένα βασικό στοιχείο του μισθού, με βάση το οποίο κατορθώνουν οι εργαζόμενοι να αυξήσουν τις αποδοχές τους. Σε ενδεχόμενη κατάργησή τους, το μοναδικό όριο που θα υπάρχει είναι ο βασικός της ΕΓΣΣΕ, δηλαδή τα 585 ευρώ μεικτές αποδοχές. Μοναδικές προσαυξήσεις θα είναι τα επιδόματα τέκνων, σπουδών και βαρέων και ανθυγιεινών όπου υπάρχουν.

Η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας (13ος και 14ος μισθός) αποτελούν «διακαή πόθο» των τροϊκανών εδώ και μία διετία. Θεωρούν ότι επιβαρύνουν σημαντικά το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης και ενδεχόμενη κατάργησή τους θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα. Τα συνδικάτα, αλλά και έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς η αγορά θα στεγνώσει κι άλλο από ρευστό, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα λουκέτα και οι απολύσεις με δραματικό ρυθμό.

Η επαναδιαπραγμάτευση του κατώτατου μισθού έχει ξεκινήσει μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, με τη συμμετοχή και του υπουργείου Εργασίας σε ρόλο διαμεσολαβητή. Η τρόικα όμως δεν δεσμεύεται επ’ ουδενί ότι θα κάνει αποδεκτή την όποια συμφωνία ανάμεσα σε εργαζομένους και εργοδότες. Η συμφωνία που είναι πιθανό να προκύψει έχει ως αφετηρία την κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) με την οποία ο κατώτατος μισθός υποχώρησε κατά 22% στον ιδιωτικό τομέα. Η τρόικα θα ήθελε να υπάρξει συμφωνία στη βάση των 585 ευρώ ή και χαμηλότερα για να την κάνει αμέσως αποδεκτή…

Αναφορικά με τα μέτρα που ακόμα βρίσκονται υπό συζήτηση στο οικονομικό επιτελείο για την περικοπή δαπανών ύψους 5 δισ. ευρώ μόνο από το υπουργείο Εργασίας υπάρχει πάντοτε η οριζόντια περικοπή των συντάξεων σε ποσοστό 5% έως 15%, χωρίς ακόμα να έχει αποφασιστεί αν θα ξεκινάει από τα 1.000 ευρώ ή από τα 1.400 ευρώ κλιμακωτά. Επίσης, ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο της επιβολής πλαφόν για κύρια και επικουρική σύνταξη κοντά στα 2.100 ευρώ. Στα σενάρια που συζητιούνται έχει μπει τις τελευταίες ώρες και θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ