Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Εμποροι: Νέα παρέμβαση για τις επιταγές!

Ζητούν άμεσα πέντε ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων 

Πέντε άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων σε συναλλαγές όπως η διακίνηση επιταγών ζητά, διλα του προέδρου του, Β. Κορκίδη, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ), προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην αγορά. Συγκεκριμένα, το ΕΒΕΠ ζητά τις εξής παρεμβάσεις:

  • Παράταση της προθεσμίας εξόφλησης επιταγών προς αποφυγή της μαύρης λίστας του «Τειρεσία». Πρόκειται για επιταγές που, σύμφωνα με το ΕΒΕΠ, ίσως ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ, οι οποίες έχουν εκδοθεί και οπισθογραφηθεί από πολλές επιχειρήσεις και έχουν λήξει από 30/6 έως 20/7. Με το υπάρχον καθεστώς, οι επιταγές αυτές θα πρέπει να εξοφληθούν εντός οκτώ ημερών από το άνοιγμα των τραπεζών – το αίτημα είναι να δοθεί παράταση τουλάχιστον μέχρι τέλος του μήνα.
  • Να επιτραπούν τα εμβάσματα για πληρωμή των προμηθευτών στο εξωτερικό με χρήση των ποσών που προέρχονται είτε από καταθέσεις μετρητών είτε από πιστώσεις που προέρχονται από το εξωτερικό.
  • Να δοθεί προτεραιότητα στις επιχειρήσεις για πρόσβαση στις τραπεζικές θυρίδες, προκειμένου να πάρουν επιταγές πελατών τους που έχουν εναποθέσει πριν από το κλείσιμο των τραπεζών.
  • Να τεθεί όριο ανάληψης μετρητών από εταιρικούς λογαριασμούς όψεως για την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών των επιχειρήσεων.
  • Δημιουργία υποεπιτροπών ελέγχου σε κάθε συστημική τράπεζα για τα εμβάσματα εξωτερικού και τη δυνατότητα κάθε υποκατάστημα να δέχεται τον φυσικό φάκελο εισαγωγής με τα δικαιολογητικά, όπως τιμολόγια, διασαφήσεις, φορτωτικές κ.ά.

Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Ανώνυμων Τεχνικών Εταιριών υποστηρίζει ότι χιλιάδες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μπουν στη «μαύρη λίστα» του «Τειρεσία», καθώς η πλειονότητα των επιταγών κινδυνεύουν να σφραγιστούν ως ακάλυπτες λόγω αδυναμίας πρόσβασης στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ