Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Ενα φωτοβολταϊκό σύστημα «σταθμός» από την ΕΛ.ΠΕ. ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ στην Καρδίτσα

Ενα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά συστήματα που έχουν κατασκευαστεί στη χώρα -συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 8,99 MW- υλοποίησε στην περιοχή Σοφάδων Καρδίτσας η ΑΤΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., θυγατρική της ΕΛ.ΠΕ. ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣΤο έργο θα παράγει ετησίως περί τα 13.000 MWh πράσινης ενέργειας, που αντιστοιχούν σε αποφυγή έκλυσης περίπου 15.000 τόνων CO2. Υπολογίζεται ότι η παραγόμενη ενέργεια θα καλύπτει τις ετήσιες ανάγκες τουλάχιστον 4.000 νοικοκυριών.

Σε τέσσερις μήνες

Το φωτοβολταϊκό σύστημα εγκαταστάθηκε σε ιδιόκτητη έκταση περίπου 140 στρεμμάτων και αποτελείται από 27.260 φωτοβολταϊκές γεννήτριες (πλαίσια) Jinko 330Wp έκαστη και δύο σταθμούς αντιστροφέων ΑΒΒ PVS980, ισχύος 4,2MW καθένας.
Η κατασκευή του έγινε από την εταιρία JUWI Hellas A.E., ενώ οι εργασίες άρχισαν τον Ιούνιο του 2018 και ολοκληρώθηκαν σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών.

Είναι το πρώτο σύστημα στην Ελλάδα που υλοποιήθηκε με τεχνολογία των 1.500V DC και πιστοποιήθηκε με το πρότυπο 62446-1:2016 όσον αφορά τον σχεδιασμό και την κατασκευή του.

Το εν λόγω έργο -που συμμετείχε επιτυχώς στον δημόσιο πιλοτικό διαγωνισμό του Δεκεμβρίου 2016 της ΡΑΕ για φωτοβολταϊκά ισχύος μεγαλύτερης του 1 MW- συνδέθηκε ήδη με το δίκτυο, ενώ σε δοκιμαστική λειτουργία είχε τεθεί από τις 17 Οκτωβρίου 2018. Σε δήλωσή του ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων Ομίλου ΕΛ.ΠΕ. Γιώργος Αλεξόπουλος επισήμανε: «Η συγκεκριμένη επένδυση εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό για ανάπτυξη σημαντικού χαρτοφυλακίου ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ