Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

Ενα μουσείο γεμάτο οράματα

Οσο πλούσια είναι η ιστορία και η φήμη της Θήβας, της πόλης του Επαμεινώνδα και του Πελοπίδα, μιας από τις αρχαιότερες της Ελλάδας, τόσο φτωχή είναι η αξιοποίηση αυτής της σπουδαίας κληρονομιάς προς όφελος του τόπου! Αρκεί να αναφερθεί ότι μόλις στις μέρες μας αποκτά ένα αρχαιολογικό μουσείο αντάξιο της Ιστορίας της. Το κτίριο είναι έτοιμο και βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνθετη και ευαίσθητη διαδικασία μεταφοράς και εγκατάστασης των διάφορων ευρημάτων σε αυτό. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν ενάμισι με δύο χρόνια για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου -έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση-, οπότε και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας θα ανοίξει τις πύλες του. Η λειτουργία του ξεφεύγει από τα στενά αρχαιολογικά πλαίσια και ανάγεται σε κομβικό σημείο και εφαλτήριο τουριστικής ανάδειξης της περιοχής. Είναι ενδεικτικό ότι η δημοτική αρχή σχεδιάζει να προωθήσει σε τουριστικά γραφεία την ιστορική διαδρομή Ακρόπολη – Θήβα – Δελφοί. Κι αυτό προκειμένου η Θήβα να πάρει μια θέση στον ελληνικό χάρτη τουριστικών προορισμών με ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον, από τον οποίο απουσιάζει παντελώς.

Το αρχαιολογικό μουσείο είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης, δίνοντας την ευκαιρία ανάδειξης και των άλλων αξιοθέατων του τόπου. Η τουριστική ανάπτυξη της Θήβας, με βάση τον αρχαιολογικό πλούτο της, είναι βαρύνουσας σημασίας για την τοπική οικονομία, η οποία υφίσταται τις σοβαρές συνέπειες της κρίσης. Τα αγροτικά εισοδήματα περιορίζονται, ενώ το κλείσιμο βιομηχανικών μονάδων επιδείνωσε την ανεργία. Μάλιστα, επειδή αυξάνονται συνεχώς οι κάτοικοι που οδηγούνται στην ανέχεια, στερούμενοι και τα στοιχειώδη, ο Δήμος Θηβαίων σκοπεύει να ιδρύσει κοινωνικό παντοπωλείο. Σε σχέση με την περιφέρεια του δήμου, εκτός από τα έργα που εκτελούνται ή έχουν δρομολογηθεί, μεταξύ άλλων, κατατέθηκαν προτάσεις για ένταξη στο ΕΣΠΑ της κατασκευής σταθμών βιολογικού καθαρισμού στις Πλαταιές και στα Βάγια.

 

Λίφτιγκ στο κέντρο

Για τη βελτίωση της εικόνας του κέντρου της πόλης ο δήμος έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ έργο ανάπλασης του πεζοδρόμου της Επαμεινώνδα, όπως μας λέει ο δήμαρχος Θηβαίων Σπύρος Νικολάου, ενώ διεκδικεί τη χρηματοδότηση της δημιουργίας βιοκλιματικής διαδρομής στο ρέμα Χρυσορροά, έχοντας στα χέρια του τη σχετική μελέτη. Είναι φανερό ότι η δημοτική αρχή, εν όψει της λειτουργίας του αρχαιολογικού μουσείου, επιδιώκει να κάνει πιο ελκυστική τη βιτρίνα της Θήβας, ώστε να φιλοτεχνηθεί ένα αξιόλογο τουριστικό προφίλ.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ