Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

Εμπιστευτική έκθεση – καταπέλτης της Γερμανίας καίει τον Ερντογάν

Φαίνεται ότι η στροφή Ερντογάν προς τη Ρωσία και η ανοικτή σύγκρουσή του με τους Ευρωπαίους έχει ανοίξει το στόμα των δεύτερων, ώστε να πουν ανοικτά και επίσημα αυτά που είναι γνωστά και αυτονόητα από τότε σχεδόν που ξεκίνησε ο συριακός πόλεμος, τις σχέσεις δηλαδή του Καθεστώτος Ερντογάν με ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις.

Απόρρητη γνωμοδότηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΒΝD), που έφερε στο φως κατ΄ αποκλειστικότητα ο πρώτος δημόσιος γερμανικός τηλεοπτικός σταθμός ARD, βεβαιώνει ότι η Τουρκία είναι «κεντρικό πεδίο δράσης για ισλαμιστικές ομάδες». Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε στρατιωτικές οργανώσεις σε ολόκληρη τη Εγγύς και Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την ίδια εμπιστευτική γνωμοδότηση.

Η συνεργασία με ισλαμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις στην Εγγύς και Μέση Ανατολή είναι εδώ και χρόνια συνειδητή πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης και υποστηρίζεται ενεργά από τον ίδιο τον Ερντογάν, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει από ένα έγγραφο χαρακτηρισμένο ως εμπιστευτική απάντηση σε επερώτηση του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) στο γερμανικό Λοινοβούλιο. «Οι πολυάριθμες εκδηλώσεις αλληλεγγύης και η υποστήριξη της αιγυπτιακής μουσουλμανικής αδελφότητας, της Χαμάς και ομάδων της ένοπλης αντιπολίτευσης της Συρίας από το κυβερνητικό τουρκικό κυβερνητικό κόμμα ΑΚP και τον πρόεδρο Ερντογάν υπογραμμίζουν τη ιδεολογική τους συγγένεια», αναφέρει η ίδια έκθεση.

Άραγε οι Γερμανοί δεν τα γνώριζαν αυτά τόσα χρόνια, όταν η κ. Μέρκελ επισκεπτόταν την Άγκυρα και παρήλαυνε μαζί με τον κ. Ερντογάν;

Ασφαλώς και τα γνώριζαν, αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα…

Πάντως με το κείμενο αυτό η γερμανική κυβέρνηση διατυπώνει για πρώτη φορά και επίσημα την άποψη ότι υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ του Τούρκου προέδρου και μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, διότι η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί ως τέτοια από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2003, σύμφωνα με το ARD. Μάλιστα, η Τουρκία εντατικοποίησε σκόπιμα τις σχέσεις της με την Χαμάς και άλλες οργανώσεις, όπως αναφέρει το έγγραφο: «Συνέπεια της σταδιακής ισλαμοποίησης της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας από το 2011 ήταν να εξελιχτεί η Τουρκία σε κεντρικό πεδίο δράσης για ισλαμιστικές ομάδες της περιοχής της Εγγύς και Μέσης Ανατολής».

Ακόμη πιο πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στην κυβερνητική γνωμοδότηση γίνεται πολλές φορές λόγος για τον ίδιο τον Ερντογάν και μάλιστα το όνομά του υπογραμμίζεται με κεφαλαία γράμματα.
Το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) θεωρεί ότι επιβεβαιώνεται στην κριτική του. «Η γερμανική κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να συνεχίσει να γίνεται συνυπεύθυνη στο να καθιερωθεί η Τουρκία ως πατρίδα του στρατιωτικού Ισλάμ. Είναι ακατανόητο το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση μεταχειρίζεται τον Ερντογάν με το γάντι, αν και η Τουρκία του φέρεται να είναι το κεντρικό πεδίο δράσης του ισλαμισμού και ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος για εξωτερικά θέματα Σέβιμ Ντάγκντελεν. Η αριστερή βουλευτής κατηγόρησε επίσης τη γερμανική κυβέρνηση ότι εξαπατά την κοινή γνώμη με το να προβάλει μια θετική εικόνα της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία δεν συμβιβάζεται με τις εμπιστευτικές διαπιστώσεις της.

Και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD), όμως, θεωρεί τις διασυνδέσεις της τουρκικής κυβέρνησης ανησυχητικές: «Χωρίς αμφιβολία η ηγεσία του ΑΚΡ προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να καθιερωθεί ως καθοδηγητής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, με μέτρια όμως επιτυχία», είπε ο Ρολφ Μίτσενιχ. Αυτό αφορά και τις ομάδες οι οποίες θα συμφωνούσαν με τις πράξεις βίας», πρόσθεσε.

tilegrafima.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ