Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Εμβόλιο ελπίδας για τον καρκίνο στους νεφρούς

Ενα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία του καρκίνου των νεφρών έκαναν επιστήμονες στη Γερμανία, οι οποίοι ολοκλήρωσαν με επιτυχία δύο κλινικές μελέτες νέου εμβολίου για την ασθένεια!

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Τυβίγγης στη Γερμανία, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από την εταιρία βιοτεχνολογίας immatics biotechnologies GmbH, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των κλινικών ερευνών του εμβολίου IMA901, το οποίο θεωρείται καινοτομία στον τομέα της θεραπείας του καρκίνου.

Οπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Nature Medicine», το IMA901 αποτελείται από 10 ειδικά συνθετικά πεπτίδια που φέρουν την ονομασία TUMAP και ενεργοποιούν τα Τ-κύτταρα, που αποτελούν τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία, η διαδικασία αυτή έχει στόχο να ενισχύσει τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού, ώστε να επιτεθούν στον καρκίνο.

Οι δύο κλινικές μελέτες έδειξαν ότι το εμβόλιο επιτυγχάνει τον στόχο αυτόν, δίνοντας στους ασθενείς παράταση ζωής, η οποία είναι αρκετά μεγαλύτερη από ό,τι εκείνη που τους προσφέρουν οι πιο εξελιγμένες μέθοδοι χημειοθεραπείας – και μάλιστα με πολύ λιγότερες παρενέργειες. «Ολα τα φάρμακα που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν έχουν επιφέρει σημαντική βελτίωση σε ό,τι αφορά τη συρρίκνωση των όγκων, όχι όμως και στην επιθυμητή αύξηση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών. Και σε καμία περίπτωση δεν θεραπεύουν» εξηγεί ο καθηγητής δρ Amulf Stenzl, ο οποίος επέβλεπε τις κλινικές δοκιμές. «Ετσι από κλινικής άποψης η περαιτέρω ενίσχυση των αντιδράσεων του ανοσοποιητικού σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία θα είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια ιδιαιτερότητα της μελέτης για τον καρκίνο στους νεφρούς είναι η ενδελεχής ανάλυση των αντιδράσεων του ανοσοποιητικού κατά των καρκινικών αντιγόνων, που έγινε με τη βοήθεια βιοδεικτών. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν περισσότεροι από 300 πιθανοί βιοδείκτες, πολλοί από τους οποίους μελετώνται αυτόν τον καιρό από τους επιστήμονες στο πλαίσιο της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής των ασθενών μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ