Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Ενας στους δέκα με κατάθλιψη!

Στο ντιβάνι του ψυχιάτρου οδηγούνται οι πιεσμένοι από την οικονομική κρίση Ελληνες πολίτες, καθώς φέτος έχουν αυξηθεί κατά 50% τα μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια, δηλαδή όσα χρήζουν άμεσης θεραπευτικής αγωγής, σε σχέση με το 2011. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) του Πανεπιστημίου Αθηνών, ένας στους 10 Ελληνες πάσχει από σοβαρή κατάθλιψη και χρειάζεται άμεσα θεραπεία εξαιτίας… της φτώχειας! Εξάλλου ένας στους τρεις Ελληνες έχει αναγκαστεί να περιορίσει δραστικά τα έξοδά του στο σούπερ μάρκετ, ακόμα και για τα απολύτως αναγκαία είδη για τη διαβίωσή του.

Αναλυτικά, και σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η οποία διενεργήθηκε τον Μάιο του 2013 σε 2.188 άτομα, η μηνιαία επικράτηση της μείζονος κατάθλιψης ανέρχεται για φέτος σε ποσοστό 12,3% του ελληνικού πληθυσμού.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι, κατά τον μήνα που προηγήθηκε της έρευνας, περίπου 12 στους 100 κατοίκους της χώρας βρέθηκαν να πληρούν τα κλινικά κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2011, το ποσοστό του 2013 παρουσιάζει ποσοστιαία αύξηση 50%, υποδεικνύοντας ότι η κλινική μείζων κατάθλιψη σημειώνει ραγδαία αύξηση, συσχετιζόμενη άμεσα με την οικονομική κρίση.

Αυτοί που πάσχουν από κατάθλιψη είναι κυρίως οι γυναίκες ηλικίας 35-44 ετών αλλά και 55-64 ετών, άνδρες και γυναίκες με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, όσοι έχουν εισόδημα έως 400 ευρώ, οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι.

Αναφορικά με το εισόδημα, ο ένας στους δύο Ελληνες με οικογενειακό εισόδημα χαμηλότερο των 400 ευρώ πληροί τα κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης όπως και οι άνεργοι σε ποσοστό 19,8%.

Τα αδιέξοδα

Οι χρωστούμενες δόσεις των δανείων, τα δίδακτρα για το φροντιστήριο των παιδιών, αλλά και τα έξοδα του σούπερ μάρκετ οδηγούν σε… αδιέξοδο τους πολίτες. Ειδικότερα, οι βασικές οικονομικές δυσκολίες του πληθυσμού εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στην αποπληρωμή της δόσης κάποιου δάνειου (49,5%), στην εξόφληση λογαριασμών (45%) και την πληρωμή της ελάχιστης δόσης πιστωτικής κάρτας (32,7%). Πολύ σημαντικά ποσοστά των ερωτηθέντων δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με το ενοίκιο της κατοικίας (28,1%), τα δίδακτρα φροντιστηρίων (29,1%), τα ψώνια του σούπερ μάρκετ (22%) και τα έξοδα ένδυσης και υπόδησης (30,7%).

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ