Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Εμπαιγμός για 70.000 δανειολήπτες!

Η διπλή ήττα για όσους είχαν πάρει χορηγήσεις σε ελβετικό φράγκο και οι υποσχέσεις που έπεσαν στο κενό

Την μπάλα στην εξέδρα πετάει η κυβέρνηση για το ζήτημα των δανείων σε ελβετικό φράγκο, επικαλούμενη πρόχειρες δικαιολογίες. Ναι μεν αναγνωρίζει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για περίπου 70.000 δανειολήπτες, διαμηνύει όμως πως δεν μπορεί να νομοθετήσει χωρίς να έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση για ομαδική αγωγή δανειοληπτών.

Σαν να λέει στους πολίτες, δηλαδή, «κάντε όλοι μαζί προσφυγή στη Δικαιοσύνη και, αν δικαιωθείτε αμετάκλητα, εμείς θα νομοθετήσουμε υπέρ σας». Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε και εδώ τις προεκλογικές του υποσχέσεις. «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσεται να επιλύσει το θέμα νομοθετικά, εναρμονίζοντας την ελληνική νομοθεσία με τις δικαστικές αποφάσεις, ώστε ν’ ανακουφίσει τους Ελληνες πολίτες…» διακήρυττε το τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στις 16 Ιανουαρίου 2015. Οι 70.000 δανειολήπτες εμφανίζονται διπλά ζημιωμένοι, καθώς όχι μόνο είδαν τις δόσεις των δανείων τους να εκτοξεύονται λόγω της αλλαγής της ισοτιμίας, αλλά θα πρέπει να ψάξουν τη δικαίωση με δικά τους μέσα, είτε δικαστικά είτε εξωδικαστικά με συμβιβασμό με την τράπεζα.

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου παρακολουθεί τις δικαστικές εξελίξεις επί του θέματος αυτού και αναμένει τις αποφάσεις οι οποίες θα δικαιώνουν αμετάκλητα τους δανειολήπτες στη βάση των ομαδικών αγωγών τους. Το παρήγορο είναι ότι τα δικαστήρια δικαιώνουν όσους έχουν προσφύγει μεμονωμένα μέχρι στιγμής, δημιουργώντας δεδικασμένο και για τους υπόλοιπους.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο πλαίσιο που ετοιμάζεται για τα δάνεια σε ξένο νόμισμα δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. Σύμφωνα με κοινοτική οδηγία οι τράπεζες υποχρεώνονται να δίνουν το δικαίωμα στον δανειολήπτη να επιλέγει άλλο νόμισμα όταν η διακύμανση της ισοτιμίας του ευρώ με το νόμισμα του δανείου ξεπερνά το 20% σε σχέση με αυτή που ίσχυε κατά τον χρόνο σύναψης της σύμβασης.

Πάντως, οι δανειολήπτες που έχουν δανειστεί σε συνάλλαγμα, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν αγορά πρώτης κατοικίας, δύνανται να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Κατσέλη και να επιδιώξουν τη δικαστική ρύθμιση της οφειλής τους με -παράλληλα- διάσωση της πρώτης κατοικίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ