Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020

Ενα κάτεργο με πρόεδρο, σημαία και… κανίβαλους!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Πάει ένας και πλέον χρόνος από τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ στη Βόρεια Κορέα και τη συνέχιση της δυναστείας των Κιμ από τον γιο του. Οι δημόσιες εμφανίσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν με τη νεαρή σύζυγό του, μια πρώην τραγουδίστρια, έφεραν στο προσκήνιο τη συζήτηση περί αλλαγής στη χώρα της κλεπτοκρατίας και των φρικτών μυστικών. Οσοι ήλπιζαν σε «άνοιγμα» της Πιονγιάνγκ προς τον έξω κόσμο διαψεύστηκαν. Το καθεστώς, που χάρισε απλόχερα την αξιοπρεπή επιβίωση στα μέλη του, οδήγησε στην αυτοεξορία τους διαφωνούντες, χώρισε οικογένειες και βύθισε στην εξαθλίωση και την πείνα χιλιάδες ανθρώπους, μεταξύ αυτών, παιδιά, δεν άλλαξε. Στην Πιονγιάνγκ κυκλοφορούν περισσότερες Mercedes Benz, τα παιδιά της ελίτ παίζουν bowling ή απολαμβάνουν τα σπορ στα νεόδμητα πάρκα ψυχαγωγίας. Για το σύνολο των Βορειοκορεατών, όμως, η ζωή είναι μετρημένη έως στερημένη. Γι’ αυτούς που ζουν στο περιθώριο, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις γκρίζες κηλίδες στους χάρτες της Google, η ζωή είναι απλά ανυπόφορη. Ουδείς γνωρίζει άλλωστε εάν τα δημοσιεύματα που φέρουν Βορειοκορεάτες να έχουν καταφύγει στον κανιβαλισμό για να επιβιώσουν ευσταθούν. Δημοσιεύματα που προκάλεσαν σοκ στη διεθνή κοινότητα και που έκαναν την εμφάνισή τους σχεδόν ταυτόχρονα με τις πυραυλικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ.

Η διεθνής απομόνωση της Βόρειας Κορέας και η αυστηρή στάση των «εχθρών» της έκοψαν το νήμα της ανθρωπιστικής και επισιτιστικής βοήθειας, γεμίζοντας ασφυκτικά τα ορφανοτροφεία. Τα ελάχιστα ντοκιμαντέρ που έχουν γυριστεί στη Βόρεια Κορέα δείχνουν συνήθως καλοζωισμένα παιδιά και τέλειες σχολικές υποδομές. Οι φωτογραφίες, όμως, αλλά και οι μαρτυρίες ξένων δημοσιογράφων που κατάφεραν να δουν και την άλλη όψη της χώρας προκαλούν σοκ και δέος. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι κρατούνται υπό συνθήκες φρίκης στα στρατόπεδα εργασίας στη Βόρεια Κορέα. Οι κρατούμενοι παρακολουθούν τις εκτελέσεις των συγκρατουμένων τους και τρέφονται με ποντίκια για να επιβιώσουν.

Αυτή είναι όμως η μια όψη της χώρας. Η άλλη, η συνηθισμένη, είναι διαφορετική. Το βέβαιο, όμως, είναι ότι δεν έχει καμία σχέση με τα δυτικά πρότυπα του 21ου αιώνα.

Ο Τζον Εβεραρντ, πρέσβης της Βρετανίας στη Βόρεια Κορέα τη διετία 2006-2008, περιέγραψε την εμπειρία του στην εφημερίδα «Independent», λέγοντας ότι οι ντόπιοι δεν είναι τόσο ρομπότ όσο φαντάζουν στον έξω κόσμο. Τον Οκτώβριο του 2006, λίγους μήνες αφότου ο Εβεραρντ διορίστηκε πρεσβευτής στην Πιονγιάνγκ, η Βόρεια Κορέα έκανε την πρώτη της πυραυλική δοκιμή. Ο Εβεραρντ ταξίδεψε σε ολόκληρη τη χώρα και κατάφερε να απαθανατίσει στιγμές της καθημερινής ζωής των Βορειοκορεατών μέσω του φωτογραφικού του φακού αλλά και των σημειώσεων που κράταγε. «Παρά τις προσπάθειες του καθεστώτος να μπλοκάρει τις επαφές ντόπιων με ξένους, κατάφερα να γνωρίσω καλά μερικούς Βορειοκορεάτες. Συνειδητοποίησα ότι ενώ θεωρούνται ευρέως ως πανομοιότυπα “ρομπότ”, που υπακούν σε κάθε εντολή του ηγέτη τους χωρίς να την αμφισβητούν, αυτό δεν ισχύει» ανέφερε. Σύμφωνα με τον Εβεραρντ, οι Βορειοκορεάτες που γνώρισε ανήκαν στους προνομιούχους της Πιονγιάνγκ, όχι όμως και στην ελίτ του καθεστώτος – που ζει πολυτελώς και σπανιότατα έρχεται σε επαφή με ξένους. «Οι φίλοι μου δεν έτρωγαν καλά, αλλά, τουλάχιστον, έτρωγαν τακτικά. Τα ρούχα τους δεν ήταν κομψά, αλλά επαρκή (αν και όλοι τους διέθεταν ένα ειδικό σύνολο για τις υποχρεωτικές εμφανίσεις σε παρελάσεις και άλλες επίσημες εκδηλώσεις). Δεν ζούσαν στις βίλες της ελίτ ούτε στις καλύβες των φτωχών, αλλά σε άβολα διαμερίσματα» προσθέτει. Η μετακίνησή τους προς και από την πληκτική τους εργασία ήταν κουραστική (οι συγκοινωνίες στην Πιονγιάνγκ βγαίνουν συχνά εκτός λειτουργίας). Ολοι τους αφιέρωναν χρόνο στους συναδέλφους τους, αφενός για να κάνουν πιο ευχάριστο το εργασιακό τους περιβάλλον και αφετέρου για να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους φίλους σε περίπτωση που έχουν μπελάδες. «Μετά τη δουλειά μπορεί να πήγαιναν σε κάποια πολιτική συγκέντρωση. Οταν τους ρωτούσα τι συνέβαινε στις συγκεντρώσεις αυτές, απαντούσαν ότι δεν θυμούνταν. Αρχικά νόμιζα ότι αυτός ήταν ένας ευγενικός τρόπος για να αρνηθούν να απαντήσουν, όμως κάποτε παρευρέθην σε μια τέτοια πολιτική συγκέντρωση και το κοινό είχε απλανή ματιά. Ισως οι φίλοι μου να έλεγαν αλήθεια: Κατέβαζαν ρολά και πραγματικά δεν θυμούνταν» αναφέρει ο πρώην πρέσβης. Τα βράδια στο σπίτι συζητούσαν με την οικογένειά τους και έβλεπαν τηλεόραση. Πιο δημοφιλές ήταν το μισάωρο διεθνών ειδήσεων, που μεταδιδόταν τις Κυριακές. «Ολοι το παρακολουθούσαν και απευθύνονταν σε μένα για περισσότερες πληροφορίες» προσθέτει.

Αν και δεν πεινούσαν, το διαιτολόγιό τους ήταν μονότονο. Ετρωγαν πιο πολύ ρύζι από τους περισσότερους συμπατριώτες τους, αλλά το κρέας σπάνιζε. Τα γεύματά τους ήταν ρύζι, βραστά λαχανικά και το απαραίτητο κιμτσί (πικάντικο λάχανο). Οι οικογενειακές σχέσεις ήταν πολύ παραδοσιακές. «Οι φίλοι μου αναφέρονταν στους γονείς τους με σεβασμό αντί για τρυφερότητα και οι επισκέψεις σε αυτούς φάνταζαν ως καθήκον και όχι ως ευχαρίστηση. Λάτρευαν τα παιδιά τους και μερικοί τους προσέφεραν ιδιαίτερα μαθήματα, ιδίως αγγλικών», σύμφωνα με τον Εβεραρντ.

Τα οικονομικά προβλήματα της Βόρειας Κορέας τούς επηρέαζαν βαθιά. Αν και όλοι είχαν ντους, κανένας δεν μπορούσε να θυμηθεί πότε χρησιμοποίησε ζεστό νερό τελευταία φορά. Τα κρύα ντους τον χειμώνα στην Πιονγιάνγκ, με τους -20 βαθμούς Κελσίου, δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Μεγάλη ανησυχία τούς προκαλούσε η πρόσβαση σε φάρμακα, τα οποία ήταν πάντα σε έλλειψη. «Μου ζητούσαν συχνά φάρμακα, αλλά όχι τόσο συχνά όσο DVD με σαπουνόπερες. Αυτές παρουσίαζαν έναν κόσμο τον οποίο οι Βορειοκορεάτες μπορούσαν μόνο να ονειρευτούν και οι φίλοι μου τις “καταβρόχθιζαν” λαίμαργα» λέει ο Εβεραρντ. «Η αντίδρασή τους στην προπαγάνδα, με την οποία βομβαρδίζονταν αδιάκοπα, ποίκιλλε. Ενα μέρος το αγνοούσαν, αλλά άλλο το δέχονταν – πίστευαν ότι η Βόρεια Κορέα είναι μια ηρωική χώρα, που μάχεται τη συνωμοσία των ΗΠΑ να την καταστρέψει. Είχαν διδαχτεί να μισούν τους Αμερικανούς, αλλά οι περισσότεροι δεν τους μισούσαν» καταλήγει.

«Η απόλυτη κτηνωδία» λένε ξένα ΜΜΕ

Πριν από λίγες ημέρες τόσο ο «Independent» όσο και οι «Sunday Τimes» περιέγραφαν «την απόλυτη ανθρώπινη κτηνωδία» στις αγροτικές περιοχές Χουανγκάε της Βόρειας Κορέας, όπου οι κάτοικοι λιμοκτονούν και τα περιστατικά κανιβαλισμού αυξάνονται διαρκώς, με τα θύματα να ξεπερνούν πια τα 10.000. Ο «Independent» ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρόσφατα ένας πατέρας καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε, επειδή σκότωσε τα παιδιά του -τον γιο και την κόρη του-, προκειμένου να τα φάει. Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται.

Το βέβαιο είναι ότι η καθημερινότητα για τους κοινούς θνητούς της Βόρειας Κορέας δεν βελτιώθηκε με τον διάδοχο της δυναστείας των Κιμ. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν εξαιτίας της ξηρασίας, ενώ οι πυραυλικές δοκιμές προκάλεσαν νέο εμπάργκο στην επισιτιστική βοήθεια του ΟΗΕ. Η τιμή του ρυζιού διπλασιάστηκε σε μόλις έναν χρόνο και οι μεγάλες ελλείψεις σε καύσιμα, ηλεκτρισμό αλλά και πρώτες ύλες οδήγησαν πολλά εργοστάσια σε αναστολή της λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα εκατομμύρια Βορειοκορεάτες να μείνουν χωρίς δουλειά. Την ίδια ώρα οι ηλεκτροφόροι φράκτες στα σύνορα καθιστούν ολοένα και πιο δύσκολη τη διαφυγή από τη «μεγαλύτερη φυλακή» του κόσμου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ληστεία με τα αναδρομικά στις συντάξεις!

Αντί ο ΕΦΚΑ να πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ακριβή ποσά, κατέβαλε έως και 75% λιγότερα Το επιτελικό κράτος των κυρίων Μητσοτάκη και Βρούτση...

Ο Γιώργος Κύρτσος αποθεώνει τον… εαυτό του σε ένα Ρεσιτάλ αμετροέπειας

Η δημόσια αυτοϊκανοποίηση του Κύρτσου! Ρεσιτάλ αυτοαποθέωσης έδωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος, προκαλώντας -δικαίως- ποικίλα ειρωνικά σχόλια. Ο «γαλάζιος» ευρωβουλευτής και πρώην...

Νέος Πτωχευτικός: Χαριστική βολή για τους μικρομεσαίους!

Έρευνα: Οι «γκρίζες ζώνες» του νέου νόμου. Θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στις ευάλωτες οικογένειες, αλλά και στις επιχειρήσεις, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς Από τις...

OPAP ARENA από ψηλά-Αποκλειστικά πλάνα από το νέο γήπεδο της ΑΕΚ

Ο υπεύθυνος του έργου Πάνος Παναγιωτίδης αποκαλύπτει στον ΟΠΑΠ πότε θα είναι έτοιμο και εξηγεί γιατί θα αποτελεί «καυτή» έδρα Το όνειρο των φίλων της...

Αντιπολίτευση: Τα αποτελέσματα του νομοσχεδίου είναι δολοφονικά

Διμέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η ελάσσονα αντιπολίτευση, η οποία ναι μεν υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας κατά του Χρήστου Σταϊκούρα...