Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Ενα λουκέτο την ημέρα!

H κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν ασχολήθηκε για την ανάσχεση του ρεύματος χαμένων θέσεων εργασίας στην Ξάνθη, από την προϊούσα αποβιομηχάνιση, αλλά προκλητικά δυσχέρανε την προσπάθεια επιβίωσης των εναπομεινασών επιχειρήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που έφερε μιλώντας στη «δημοκρατία» η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης κυρία Θεοδοσία Ιακωβίδου: «Οσοι επιχειρηματίες αντέχουν ακόμη, έχουν λαμβάνειν 6 εξάμηνα της επιδότησης εργασίας 12%, που αποτελούσε μια σημαντική ενίσχυση κι ένα απ’ τα βασικότερα κίνητρα επενδύσεων». Σαν να λέμε μια κρατική βοήθεια εγκρίθηκε για τις επιχειρήσεις του ακριτικού νομού κι αυτή αποδείχθηκε στην πράξη δώρο – άδωρο, αφού η καταβολή της επιδότησης εκκρεμεί επί τριάμισι χρόνια!

«Η αναλγησία του κράτους και η έλλειψη ενδιαφέροντος απ’ τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δύο χρόνια, που δεν προσπάθησαν στοιχειωδώς να ανακόψουν την καταστροφική πορεία της περιοχής, οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση που βιώνουν οι Ξανθιώτες», διαπιστώνει η κυρία Ιακωβίδου.

Δυστυχώς, τα πλήγματα για τον μεταποιητικό τομέα της Ξάνθης δείχνουν να μην έχουν τελειωμό. «Ο τελευταίος εργασιακός πνεύμονας της Ξάνθης, η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, ξεπουλιέται σε ιδιώτες με λανθασμένους χειρισμούς απ’ τη μεγαλομέτοχο ΑΤΕ, που την απαξίωσε τελείως ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση του ενδιαφέροντος των υποψηφίων αγοραστών του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της», δηλώνει η ίδια.

Αλλά και στους άλλους τομείς της οικονομίας του νομού η κατάσταση δεν είναι καλύτερη:

«Οι αγρότες της περιφέρειας αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, με την υφαλμύρωση να απειλεί όλο τον κάμπο και το μεγάλο αρδευτικό έργο να είναι κολλημένο σε δικαστικές διαδικασίες μετά την προσφυγή οικολογικών οργανώσεων, ενώ η καλλιέργεια του καπνού που απέδιδε κάποτε το κύριο εισόδημα των καλλιεργητών στα βόρεια του νομού, έχει μειωθεί με τραγικά αποτελέσματα».

«Ο τουρισμός, για τον οποίο έγιναν τεράστιες προσπάθειες ιδιωτών και εκλεγμένων τα προηγούμενα χρόνια, έχει υποστεί καθίζηση με αποτέλεσμα ήδη τα πρώτα ξενοδοχεία να έχουν κλείσει, ενώ έπεται συνέχεια, αφού με δικές τους δυνάμεις κρατούν τις επιχειρήσεις τους πλέον οι επιχειρηματίες του κλάδου».

Τα παραπάνω αρνητικά δεδομένα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην άλλοτε ακμάζουσα αγορά της Ξάνθης. Η πρόεδρος της ΝΟΔΕ δίνει ξεκάθαρα τη θλιβερή εικόνα:

«Η αγορά της Ξάνθης που ήταν ονομαστή για την ποικιλία, την ποιότητα και τις τιμές της, σήμερα ψυχορραγεί, με τους επαγγελματίες να κλείνουν τα καταστήματα ο ένας μετά τον άλλον και ύστερα από δεκαετίες δουλειάς να μένουν άνεργοι, αφού πρώτα απολύσουν το προσωπικό τους. Η μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος των καταναλωτών οδηγεί σχεδόν καθημερινά και μια επιχείρηση στο λουκέτο.

Μια βόλτα στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης, καταδεικνύει και το μέγεθος του προβλήματος, αφού τα καταστήματα που κλείνουν παραμένουν ανοίκιαστα με όλες τις συνέπειες για τον οικονομικό ιστό της πόλης».

«Στέλνουν τους νέους στο εξωτερικό»

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και η κατάργηση στρατιωτικών και άλλων δομών να επιδεινώσει το κλίμα. «Αυτό συνδυάστηκε με την κατάργηση επιδομάτων δημοσίων υπαλλήλων για αγορά σπιτιού σε παραμεθόριες περιοχές όπως η Ξάνθη, που όμως φαίνεται ότι πλέον δεν θεωρείται προβληματική παραμεθόριος περιοχή», σημειώνει η κυρία Ιακωβίδου.

«Το μήνυμα που εκπέμπει η Ξάνθη είναι αγωνία και ανασφάλεια, ειδικά με την καθημερινή διαπίστωση ότι οι νέοι όλο και συχνότερα προτιμούν να μην επιστρέφουν πια μετά τις σπουδές τους, αναζητώντας εργασία και μέλλον σε άλλα μέρη και συχνά στο εξωτερικό», τονίζει η ίδια, εκτιμώντας παράλληλα ότι είναι απαραίτητη «η θέσπιση κινήτρων που θα μπορούσαν να καταστήσουν και πάλι την περιοχή πόλο έλξης για νέες επενδύσεις, που φαντάζουν ως η μόνη διέξοδος».

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ