Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Ενας αστέρας στη Βιολογία!

Υπερήφανους έκαναν όλους τους Ελληνες οι τέσσερις μαθητές που συμμετείχαν στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Βιολογίας, που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη. Τα παιδιά, παρά τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν, κατάφεραν να διακριθούν και να επιστρέψουν στην πατρίδα νικητές. Ο 18χρονος Κωνσταντίνος Σαμαράς-Τσακίρης, από τη Θεσσαλονίκη, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, ενώ η Ευφροσύνη Κορωναίου απέσπασε έπαινο για τις επιδόσεις της στον ίδιο διαγωνισμό.

«Πήγα στη Σιγκαπούρη με στόχο να κατακτήσω το αργυρό μετάλλιο» είπε στη «δημοκρατία» ο Κωνσταντίνος Σαμαράς-Τσακίρης, τονίζοντας ότι «οι μαθητές από την Ελλάδα είχαν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες κυρίως στο μέρος του διαγωνισμού που αφορούσε τα πειράματα. Οι μαθητές από τις άλλες χώρες», εξήγησε, «προετοιμάζονταν αρκετό καιρό πριν για τον διαγωνισμό παρακολουθώντας εργαστήρια. Για εμάς αποτελούν νέα εμπειρία και ο χρόνος που είχαμε για να προετοιμαστούμε δεν ήταν αρκετός για να καλύψει τα κενά».

Οπως σημειώνει, εξάλλου, η Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων, «η διάκριση που πέτυχαν οι μαθητές μας αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν λάβουμε υπόψη ότι είχαν να ανταγωνιστούν μαθητές που αποκτούν πολύ περισσότερες γνώσεις Βιολογίας σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο από τα σχολεία τους και προετοιμάζονται ειδικά για την Ολυμπιάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Οπως επεσήμανε στη «δημοκρατία» ο Κωνσταντίνος Σαμαράς-Τσακίρης, το κλίμα μεταξύ των διαγωνιζόμενων μαθητών ήταν πολύ καλό, ενώ αποκάλυψε ότι οι Ελληνες μαθητές έκαναν συχνά παρέα με τους Γερμανούς, παρά το γεγονός ότι λόγω της κρίσης οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ψυχράθηκαν.

Ο 18χρονος μαθητής από τη Θεσσαλονίκη είπε ακόμη ότι η εξασφάλιση της συμμετοχής του στην Ολυμπιάδα δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολη, καθώς αμέσως μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις χρειάστηκε να μελετήσει ένα βιβλίο 1.500 σελίδων. «Για δέκα ώρες επί τρεις ημέρες μελετούσα συνεχώς και συμμετείχα και σε πανελλήνιους διαγωνισμούς, μέσα από τους οποίους προκρίθηκα» εξήγησε.

Η νίκη των Ελλήνων μαθητών, όπως είπε ο Κωνσταντίνος Σαμαράς-Τσακίρης, είναι πολύ σημαντική. «Η Ευφροσύνη Κορωναίου, από το 2ο Λύκειο Χαλκίδας, απέσπασε έπαινο για τις επιδόσεις της, ενώ συμμετείχε και η 17χρονη Ειρήνη Κωνσταντινίδου, από τη Θεσσαλονίκη. Η Ειρήνη», επεσήμανε ο 18χρονος μαθητής, «λόγω ηλικίας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει και του χρόνου στην Ολυμπιάδα και αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό τη μελέτη, να φέρει στην Ελλάδα ακόμη και το χρυσό μετάλλιο».

Θάνος Χερχελετζής

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ