Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Εμποροι: Ανακωχή 60 ημερών

Δίμηνη παράταση έως το τέλος του έτους δόθηκε στην κλαδική σύμβαση του εμπορίου, καθώς επετεύχθη συμφωνία ανάμεσα στους εργοδότες (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) και την ομοσπονδία των εργαζομένων (ΟΙΥΕ). Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, υπογράφηκε πρωτόκολλο διαπραγμάτευσης που σημειώνει ότι η παράταση αυτή δόθηκε για να συνεχιστούν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και να υπάρξει συμφωνία για μια νέα κλαδική σύμβαση. Συμφωνήθηκε όμως η όποια νέα σύμβαση να έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι τυχόν νέες περικοπές στις αποδοχές των περίπου 500.000 εργαζομένων στο εμπόριο θα επηρεάσουν και τους μισθούς που πρόκειται να δοθούν τους δύο τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους. Σημειώνεται ότι η θέση της ΕΣΕΕ, όπως εκφράστηκε με επίσημη επιστολή προς τους εργαζομένους πριν από μερικές ημέρες, ήταν να υπάρξει νέα σύμβαση με μείωση αποδοχών 13%, από 863 ευρώ που είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός στον κλάδο στα 751 ευρώ μεικτά.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε αυτή τη σολομώντεια λύση της προσωρινής ανακωχής, επειδή η ισχύουσα σύμβαση έληγε τυπικά στις 31 Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι άνοιγε έτσι ο δρόμος για πιέσεις από την πλευρά των εργοδοτών για να υπογραφούν ατομικές συμβάσεις με όριο τα 586 ευρώ (511 ευρώ για νέους έως 25 ετών) του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Κάτι που είναι πιθανό να μην αποτραπεί ούτε με την υπογραφή του πρωτοκόλλου διαπραγμάτευσης, καθώς πηγές από την πλευρά των εργοδοτών θεωρούν ότι δεν καλύπτονται νομικά και μπορούν, ακόμα και έτσι, να επιβάλουν νέες μειώσεις μισθών με ατομικές συμβάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης υποστηρίζει ότι στον κλάδο του εμπορίου οι ατομικές συμβάσεις κάνουν θραύση, καλύπτοντας το 60% του συνόλου των εργαζομένων. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας, ενώ η μαύρη απασχόληση επίσης βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ