Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Ενα πάρκο μετράει τ’ άστρα

Από τα… άστρα έρχονται ελπίδες ανάπτυξης για τον νομό Γρεβενών. Και δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για μια καινοτόμα πρωτοβουλία, η οποία τείνει να πάρει σάρκα και οστά! Αυτή την ιδιότυπη σχέση των Γρεβενών με το Διάστημα δημιουργεί το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο του Ορλιακα, που θα είναι το μοναδικό της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το έργο αυτό οραματίστηκε ο διακεκριμένος διαστημικός φυσικός και συνεργάτης της ΝΑΣΑ Θανάσης Οικονόμου, που κατάγεται από τα Γρεβενά. Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2007, με την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να μπαίνει μπροστά. Ωστόσο, χρειάστηκε να δοθούν μάχες, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης, προκειμένου να ξεπεραστούν σοβαρά εμπόδια, με κυριότερα τα περιβαλλοντικά. Κι αυτό επειδή η περιοχή ανήκει στο προστατευόμενο Πάρκο Βόρειας Πίνδου, που διέπεται από μια σειρά απαγορεύσεων. Μέσω χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών επιτεύχθηκε ο αναγκαίος αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων, κάτι που οδήγησε στην πολυπόθητη περιβαλλοντική αδειοδότηση. Ο δρόμος είχε ανοίξει και η δημοτική αρχή Γρεβενών, που έχει θέσει στην κορυφή των διεκδικήσεών της το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο του Ορλιακα, επενδύοντας στον αναπτυξιακό χαρακτήρα του, δεν έχασε χρόνο. Ετσι, υπεγράφη προγραμματική σύμβαση για τη λειτουργία του μεταξύ του Δήμου Γρεβενών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια το αστρονομικό πάρκο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. «Τα αρμόδια ελληνικά και κοινοτικά όργανα το κατέταξαν στη 14η θέση, βάσει σπουδαιότητας, από τα 166 έργα-σημαίες του ΕΣΠΑ» μας λέει με περηφάνια ο δήμαρχος Γρεβενών.

Πλέον, με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, υφίσταται χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση του έργου. Σε δυόμισι χρόνια προβλέπεται να είναι έτοιμο. Μάλιστα, όπως μας πληροφορεί ο Δημοσθένης Κουπτσίδης, δύο χρόνια χρειάζονται για την κατασκευή του μεγάλου ερευνητικού τηλεσκοπίου τελευταίας τεχνολογίας.

Πώς όμως αποφασίστηκε η εγκατάσταση του αστρονομικού πάρκου στην κορυφή του Ορλιακα; Ο κ. Κουπτσίδης διευκρινίζει ότι η επιλογή δεν είναι τυχαία, καθώς, πέρα από την καθαρότητα του ουρανού στην περιοχή, αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει και φωτορύπανση.

Οι βασικές λειτουργίες του

Το Αστρονομικό Πάρκο Ορλιακα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτελεί πληθώρα λειτουργιών, με κεντρική την παροχή εκπαιδευτικού έργου.

Οι βασικές λειτουργίες του θα είναι οι εξής:

1. Εκπαιδευτικές: Διαθέτοντας κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό, θα μπορεί να υποδέχεται ομάδες μαθητών, φοιτητών και άλλων ενδιαφερομένων και να παρέχει εκπαίδευση σε επιλεγμένα και σχετικά με το αντικείμενό του θέματα, όπως αστρονομίας, διαστημικής, φυσικής, τεχνολογίας κ.λπ.

2. Ερευνητικές: Το υψηλό τεχνολογικό επίπεδο του εξοπλισμού, αλλά και η συστηματική συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα θα διασφαλίζουν την παραγωγή σημαντικού ερευνητικού έργου.

3. Παρατηρησιακές: Παρατηρησιακό έργο θα γίνεται διαρκώς, είτε από το προσωπικό είτε από επισκέπτες επαγγελματίες ή ερασιτέχνες αστρονόμους.

4. Ψυχαγωγικές: Με την ευκαιρία αστρονομικών γεγονότων, όπως εκλείψεις, ηλιακή δραστηριότητα, διέλευση κομητών, σύνοδοι πλανητών, πανσέληνος, επέτειοι, θα διοργανώνονται αστροβραδιές ή και ημερήσιες εκδηλώσεις με ευρεία συμμετοχή.

 

Βραβείο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την προβολή στην Agrotica

To ειδικό βραβείο για «την υποστήριξη και την οργανωμένη παρουσία της στην Agrotica 2012» απέσπασε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, κλείνοντας κατά τον καλύτερο τρόπο τη συμμετοχή της στη διεθνή έκθεση γεωργικών μηχανημάτων, εξοπλισμού και εφοδίων, που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo, στη Θεσσαλονίκη.

Δίνοντας προτεραιότητα στην αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα για την ανάκαμψη, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είχε δυναμική παρουσία στην έκθεση, με το περίπτερό της να αποδεικνύεται πόλος έλξης.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να λάβουν ενημερωτικό υλικό, αλλά και πληροφορίες για τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής από στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της περιφέρειας.

Σημειώνεται ότι η Agrotica συγκέντρωσε και φέτος το έντονο ενδιαφέρον των αγροτών και των εταιριών-προμηθευτών του χώρου, καθώς αποτελεί τη σημαντικότερη γεωργική έκθεση στα Βαλκάνια.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ