Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Εν κρυπτώ πούλησε η Hochtief!

Από τα τηλεγραφήματα των διεθνών πρακτορείων πληροφορήθηκαν χθες στην κυβέρνηση και στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) ότι η γερμανική Hochtief πώλησε το μερίδιο (26,7%) που κατέχει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Public Sector Pension Investment Board (PSP), η οποία διαχειρίζεται τα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων, των αστυνομικών και των στρατιωτικών του Καναδά. Η Hochtief, που ελέγχεται πλέον από τον ισπανικό κατασκευαστικό κολοσσό ACS, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τους Καναδούς να πωλήσει τη θυγατρική Hochtief Airport, η οποία, εκτός από το 26,7% της Αερολιμήν Αθηνών, ελέγχει και τα αεροδρόμια σε Τίρανα, Βουδαπέστη, Ντίσελντορφ, Αμβούργο και Σίδνεϊ.

Σημειώνεται πάντως ότι η συμφωνία μετόχων που είχε υπογράψει η Hochtief με το Ελληνικό Δημόσιο προέβλεπε πως το τελευταίο διατηρούσε «δικαίωμα πρώτης άρνησης», δηλαδή έπρεπε να ερωτηθεί προτού μεταβιβαστεί το ποσοστό των Γερμανών. Οπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, στο Ελληνικό Δημόσιο το έμαθαν από τις ειδήσεις, έστω και αν ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης επιχείρησε κατόπιν να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με δήλωση περί «εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Ελλάδα». Οι Γερμανοί είχαν πρόβλημα και με ΦΠΑ ύψους 500.000.000 που διεκδικούσε το Ελληνικό Δημόσιο. Προσέφυγαν όμως σε αγγλικά δικαστήρια και τελικά κέρδισαν τη διαιτησία.

Η Hochtief από τη χθεσινή πώληση θα βάλει στα ταμεία της περί το 1,1 δισ. ευρώ, αλλά στο ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούν ότι η αποχώρησή τους θα καθυστερήσει τη διαδικασία πώλησης του ποσοστού (55%) που κατέχει το Δημόσιο στην Αερολιμήν Αθηνών. Το ΤΑΙΠΕΔ προωθεί την πώληση του 55%, αλλά τώρα πρέπει να συμφωνήσει με τον νέο μέτοχο και διαχειριστή. Σημειώνεται ότι η Hochtief Airport διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Αθήνας και δύσκολα θα βρεθεί επενδυτής που απλώς θα αγοράσει μόνο το ποσοστό του Δημοσίου. Στο ΤΑΙΠΕΔ είχαν σχηματίσει την εντύπωση (με βάση και σχετικά δημοσιεύματα) ότι η Hochtief θα πωλήσει μόνο τα άλλα πέντε αεροδρόμια και θα κρατήσουν τη συμμετοχή στην Αερολιμήν Αθηνών. Ετσι είχαν ελπίδες ότι θα πωλήσουν από κοινού σε τρίτο επενδυτή, με ταυτόχρονη παράταση της σύμβασης παραχώρησης. Αλλά και στη Βουλή είχε αναφερθεί ότι ξαναρχίζουν οι συζητήσεις με τη γερμανική πλευρά.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η Hochtief έχει ήδη «πωλήσει» το 13,3% της Αερολιμήν Αθηνών στην Hochtief Airport Capital, την οποία έχει ήδη πωλήσει πάλι σε καναδικά και αυστραλιανά κεφάλαια. Τέλος, το 4,99% της εταιρίας διαχείρισης του «Ελευθέριος Βενιζέλος» ανήκει στον Ομιλο Κοπελούζου. Το χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ προέβλεπε ότι η πώληση του 55% που ελέγχει το Δημόσιο θα γίνει μέσα στο έτος και ήδη είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κινεζικούς ομίλους, οι οποίοι είχαν, μάλιστα, επισκεφθεί δύο φορές τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Τώρα στο Ταμείο πρέπει να περιμένουν ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία της Hochtief με τους Καναδούς, εκτός και εάν οι τελευταίοι θελήσουν να αγοράσουν και το ποσοστό που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ