Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021

Ενα μουσείο στις οθόνες των κινητών

Σε πρώτο hi-tech μουσείο στην Ελλάδα αναδεικνύεται το Αρχαιολογικό της Θεσσαλονίκης. Το σύνολο των εκθεμάτων του και οι πληροφορίες γύρω από αυτά εμφανίζονται απευθείας στις οθόνες των κινητών τηλεφώνων νέας τεχνολογίας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ειδικής εφαρμογής ΑΜΘ mobile, που «γεννήθηκε» στα εργαστήρια του τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Το ΑΜΘ mobile αποτελεί μία ιδιαίτερα εύχρηστη και σημαντική εφαρμογή που δημιούργησε ομάδα φοιτητών του τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο, και η χρήση της γίνεται μέσω κινητών τηλεφώνων σε συσκευές Android και iOS» εξηγεί στη «δημοκρατία» η Αθηνά Βακάλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πληροφορικής του ΑΠΘ.

Οι κάτοχοι smart phones μπορούν να «κατεβάσουν» στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή και με τη χρήση των νέων τεχνολογιών να «ξεναγηθούν» στις αίθουσες του μουσείου και να θαυμάσουν τα εκθέματα. Η εφαρμογή εστιάζει στην προβολή των μόνιμων εκθέσεων του μουσείου, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει τους χρήστες για θέματα πρόσβασης, εισιτηρίων και ωραρίου λειτουργίας.

«Η εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών για την προβολή του μουσείου αποτελεί μονόδρομο» τονίζει, από την πλευρά του, στη «δημοκρατία» ο Χρήστος Γκατζόλης, προϊστάμενος του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων, Τεκμηρίωσης και Δημοσιευμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Αν και η εφαρμογή είναι κάπως «βαριά», λόγω του μεγάλου όγκου δεδομένων που περιέχει, έχει διαπιστωθεί ότι όσοι την «κατέβασαν» στο κινητό τους τηλέφωνο δεν τη διέγραψαν, αλλά τη διατηρούν και την ενημερώνουν. «Αυτό το γεγονός είναι πολύ σημαντικό και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε την προσπάθεια να οδηγήσουμε τον κόσμο στα μουσεία μέσω της νέας τεχνολογίας» προσθέτει ο κ. Γκατζόλης.

Η εφαρμογή ΑΜΘ mobile είναι διαθέσιμη σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά, ενώ σχεδιάζεται η ενσωμάτωση κι άλλων γλωσσών. Αναπτύχθηκε από τους προπτυχιακούς τεταρτοετείς φοιτητές Βαγγέλη Μοτεσνίτσαλη και Στέφανο Οροβα υπό την εποπτεία της Αθηνάς Βακάλη.

Οπως αποκάλυψε μάλιστα η κυρία Βακάλη στη «δημοκρατία», το τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ θα συνεχίσει τη συνεργασία του με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και θα υλοποιήσει νέες εφαρμογές, που στόχο θα έχουν την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Θάνος Χερχελετζής

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ