Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Εμπορεύσιμο το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Κύπρο

ΑΟΖ: Περνά από τη φάση της έρευνας υδρογονανθράκων στην εκμετάλλευση

Ενα σημαντικό βήμα για την εμπορική αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του λεγόμενου «Οικοπέδου 12» της ΑΟΖ της σημειώθηκε χθες για την Κύπρο. Οι αδειούχες του ερευνητικού τεμαχίου εταιρίες Noble Energy, Delek και Avner κήρυξαν το κοίτασμα «Αφροδίτη» εμπορεύσιμο, χαρακτηρισμός που αντικατοπτρίζει την εκτίμηση των εταιριών ότι οι ποσότητες των πηγών είναι επαρκείς για να στηρίξουν την ανάπτυξή τους. Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος περνά από τη φάση της έρευνας υδρογονανθράκων σε αυτήν της εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα δε με τις υποχρεώσεις που οι εταιρίες έχουν αναλάβει έναντι του κυπριακού δημοσίου, θα πρέπει να υποβάλουν στη συνέχεια στην κυβέρνηση της Λευκωσίας το σχέδιό τους για την ανάπτυξη και την παραγωγή του κοιτάσματος, το οποίο θα περιλαμβάνει την πρότασή τους για τη μέθοδο και το χρονοδιάγραμμα παραγωγής, αλλά και τον σχεδιασμό για την εμπορική διάθεση των υδρογονανθράκων που θα παραχθούν. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από την κυπριακή κυβέρνηση, πριν χορηγηθεί με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου η τελική άδεια εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις εν λόγω εταιρίες, με όρους που θα καθοριστούν σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο και τις σχετικές διακρατικές συμφωνίες της χώρας.

Χθες, το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας χαρακτήρισε με ανακοίνωσή του την πρωτοβουλία των εταιριών «ορόσημο» και «σημαντικό πρώτο βήμα» προς την εμπορευματοποίηση των γηγενών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, «τόσο για την εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή και άλλες χρήσεις όσο και για σκοπούς εξαγωγών, μέσω απευθείας υποθαλάσσιων αγωγών προς γειτονικές χώρες».
Για να προχωρήσουν οριστικά τα έργα στο στάδιο της ανάπτυξης θα πρέπει να ολοκληρωθούν, σύμφωνα με τις αδειούχες εταιρίες, οι προϋποθέσεις ρυθμιστικής ασφάλειας και τεχνικού μηχανολογικού σχεδιασμού, καθώς και να καταρτιστεί το πλάνο διαδικασιών σύναψης συμβάσεων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ